AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Behandelingen voor eczeem en atopische dermatitis

Als de behandeling van atopische dermatitis of eczeem een constante dagelijkse hydratatie vereist (een echte routine!) om de huidbarrière in stand te houden en te versterken en aanvallen te voorkomen, zijn er gelukkig medische behandelingen die u naast de dagelijkse verzorging kunt overwegen. Cortisone is de bekendste (en vaak de meest doeltreffende) behandeling, maar een combinatie van medicatie kan nodig zijn om de ontstekingsaanvallen veroorzaakt door ernstig atopisch eczeem te kalmeren. Welke ontstekingsremmende behandelingen bestaan er? Welke emolliërende behandelingen moeten worden aangebracht om deze medische behandelingen aan te vullen? Wij maken hier de balans op om u te helpen oplossingen te vinden. 

 • Het aanbrengen van een crème met cortisone (of dermocorticoïde) blijft de meest gebruikelijke en doeltreffende behandeling: het is een ontstekingsremmer en helpt dus de ontsteking en de jeuk te verlichten die met eczeem gepaard gaan. 
   
 • Een dermocorticoïde is een geneesmiddel: het is de arts die deze behandeling moet voorschrijven alvorens deze aan te brengen. Afhankelijk van uw leeftijd of de getroffen zone, kan uw arts u een dermocorticoïde in de vorm van een crème, zalf, gel of lotion voorstellen.
   
 • Als dermocorticoïden niet werken, in gevallen van zeer uitgebreid eczeem, of op de meest gevoelige plaatsen zoals het gelaat of de oogleden, kan de arts kiezen voor plaatselijke immunosuppressiva of tabletten (Tacrolimus). Een andere behandeling is lichttherapie (uv-behandeling). In alle gevallen is het aan de arts om de meest geschikte behandeling te bepalen. 
   
 • Het toedienen van een dermocorticoïde is niet voldoende om atopisch eczeem op lange termijn te behandelen: dagelijkse verzorging met een emolliërend product om de huidbarrière te herstellen is een must.
   
 • Kies voor de hygiëne een geschikte doucheolie of gel zonder zeep om te kalmeren en uitdroging te voorkomen, en breng vervolgens het emolliërend product van uw keuze aan om de huid diepgaand te voeden. 

Cortisonebehandeling: kunt u (nog) naar buiten in de zon?

Cortisone, of dermocorticoïden, zijn de standaardbehandeling voor eczeem en zorgen voor een snelle verlichting van de aanvallen. Hoewel eczeem de neiging heeft in de zomer af te nemen als gevolg van de inwerking van uv-licht op de huid, is het nog steeds mogelijk dat een dermocorticoïde moet worden aangebracht, zelfs in de zomer. Wees gerust, het kan! Dermocorticoïden reageren niet op de zon, maar uw huid wel, dus denk er altijd aan om zonnebescherming aan te brengen na het aanbrengen van cortisonecrème. 

 • In de remissiefase (of tussen de opflakkeringen door) is het essentieel om dagelijks actie te ondernemen om de droogheid van de huid te verminderen en het risico op ontstekingen te verkleinen. Hiervoor volgen wij een dagelijkse hygiëneroutine met een zachte en emolliërende verzorging (en we houden ons eraan!). 
   
 • Voor de douche of het bad: kies voor gels en dermocosmetische oliën die speciaal zijn geformuleerd om het risico op allergische reacties tot een minimum te beperken (zonder zeep, met een pH lager dan 5,5). Deze hebben een lipidenherstellend en ontstekingsremmend effect, ideaal om de werking van emolliërende verzorgingsproducten voor te bereiden en te versterken. 
   
 • Na de douche: breng een emolliërend verzorgingsproduct naar keuze aan (balsem, crème, melk, enz.). Tip: warm het product eerst op tussen uw handen en breng het dan zachtjes aan met ruime streken, zonder te wrijven, op een nog licht vochtige huid. En als uw huid niet soepel of gekalmeerd genoeg aanvoelt, aarzel dan niet om nog een laagje aan te brengen!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

U hoeft niet bang te zijn voor corticosteroïden die op de huid worden aangebracht (dermocorticoïden): deze hebben niet de bijwerkingen die soms met orale corticosteroïden worden geassocieerd. Het is belangrijk dat het voorschrift van de arts wordt opgevolgd wat betreft de aangebrachte hoeveelheid, de het tempo van aanbrengen en de duur van de behandeling

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

EXOMEGA

EXOMEGA is een verzorgingslijn die perfect inspeelt op de noden van de droge huid met neiging tot atopisch eczeem voor het hele gezin, dankzij de jeukwerende werking en de formules die vanaf de geboorte kunnen worden gebruikt.

Ontdek het EXOMEGA-gamma
Terug naar boven