AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021

Wat is xerose van de huid? 

Xerose verwijst naar een zeer droge, trekkerige huid. Hoewel deze extreme droogheid vaak leeftijdsgebonden is, kunnen ook vrouwen in de menopauze of mensen met een zwarte huid er last van hebben. Ten slotte kan het mensen treffen die aan diabetes lijden of bepaalde behandelingen met medicatie (chemotherapie) ondergaan. Gelukkig zijn er oplossingen om de huid te kalmeren, te hydrateren en te voeden. Hier zijn onze tips!

Wat zijn de symptomen van xerose van de huid of een zeer droge huid?

  • Wat we zien: een echte krokodillenhuid, met afschilfering (een zeer droge, vervellende huid), ruwheid (dikke, harde, gebarsten huid, die " blijft haken "). Mensen met een zwarte huid kunnen merken dat hun huid er grijzer uitziet. 
     
  • Hoe het voelt: zeer oncomfortabele jeuk, trekkerig en prikkend gevoel. 
     
  • Getroffen zones: het lichaam en het gelaat kunnen worden aangetast.

Xerose van de huid:
wat zijn de oorzaken?

Bij sommige huidziekten, zoals psoriasis of atopisch eczeem, is een droge huid het belangrijkste symptoom. Er zijn twee oorsprongen en twee soorten xerose: fysiologische en pathologische. De eerste is te wijten aan de leeftijd, omdat de huid, die dunner is geworden, zeer fragiel is en essentiële vetzuren en ceramiden mist, en de hydrolipidenfilm is uitgeput. Pathologische xerose wordt veroorzaakt door een pathologie of door een behandeling met medicatie.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Xerose:
wie wordt het meest getroffen? 

Fysiologische xerose van de huid treft vooral ouderen, postmenopauzale vrouwen en mensen met een zwarte huid. Pathologische xerose van de huid wordt " geïnduceerd " genoemd, omdat het verband houdt met een pathologie: diabetes, nierinsufficiëntie, hypothyreoïdie, of als bijwerking van een behandeling, met medicatie of anderszins. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Xerose van de huid is een uitwendig teken van fragiliteit van de huid. Het is een vorm van matige tot intense droogheid, die gepaard gaat met een gewaarwording van onbehagen. De symptomen: de huid is ruw, schilferig, trekkerig, jeukerig, prikt. Door de huid te voeden en de huidbarrière te versterken, vermindert u de droogheid

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Xerose in cijfers:

55%

65-plussers getroffen¹

75%

Ouderen > 75 jaar getroffen¹

75%

van de mensen met diabetes ontwikkelt een xerose².

(1) BARCO D. en GIMENEZ-ARNAU A. Xerosis: a dysfunction of the epidermal barrier (Actas Dermosifiliogr. 2008 ; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Pruritus in the older patient a clincal review. JAMA 11 Dec 2013 Vol 310, Nr. 22
PAUL C. et al. Prevalence and risk factors for xerosis in the elderly: a cross-sectional epidemiological study in primary care. Dermatologie 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. A prospective, randomized, controlled doubled-blind study of a moisturizer for xerosis of the feet in patients with diabetes Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5) : 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Cutaneous Manifestations in Children with Diabetes Mellitus and Obesity, Actas Dermosifiliogr. 2014;105(6):546---557
 

Zeer droge huid: welke behandelingen zijn er?

In het geval van een xerose ontbreekt het de huid aan de belangrijkste lipiden (zoals ceramiden en omega 6 of 9) die deel uitmaken van de samenstelling van de hoornvlieslaag en de hydrolipidenfilm. Om de huidbarrière te herstellen, gebruikt u een overvette herstellende, lipidenherstellende wascrème of douchegel zonder zeep. Om het risico op huidirritatie tot een minimum te beperken, moet het een product zonder zeep zijn, zonder gesulfateerde oppervlakteactieve stoffen, en met een fysiologische pH (ongeveer 5,5) die dicht bij die van de huid aanleunt. Kies dan een voedende anti-uitdrogende crème aangepast aan seniele xerose. Breng deze twee keer per dag aan. Op dagen dat dit niet mogelijk is, kiest u voor het aanbrengen na de douche. Om de weldadige werking te maximaliseren, verwarmt u het product in uw handen voordat u het met brede, zachte bewegingen aanbrengt.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

XERACONFORT

Het assortiment reinigings- en verzorgingsproducten dat de droge en zeer droge huid die trekkerig aanvoelt, weer blijvend soepel, zacht en comfortabel maakt.

XERACONFORT

Na een behandeling met medicatie werd mijn huid erg, erg droog. Het was moeilijk, vooral omdat ze erg jeukte. Ik besloot laat in mijn leven om een voedende crème aan te brengen, echt elke dag. En het werkte.

Dominique, 57 jaar.

Verzorging van de zeer droge huid bij ouderen

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Verzorging van de zeer droge huid bij ouderen

75% van de mensen boven de 75 en 50% van de mensen boven de 65 hebben last van een droge huid. Dit is te wijten aan een dunnere, fragielere huid en een uitgeputte hydrolipidenfilm (d.w.z. een huidbarrière die haar beschermende rol niet meer naar behoren vervult). Wij vertellen u alles wat u moet weten over hoe u een comfortabele huid krijgt (en behoudt).

Xerose bij ouderen begrijpen
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Droge huid: jeuk na het douchen verlichten

Auw, als u uit de douche komt, voelt uw huid nog trekkeriger aan en jeukt ze nog meer. Wanneer de huid zo oncomfortabel begint aan te voelen, moet u haar helpen om zich diepgaand te herstellen en te beschermen. Hier volgen een paar tips om deze onaangename alledaagse gewaarwordingen soelaas te brengen. 

De jeukende huid kalmeren na het douchen
Terug naar boven