AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Oorzaken van eczeem en atopische dermatitis

Atopische dermatitis of atopisch eczeem wordt veroorzaakt door genetische factoren die erfelijk zijn ("u erft" het over van uw ouders). Het ontstaat doordat de huidbarrière, die de huid beschermt, verzwakt is.

Naast erfelijkheid zijn er nog tal van andere factoren die een aanval kunnen uitlokken: stress, verschillende omgevingsfactoren (huisstofmijt, pollen, dieren, wol, wasmiddel, enz.), tandjes krijgen, of zweten in de plooien (knieën, oksels, ellebogen, oorlellen). 

Atopisch eczeem als gevolg van:
erfelijkheid

50% van de kinderen met een atopische ouder ontwikkelt atopische dermatitis. Het treft 80% van hen als beide ouders getroffen zijn: atopische dermatitis is dus een chronische en erfelijke ziekte, ook al is ze niet besmettelijk. Deze ontstaat doordat de beschermende barrière van de huid tekortschiet (er ontbreekt een hydrolipidenfilm, d.w.z. zowel water als vet), waardoor de huid gevoeliger wordt voor aanvallen van buitenaf en geen allergenen doorlaat.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Mijn 4 jaar oude dochter heeft atopisch eczeem sinds ze 3 maanden oud is. Mijn man had dit als kind. Tijdens opflakkeringen slaapt ze slecht, en wij ook!

Laetitia, Zoé's moeder
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Atopische dermatitis als gevolg van:
stress

Wanneer atopisch eczeem wordt uitgelokt, kan stress de oorzaak zijn. Studies hebben aangetoond dat 32% van de ontstekingsaanvallen wordt uitgelokt door stress. Hoe meer u zich bewust bent van deze factor, hoe meer u waakzaam kunt zijn en kunt proberen te ontspannen, diepe ademhalingsoefeningen te doen of voor uzelf te zorgen om de gevolgen te kalmeren. 

Eczeem als gevolg van:
allergenen

Atopische dermatitis is een overgevoeligheidsreactie op allergenen in de omgeving. De veranderde huidbarrière leidt tot overmatig waterverlies en vergemakkelijkt het binnendringen van deze allergenen (dierlijk haar, pollen, vervuiling, cosmetica of huishoudelijke producten), wat het immuunsysteem activeert en ontstekingen teweegbrengt. Het is mogelijk om deze allergenen te identificeren (door een test bij uw dermatoloog of allergoloog) en vervolgens de blootstelling aan de geïdentificeerde allergenen zo veel mogelijk te vermijden om de aanvallen te spreiden.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atopische dermatitis als gevolg van:
warmte en transpiratie

Warmte en transpiratie zijn twee factoren die de huid nog droger kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat allergenen de huidbarrière binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Het effect kan worden verminderd door de huid droog te maken (door te deppen en niet te wrijven). Het dragen van losse, lichte kledij kan ook de blootstelling van de huid aan hitte en transpiratie verminderen.

De symptomen van atopische dermatitis

Welke zone eczeem ook treft, de symptomen zijn altijd dezelfde: Wat u ziet: diffuse rode plaques (niet erg duidelijk omschreven), kleine blaasjes (een soort kleine waterbelletjes aan het huidoppervlak) die zich ontwikkelen tot korstjes, maar ook een grote algemene droogheid van de huid (die ljjkt op een " krokodillenhuid ")

Hoe het voelt: hevige jeuk en vervelend ongemak 

De fasen
van de ziekte

Atopische dermatitis ontwikkelt zich in twee fasen: de sensibilisatiefase (de huidbarrière is minder beschermend en allergenen uit de omgeving kunnen de huid binnendringen) en de expressiefase, waarbij ontstekingen de eerste symptomen veroorzaken. In de crisisfase (of opflakkering) is de ontsteking zichtbaar en zijn er sporen van ontsteking in de huid aanwezig. Maar zelfs in remissie zijn deze sporen aanwezig in de opperhuid: wanneer zij een bepaalde concentratiedrempel overschrijden, activeren zij de immuunrespons die verantwoordelijk is voor de aanvallen.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Terug naar boven