AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Zones die het meest getroffen worden door atopisch eczeem

Auw, het jeukt! Gelaat, elleboogplooien, knieholtes, handen of enkels: atopische dermatitis treft verschillende zones naargelang de leeftijd, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: een droge huid, rode plaques en een zeer onaangename jeuk.

In de crisisfase zijn de symptomen rode plaques, jeuk, vochtafscheiding, verdikking van de huid en sporen van krabben. Tijdens perioden van remissie blijft de huid gekenmerkt door een aanzienlijke droogte. De door atopische dermatitis getroffen zones variëren naargelang de leeftijd, de ernst en het tijdstip van onderzoek, naargelang het gaat om een crisis of een remissie. Volg de gids om te weten te komen welke zones het zwaarst getroffen zijn.

Gaspard heeft vaak uitbraken op zijn gelaat, wat zeer indrukwekkend kan zijn, vooral omdat deze zone onbeschermd is en hij de neiging heeft zichzelf te krabben. Dus probeer ik twee keer per dag een verzorging aan te brengen, om de jeuk te kalmeren.

Céline, moeder van Gaspard, 2 jaar.

Door atopisch eczeem getroffen zones bij zuigelingen

Bij uw kleintje bevinden de plaques zich vooral in het gelaatt (wangen, achter en onder de oren), de hals en de ledematen. De romp kan ook worden getroffen, maar de bilstreek blijft meestal gespaard (fieuw!). Het resultaat: een droge huid, constante ontstekingen... en uw baby heeft moeite om rustig te slapen. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Door atopisch eczeem getroffen zones
bij kinderen

Vanaf de leeftijd van 2 of 3 jaar verandert het atopisch eczeem van plaats: men ziet dan letsels die vocht afscheiden, vervolgens korsten en lichenificatie (d.w.z. een verdikking van de huid in donkerroze en vervolgens bruine vlekken, onregelmatig doorkruist met diepe groeven). Ze komen het vaakst voor op het lichaam in de plooien (hals, ellebogen, knieën) en de extremiteiten (handen, polsen, enkels). Het resultaat is een groot ongemak, zowel overdag als 's nachts, en een razend verlangen om te krabben...

Door atopisch eczeem getroffen zones
bij volwassenen

Bij volwassenen zijn er 3 belangrijke verschijnselen: lichenificatie van de huid (de huid wordt dikker en vormt hardere en donkerdere vlekken die lichtjes gestreept zijn), intense pruritus (jeuk) en xerose (of droogheid van de huid). Atopische dermatitis ontwikkelt zich op het lichaam op de buigplooien, polsen, enkels en op het gelaat, de oogleden. Het hoofd, de hoofdhuid, de nek, het bovenste deel van de romp en de schouders kunnen ook worden getroffen. Het ongemak wordt vaak nog verergerd door esthetisch ongemak. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Atopische dermatitis: welke behandelingen? 

Ongeacht de leeftijd en de zone, bestaat de behandeling enkel uit het gebruik van een dermocorticoïde op de letsels en het aanbrengen van een weekmakend product op het hele lichaam. In de crisisfase zijn topische corticosteroïden doeltreffend, aangezien het krachtige ontstekingsremmers zijn.

Cortisone kan op de huid worden aangebracht in de vorm van crèmes, zalven, gels of lotions. Het aanbrengen van een weekmakend product is dagelijks nodig in de crisisfase. In de remissiefase bestaat de behandeling uit het dagelijks aanbrengen van een weekmakend verzorgingsproduct op het hele lichaam. Weekmakende producten, die dagelijks worden aangebracht, kalmeren de huid en verminderen ontstekingen en droogte van de huid, waardoor aanvallen worden voorkomen. En natuurlijk, gebruik elke dag het juiste reinigingsproduct onder de douche of in bad: zonder zeep en met een fysiologische pH. 

Terug naar boven