AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Atopische dermatitis in het gezicht: oorzaken en oplossingen

Wat is atopisch gezichtseczeem?

Hebt u jeukende rode plaques op het gezicht, soms met vochtafscheiding maar vaak droog? 
U hebt dan waarschijnlijk te maken met atopische dermatitis in het gezicht, ook bekend als " atopisch eczeem " in het gezicht. Het is een chronische ontstekingsziekte van de huid met afwisselende fasen van opflakkeringen en remissies. Het treft vooral kinderen, maar blijft soms tot op volwassen leeftijd bestaan.

Wat zijn de symptomen van atopisch gezichtseczeem?

Atopisch gezichtseczeem is gemakkelijk te herkennen aan : 

 • Een zeer droge huid,
 • Rode, onregelmatig gevormde plaques die bedekt worden met kleine blaasjes die eerst vocht afgeven en daarna een korstje krijgen,
 • Jeuk,
 • De rode plaques zitten vaak op de wangen, achter het oor of op de oogleden.

De symptomen van atopisch gezichtseczeem kunnen lijken op die van contacteczeem op het gelaat maar de oorzaken en behandelingen zijn verschillend.

Welke zones worden getroffen? 

Op het gezicht ontwikkelt atopisch eczeem zich bijzonder goed: op de wangen, achter het oor of op de oogleden. Het zijn zones waar de huid dun is, gemakkelijk uitdroogt en een " holte " heeft die de afzetting van allergenen en de ontwikkeling van irritaties bevordert. 

Wat veroorzaakt atopische dermatitis in het gezicht? 

Atopische dermatitis in het gezicht is te wijten aan een abnormale werking van de huidbarrière, met droge en ontstoken huid tot gevolg. Als de huid minder goed beschermd is, reageert ze meer op haar omgeving en reageert ze navenant.
Atopische dermatitis is vaak erfelijk en treft vooral kinderen, maar blijft soms tot op volwassen leeftijd bestaan. 

 • Een medische consultatie is noodzakelijk voor een aangepaste behandeling. Breng dan elke dag de voorgeschreven behandeling aan. 
   
 • Breng een of twee keer per dag een emolliërend product aan op de droge zones van het gelaat om de huidbarrière te versterken, het jeukende gevoel dat gepaard gaat met een droge huid te verminderen en de frequentie van de opflakkeringen te spreiden.
   
 • Neem een ritueel aan door een emolliërend reinigingsproduct + een emolliërende balsem, crème of melk te combineren.
   
 • Kies een ultrazacht reinigingsproduct zonder zeep en spoel af met warm water. En vergeet niet droog te deppen, nooit wrijven! 
   
 • Volwassenen vermijden best het aanbrengen van make-up met "klassieke" producten die de huid verstoppen en haar beletten te ademen of waarvan de formulering bestanddelen kan bevatten die de fragiele huid schade kunnen berokkenen. Geef de voorkeur aan medische, hypoallergene en niet-comedogene make-upproducten (te koop in de apotheek) en wees spaarzaam met foundation.
   
 • Kies voor het verwijderen van make-up voor dermatologische producten. Reinigingsmelk is het comfortabelst maar u kunt ook kiezen voor make-upremover met micellair water als u dat wenst. Kies in elk geval steeds voor producten zonder parfum die getest zijn op een allergische huid.
   
 • Koude is een goede keuze bij jeuk (in plaats van te krabben!). Breng bijvoorbeeld een ijspack of ijsblokjes (in een schone doek) aan op de getroffen zones.

EXOMEGA

EXOMEGA is een verzorgingslijn die perfect inspeelt op de noden van de droge huid met neiging tot atopisch eczeem voor het hele gezin, dankzij de jeukwerende werking en de formules die vanaf de geboorte kunnen worden gebruikt. 

Ontdek het EXOMEGA-gamma
EXOMEGA

Waarom geen wattenschijfjes gebruiken om een gezicht met eczeem te reinigen?

Zelfs als ze zacht lijken, moet het wrijven van het watje op de fragiele huid worden vermeden. Om uw make-up te verwijderen en uw gelaat (of dat van uw kind) te reinigen, geeft u best de voorkeur aan een cirkelvormige massage met uw vingers met een product dat geschikt is voor de huid met neiging tot atopie, waarna u uw gelaat afspoelt met lauw water en droog dept met een handdoek. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Het gelaat is een zeer blootgesteld deel van het lichaam (wind, temperatuurschommelingen, …), en is daarom vatbaarder voor ongemak. Aarzel niet om uw emolliërende verzorging of lipstick in de loop van de dag opnieuw aan te brengen. Denk er ook aan u tegen de zon te beschermen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Terug naar boven