AD_BIOLOGY-AC_MODELS_MAN-AND-BLOND-WOMAN_2022

Hoe kan acne worden tegengegaan?

Er bestaat geen wondermiddeltje dat puistjes onmiddellijk doet verdwijnen, maar u kunt wel rekening houden met de volgende tips: 

 1. Reinig en hydrateer uw huid dagelijks met anti-acneverzorging.
 2. Raadpleeg een professional om de diagnose te bevestigen en een passende aanvullende behandeling te krijgen.
 3. Pas uw levensstijl aan en ga voor een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende hydratatie en lichaamsbeweging.

Bij acne is het in ieder geval belangrijk om de meest doeltreffende oplossing te vinden die het beste bij u past, afhankelijk van de oorzaak of het type acne. Wij leggen alles uit. 

Wat is acne? 

Acne is synoniem met puistjes! Diezelfde puistjes die onder andere op het gezicht van tieners verschijnen, en nu ook meer en meer voorkomen bij volwassen vrouwen. 

Waar gaat het precies om? Acne is een huidaandoening die verband houdt met de ontsteking van de haarzakjes. Deze ontsteking veroorzaakt uiteindelijk puistjes. Maar wat houdt dit dan eigenlijk in?
Het begint vaak met mee-eters, maar ook rode en witte puistjes kunnen al snel verschijnen. 
Het ontstaan van puistjes is in feite het resultaat van een fysiologisch onevenwicht dat zich manifesteert op het niveau van de huid: talg, een " vette ” substantie die de huid van nature beschermt, wordt in te grote hoeveelheden geproduceerd en wordt dikker. Ook de huid wordt dikker.
De talgstroom zal vertragen waardoor de porie zich vult, verstopt raakt en aanleiding geeft tot de beroemde mee-eter of micro-cyste. Dit is het eerste stadium van retentionele acne. 

En wanneer de bacteriën zich in de talgklieren vermenigvuldigen, ontstaan er ontstekingen (papels en vervolgens pustels). De reden? Het verlies aan diversiteit van kiemen en bacteriën die van nature aanwezig zijn op de huid. Deze disbalans van het gehele huidmicrobioom, ook wel dysbiose genoemd, maakt de huid in haar totaliteit kwetsbaarder. 

Wat is een puistje? 

Het is een puistje dat in het gezicht (soms in de hals, het decolleté of op de rug) ontstaat en voornamelijk bestaat uit olie (talg), dode cellen en bacteriën. Puistjes zijn er in verschillende vormen, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden: 

 • Aanvankelijk kan de huid " korrelig " aanvoelen door de aanwezigheid van kleine puistjes onder de huid, ook wel " microcysten " genoemd
 • Dan kunnen er mee-eters verschijnen. Ze worden zo genoemd omdat de prop die zich op het huidoppervlak vormt, zwart wordt wanneer hij bij contact met de lucht oxideert.
 • Deze kunnen zich ontwikkelen tot rode, vaak pijnlijke puistjes (inflammatoire papels).
 • En als de bacteriën welig tieren in de talgklier, wordt het aanvankelijk rode puistje wit. Dit wordt een wit puistje of pustel genoemd. 
 • Het kan zich vervolgens ontwikkelen tot een knobbeltje, een ernstigere en diepere ontstekingslaesie. Een adequate behandeling zal ook het mogelijke risico op littekens verminderen, vooral in het geval van acne in het gezicht. 
Microcysten

Microcysten

Mee-eters

Mee-eters

 Rode puistjes

 Rode puistjes

Witte puistjes

Witte puistjes

Acne:
wie wordt het meest getroffen?

Acne kent geen leeftijd omdat de belangrijkste oorzaak vaak hormonaal is. Acne is een huidprobleem dat vooral tieners treft in de puberteit, tussen 10 en 18 jaar, maar het kan ook op volwassen leeftijd voor het eerst verschijnen. Acne kan bijgevolg niet worden beperkt tot de periode van de puberteit... Ook steeds meer vrouwen op volwassen leeftijd hebben er last van. In dit geval is de acne eerder inflammatoir en komt hij vooral voor op de onderkant van het gezicht.

AD_ACNE-BOY_SQUARE_2021 472x472

Wist je dat ook baby's last kunnen hebben van acne?

De hormonale overdracht van de moeder zorgt ervoor dat de baby te veel talg produceert. Dit zal op natuurlijke wijze worden gereguleerd tijdens de eerste levensmaanden

Acne in cijfers

80%

van de adolescenten van 12 – 25 jaar ¹

40%

van de volwassen vrouwen die last hebben van acne ²

9,4%

van de wereldbevolking die aan acne lijdt ³

8e

Meest voorkomende ziekte wereldwijd ⁴

¹ Dreno B. Données récentes sur l’épidémiologie de l’acné. Annales de dermatologie et vénérologie. 2010 Nov 23
² Poli F, Dreno B, Verschoore M. An epidemiological study of acne in female adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov;15(6):541-5. 
³ ⁴ Tan JK, Bhate K. – A global perspective on the epidemiology of acne – Br J Dermatol. 2015;172 (Suppl 1) : 3-12

Hoe wordt acne veroorzaakt?

In de meeste gevallen wordt acne uitgelokt door een hormonale verandering (in de puberteit, na de zwangerschap, tijdens de menstruatiecyclus, soms in de menopauze...)
De oorzaak is dus voornamelijk hormonaal. Maar dat is niet de enige oorzaak! Het is ook noodzakelijk om uw omgeving, uw levensstijl en uw algemene gezondheidstoestand onder de loep te nemen, want van een aantal factoren is nu bekend dat ze de ziekte in de hand werken: 

 • Stress leidt bijvoorbeeld tot een verhoogde talgproductie. Pas ademhalingstechnieken toe om u onmiddellijk rustiger te voelen!
 • De zon geeft de indruk dat puistjes opdrogen... In werkelijkheid worden ze slechts even onder de huid begraven, waarna ze weer krachtiger dan eerst verschijnen.
 • Een gebrek aan slaap zal het hormonale onevenwicht bevorderen
 • Een onevenwichtige voeding: gebrek aan vezels, te veel suiker, alcohol, industriële producten, enz.
 • Gebrek aan hydratatie, fysieke activiteit
 • En vergeet uw cosmeticaproducten niet: te schurende of ongeschikte huidverzorgingsproducten kunnen acne in de hand werken

Vaak spelen meerdere van deze factoren een rol: een consultatie bij een professional zal u helpen om een duidelijker beeld te krijgen. 
Hou er rekening mee dat ook de familiale achtergrond de oorzaak van acne kan zijn, aangezien 50% van de mensen met acne een ouder hebben die ook te maken heeft (gehad) met acne.
 

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_SQUARE_2022 472x472

Hoe identificeert u
uw type acne?

Acne kan worden ingedeeld volgens de zichtbare tekenen op de huid, de ernst, de oorzaak of de leeftijd. Er zijn 4 belangrijke vormen: 

 • retentionele acne, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters en microcysten
 • inflammatoire acne, dat is het stadium van rode en witte puistjes wanneer er sprake is van een infectie.
 • gemengde acne, de meest voorkomende vorm van acne bij adolescenten, die de twee bovengenoemde soorten acne combineert.
 • cystische acne, een ernstige vorm van acne: de puist is diep, hard en voelt pijnlijk aan.

Een diagnose door een gespecialiseerde arts is essentieel, zo kan de meest geschikte behandeling worden bepaald. Terwijl u op uw afspraak wacht, helpen wij u bij het bepalen van het type acne waar u aan lijdt 

Ken uw acnetype

Gezichtsacne:
behandelingen om deze vorm te verminderen

De behandeling wordt altijd aangepast aan het type acne en de ernst ervan, maar ook aan de leeftijd en het profiel van elke persoon. Afhankelijk van het geval zijn verschillende benaderingen mogelijk: 

 • Een behandeling op basis van crèmes die rechtstreeks op de huid worden aangebracht 
 • Een behandeling die een huidverzorgingsproduct combineert met een geneesmiddel dat oraal wordt ingenomen
 • Specifieke hormonale opvolging: bv. anticonceptie voor volwassen vrouwen, enz.

Voor meer informatie over de verschillende soorten acnebehandelingen, klik hier! 

Ontdek de behandelingen voor gezichtsacne

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-CREAM_SQUARE_2022 472x472
AD_HYDRATING_WOMAN-FACE-HANDS_LARGE_SQUARE_2021 472x472

Al onze tips
voor gezichtsacne 

Hoe weet u of u het juiste advies opvolgt om uw verzwakte huid te verzorgen? Hoe weet u of u het juiste doet om puistjes tegen te gaan? Neem even afstand van alle wonderoplossingen die op internet worden verkocht, de laatste tips die op sociale media circuleren of de aanbevelingen van uw buurman en neem de tijd om de goede tips van de slechte te onderscheiden. Huidhygiëne, huidverzorgingsroutine, zon, make-up, dieet, hydratatie, routines die u kunt toepassen om beter te leren omgaan met acne... Wij helpen u om juist en fout van elkaar te onderscheiden! 

Onze tips voor puistjes

De juiste verzorging

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Aangezien acne kan verbeteren, verdwijnen en vervolgens weer opduiken zonder waarschuwing, kunt u denken dat alles voor niets is geweest en dat behandelingen niet doeltreffend genoeg zijn. Er zijn echter voortdurend nieuwe ontwikkelingen en de behandelingen tegen acne zijn zeer doeltreffend. Het eerste wat u moet onthouden is dat geduld en doorzettingsvermogen essentieel zijn. Op sociale media circuleren heel wat zogenaamde wonderoplossingen, maar pas op voor de risico's: ze kunnen uw huid verder irriteren. In plaats daarvan moet u stap voor stap te werk gaan, uw behandeling goed opvolgen en niet proberen te snel te gaan. De huid is een levend orgaan, het is kwetsbaar, het heeft tijd nodig!

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Terug naar boven