AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Hoe kunt u soelaas brengen bij jeuk door atopisch eczeem?

" Het jeukt! Nee! Niet krabben! " Ken je dit dialoogje? U hebt deze misschien met uw kinderen gehad... of met uzelf. Krabben geeft weliswaar onmiddellijk verlichting, maar verergert de jeuk door rode plaques en irritatie te verergeren, om nog maar te zwijgen van het infectierisico als de handen of nagels vuil zijn. Dus wat zijn de oplossingen tegen krabben? We delen enkele tips met u, goedgekeurd door professionals (en ouders!).

 • Breng elke dag de voorgeschreven behandeling of verzorging aan op de getroffen zones. Een dagelijkse huidverzorgingsroutine volgen is essentieel voor blijvende verlichting. 
   
 • Kies een ultrazacht emolliërend reinigingsproduct zonder zeep dat de pH-waarde en uw huidbarrière (uw schild tegen aanvallen) respecteert.
   
 • Beperk baden of douchen tot 5 minuten en met tamelijk lauw water (maximaal 35 °C).
   
 • Droogdeppen, niet wrijven, wanneer u uit de douche komt of na het handen wassen.
   
 • Geef de voorkeur aan ruimzittende kleding om wrijving te beperken.
   
 • Vermijd allergeen contact met huisstofmijt door een huisstofmijtbestendige matrashoes te gebruiken en tapijt te bannen.
   
 • Bedenk u 's nachts niet te veel en houd de kamertemperatuur tussen 18 en 20 °C.

Hoe zijn handhygiëne en eczeempreventie met elkaar te verzoenen?

Overmatig handen wassen met warm water en zeep verandert de huidbarrière en maakt haar gevoeliger voor allergenen en irriterende stoffen. Dit is hoe de rode plaques en jeuk ontstaan …

Tips om uw handen te sparen:

 • Geef de voorkeur aan hydroalcoholische gels boven oplossingen, die vloeibaarder zijn maar ook irriterender. 
 • Kies voor een wasolie wanneer wassen met water de enige optie is.
 • Kou is zeer kalmerend en werkt als een soort verdovingsmiddel: bewaar uw emolliërende verzorging in de koelkast voor een intensere kalmering wanneer u het aanbrengt of leg een zak bevroren erwten op de zone. Om verbranding te voorkomen, mag u dit niet te lang laten zitten of wikkelt u dit best in een doek.
   
 • Houd uw handen bezig met bijvoorbeeld een stressbal of, nog beter, krab aan een vervanger zoals een velcrostrip die op een kledingstuk of op een knuffeldier voor de kleintjes wordt aangebracht.
   
 • Houd uw geest bezig om u af te leiden van de jeuk: een beetje ontspanning of sport, dompel u onder in uw favoriete muziek, of laat u zelfs begeleiden door een ontspanningstherapeut als u vaak opflakkeringen hebt.
   
 • Houd uw nagels, of die van uw kind, kort geknipt of goed gevijld, om de toch al fragiele huid niet nog meer te beschadigen.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Om de aanvallen te verlichten en het eczeem draaglijker te maken, is het essentieel niet te krabben. In het ideale geval moet u uw aandacht afleiden of een ontspanningsmethode zoals meditatie proberen. Een truc is om een klein, plat steentje in uw zak te hebben om over de huid te halen als het te veel jeukt. Tussen de koude van de steen en de zachte massage van de zone, is het een manier om het jeukgevoel te bedwingen zonder uzelf pijn te doen, voor klein en groot. Anderen geven de voorkeur aan een koel kompres of een vers schoon washandje. Maar pas op dat u geen ijsblokje gebruikt, want dat kan de huid verbranden.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan

Andere tips voor de atopische huid
 

EXOMEGA

EXOMEGA is een verzorgingslijn die perfect inspeelt op de noden van de droge huid met neiging tot atopisch eczeem voor het hele gezin, dankzij de jeukwerende werking en de formules die vanaf de geboorte kunnen worden gebruikt. 

Ontdek het EXOMEGA-gamma
EXOMEGA
Terug naar boven