AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Contactdermatitis, contacteczeem: oorzaken, symptomen en behandeling

Hebt u nieuwe oorbellen? Hebt u een schoonmaakmiddel gebruikt? Is uw kind van shampoo veranderd? Contacteczeem (of dermatitis) ontstaat, zoals de naam al zegt, door contact van de huid met een stof die een allergische reactie kan veroorzaken. Wij geven u enkele tips om de oorzaak van de allergie te achterhalen, maar aarzel niet om een dermatoloog of een allergoloog te raadplegen om toekomstige aanvallen te voorkomen. 

Wat is allergisch eczeem?

Contactdermatitis of allergisch eczeem is een ontstekingsziekte van de huid. De ontsteking wordt veroorzaakt door een allergische reactie van de huid op een allergeen. Zodra de diagnose is gesteld (en atopisch eczeem als oorzaak van de symptomen is uitgesloten, wat een heel ander soort eczeem is), moet de verantwoordelijke stof worden geïdentificeerd. Heeft u of uw kind onlangs nagellak, een kledingstuk of parfum gebruikt? Of verf of industriële olie aangeraakt? Aarzel niet om een lijst te maken van de producten die u onlangs hebt gebruikt en om op de achterkant van de producten mogelijke allergenen op te sporen. Sommige materialen kunnen ook allergische reacties veroorzaken: metalen, plastic, glasvezel of bepaalde kleurstoffen.

Hoe herkent u een contactallergie? 

Als u plotseling de volgende symptomen opmerkt: 

  • Rode, droge plaques,
  • Kleine vochtafgevende blaasjes,
  • Behoorlijk veel jeuk,
  • En geen last hebt gehad van atopische dermatitis sinds uw kindertijd, 

dan hebt u mogelijk te maken met contacteczeem.
We raden u aan om deze diagnose te laten bevestigen door een dermatoloog.

Contacteczeem of atopisch eczeem?

Als deze plaques zich vooral in de plooien bevinden (nek, achter de oren, ellebogen, knieën), en samengaan met een droge huid op de rest van het lichaam, kan dit wijzen op atopische dermatitis. Als dit symptoom plotseling optreedt, en u (of het symptoom) niet vatbaar bent voor atopische dermatitis, kan het gaan om contacteczeem (d.w.z. een allergische of irriterende reactie) of psoriasis (de rode plaques zijn dan bedekt met schilfers). Alleen een dokter kan de diagnose bevestigen. 

Allergisch contacteczeem in cijfers

3 dagen:

mogen verstrijken voor de reactie*

15 dagen:

is de gemiddelde duur van de symptomen*

2

fasen: een bewustwordingsfase en een openbaringsfase*

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Contacteczeem:
een onvoorspelbare allergie

Tot overmaat van ramp is het mogelijk dat u plotseling allergisch wordt voor een product of stof die u vroeger heel goed verdroeg. Contacteczeem kan dus ontstaan bij het honderdste of duizendste contact met het allergeen zonder dat er ooit eerder een allergie is geweest! Sommige beroepen worden echter meer blootgesteld aan allergene chemicaliën (bouw, kappers- of schoonheidsindustrie), waardoor de kans groter wordt dat er op een dag allergische contactdermatitis ontstaat. Als u wordt getroffen, kunt u uit voorzorg het beste beschermende kledij of handschoenen dragen.

Allergische dermatitis:
een " effect met vertraging "

De letsels verschijnen gemiddeld 3 dagen na contact met de allergenen. Deze periode kan tot 10 dagen worden verlengd als het om het eerste huidcontact met het allergeen gaat. Men moet dus een beetje teruggaan om na te gaan wat de huid niet heeft verdragen, waardoor het soms moeilijk is de uitlokkende factor te identificeren. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021 550*550

Door  allergische contactdermatitis getroffen zones

Het gezicht, en in het bijzonder de oren en oogleden, de handen en de hoofdhuid zijn zones van het lichaam die getroffen kunnen worden door contacteczeem. Die zones komen rechtstreeks in contact met het allergene product, maar er zijn verschillende manieren om het te behandelen, de opflakkering te kalmeren en de huid te herstellen. 

Hoe wordt allergisch contacteczeem behandeld? 

Na contact met een allergeen product of materiaal is uw huid rood en jeukt ze! Gelukkig zijn er oplossingen om contacteczeem te behandelen en uw huid te kalmeren.

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021 550*550
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Contacteczeem vertoont a priori geen criteria van ernst. Maar het is belangrijk om onmiddellijk het voorwerp of de irriterende stof die het veroorzaakte te elimineren en de huid te kalmeren met een plaatselijke behandeling met corticosteroïden, in combinatie met de toepassing van koper-zinkcrèmes. Het kan echter nuttig zijn allergietests uit te voeren om het product in kwestie te bepalen en het uit uw omgeving te verwijderen, vooral als het om een kind gaat, en om een toekomstige aanval te voorkomen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Contacteczeem of psoriasis, wat is het verschil? 

De symptomen lijken veel op elkaar, maar het zijn twee heel verschillende ziekten met een eigen behandeling. Door goed naar de plaques en bijbehorende verschijnselen te kijken, kunt u de verschillen tussen eczeem en psoriasis onderscheiden. 

AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021 550*550

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Ontdek ons advies over een jeukende huid
 

Terug naar boven