AD_CONTACT-ECZEMA-HANDS_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Hoe wordt contactdermatitis behandeld?

U bent in contact geweest met een allergeen product of materiaal en plotseling jeukt het en pikt het! Onze tips: 

  1. Identificeer het allergeen en vermijd elk contact ermee,
  2. Pas tijdens de opflakkering de door uw arts voorgeschreven dermocorticoïdebehandeling toe om de ontsteking te stoppen en de jeuk te verlichten,
  3. Gebruik een emolliërend of herstellende crème met koper en zink.

Allergisch contacteczeem:
de oorzaak bepalen

Om soelaas te brengen tijdens de opflakkering is niets zo doeltreffen als elk contact met het allergeen te vermijden. Het is echter niet altijd gemakkelijk om het allergeen te identificeren .... De meest voorkomende allergenen zijn wasmiddelen, oplosmiddelen, zeep en parfums, kleurstoffen, bepaalde metalen en voedingsmiddelen. Uit deze lijst alleen al, kan de dader moeilijk te vinden zijn. In dat geval moet u een arts raadplegen die u zal helpen bij het onderzoek door u vragen te stellen over uw dagelijkse en beroepsactiviteiten.  Zo niet, dan kan een allergoloog een evaluatie doen door een tests via patches of epicutane tests (plakproef - pijnloos!) : een reeks allergenen wordt op de rug aangebracht om te zien wat een kleine plaque eczeem veroorzaakt. 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Contacteczeem:
behandelingen

Elk type eczeem kan op een andere manier worden behandeld: in het geval van allergisch contacteczeem is de behandeling hoofdzakelijk gebaseerd op het vermijden van contact met het allergeen in kwestie (na het natuurlijk te hebben geïdentificeerd). In het geval van beroepsgebonden contacteczeem kunnen, afhankelijk van de bron van de blootstelling, passende huidbeschermingsmaatregelen, waaronder handschoenen, worden voorgesteld. Het aanbrengen van een plaatselijke dermocorticoïde (in de vorm van een crème of gel) zal de symptomen helpen te verlichten. Als de "aanval" voorbij is, raden wij aan een herstellende crème met koperzink aan te brengen om de fragiele huid te herstellen. 

DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR + is het assortiment huidzuiverende verzorgingsproducten op basis van koper en zink, speciaal ontwikkeld voor de fragiele huid die geïrriteerd aanvoelt. Dit assortiment omvat een verscheidenheid aan verzorgingsproducten en is de anti-jeuk en anti-roodheid oplossing bij uitstek.

Huidverzorging voor de geïrriteerde huid
DERMALIBOUR+

Pech: mijn contacteczeem werd veroorzaakt door een zonnebril. Het resultaat: een reeks lelijke rode vlekken op het gelaat - en de zon hielp niet. Ik besloot de dingen met gevoel voor humor aan te pakken, me te verstoppen onder een grote breedgerande hoed... en de behandelingen serieus toe te passen. In 10 dagen was het bijna verdwenen.

Aicha, 52 jaar
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Voor de symptomen van contacteczeem wordt vaak hetzelfde duo ingezet: een door uw arts voorgeschreven dermocorticoïde en een koper-zinkcrème. Een plaatselijke behandeling is essentieel en geeft zeer goede resultaten, mits dit goed wordt opgevolgd.

Dr Marco Ambonati, Dermatoloog.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Verder advies over contacteczeem
 

Terug naar boven