AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-HAIR_LARGE_2021

Hoe zegt u jeuk vaarwel bij eczeem op de hoofdhuid of atopische dermatitis?

Hoe herkent u eczeem van de hoofdhuid?

Eczeem van de hoofdhuid is een ontstekingsziekte die voorkomt op de hoofdhuid. De kenmerken zijn:

 • Jeuk,
 • Rode plaques,
 • Korstjes,
 • Het verschijnen van roos in sommige gevallen.

Maar is het atopisch eczeem of allergisch contacteczeem? 
Niet te verwarren met seborroïsche dermatitis of psoriasis, die ook vaak de hoofdhuid aantasten.

Symptomen van contacteczeem in het haar

Als u enkel op uw hoofd jeukende rode plaques en korstjes hebt - of in sommige gevallen te maken hebt met roos - en als u het gevoel hebt dat u op een product hebt gereageerd, is er waarschijnlijk sprake van allergisch eczeem of contacteczeem van de hoofdhuid. Alleen een arts kan dit bevestigen. 

Oorzaken van allergisch eczeem in het haar

Allergisch contacteczeem is een ontstekingsreactie van de huid die optreedt wanneer de huid in contact komt met een stof waarvoor ze allergisch is. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem van de huid reageert op een vreemde stof.
Bij allergisch eczeem van de hoofdhuid zitten deze allergene stoffen vaak in haarverf, bleekmiddelen, shampoos of andere producten die u hebt gebruikt. 

Behandelingen voor contacteczeem van de hoofdhuid

Als u denkt dat u met allergisch eczeem van de hoofdhuid te maken hebt, dient u eerst en vooral een afspraak te maken met een arts (dermatoloog, allergoloog). In afwachting van uw afspraak vermijdt u elk contact met het product waarvan u vermoedt dat het de reactie heeft veroorzaakt. Tijdens de consultatie kan de arts een reeks huidtests met pleisters uitvoeren om te bepalen welke stof de oorzaak is van de allergie (of contacteczeem) op uw hoofdhuid. Hij zal u de juiste behandeling voorschrijven en u vragen om producten met de betreffende stof niet meer te gebruiken. 

Symptomen van atopische dermatitis in het haar

Heeft u of uw kind te maken met jeukende, rode plaques en korstjes op de hoofdhuid of andere zones van het lichaam? Het kan gaan om atopische dermatitis van de hoofdhuid maar dergelijk type eczeem komt niet vaak voor op de hoofdhuid en in het haar. 

Oorzaken van atopische dermatitis van de hoofdhuid

Atopisch eczeem van de hoofdhuid is een chronische ontstekingsziekte, meestal erfelijk, die vooral kinderen treft, maar tot op volwassen leeftijd kan aanhouden. We raden u aan om een dermatoloog te raadplegen voor een precieze diagnose. 

Hoe kan atopisch eczeem van de hoofdhuid worden behandeld?

 • Volg de medische behandeling voor eczeem die uw dermatoloog u voorgeschreven heeft.
   
 • Minstens één keer per dag een emolliërend product aanbrengen. De truc? Breng het aan op de hoofdhuid als een masker, laat het 's nachts inwerken... en spoel het 's morgens goed uit met een milde shampoo.
   
 • Kies een milde shampoo die geschikt is voor de droge hoofdhuid.
   
 • Douche met lauw water en beperk de douche tot 5 minuten.
   
 • Droog het haar met een handdoek zonder te wrijven.
   
 • En als u een haardroger gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet te heet is.
   
 • Borstel het haar zachtjes met een borstel met zachte haren en gebruik geen kam.

LICHAAM EN HAAR

EXOMEGA CONTROL

Emolliërende wasgel lichaam en haar

Deze Emolliërende wasgel lichaam en haar reinigt (gelaat, lichaam, haar), kalmeert en beschermt de droge huid met neiging tot atopisch eczeem vanaf de geboorte.

EXOMEGA CONTROL Wasgel

EXOMEGA CONTROL

Seborroïsche dermatitis of eczeem van de hoofdhuid?

Omdat seborroïsch eczeem witte of gele plaques op de hoofdhuid veroorzaakt (schilfertjes bij volwassenen en melkkorst bij zuigelingen) en soms jeukt, wordt het vaak verward met eczeem van de hoofdhuid. Hoewel de symptomen gelijkaardig zijn, zijn de oorzaken heel verschillend omdat de ontsteking niet veroorzaakt wordt door een allergische reactie zoals contacteczeem of een genetische factor zoals atopisch eczeem. De oorzaak van deze dermatitis is nog steeds moeilijk te achterhalen, maar deze schijnt gedeeltelijk te wijten te zijn aan een microscopische schimmel die ontstekingen veroorzaakt op de lichaamszones waar de talgproductie het hoogst is (met inbegrip van de hoofdhuid).

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Contact- of atopisch eczeem, getroffen zones
 

Terug naar boven