AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021

Atopisch eczeem op het lichaam: symptomen, oorzaken en oplossingen

Wat is atopisch eczeem op het lichaam?

Atopische dermatitis van het lichaam of atopisch eczeem van het lichaam is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vaak erfelijk is. Het uit zich als rode, soms vochtafscheidende plaques die vaak erg droog zijn en veel jeuk met zich meebrengen.
Atopische dermatitis treft vooral baby's en kinderen, maar blijft soms tot op volwassen leeftijd bestaan. 

 • Rode, onregelmatig gevormde plaques (die vocht afscheiden bij kinderen, droger bij volwassenen) en ernstige droogheid (of xerose) van de huid
   
 • Hevige jeuk, zo erg dat de levenskwaliteit en de slaap eronder lijden
   
 • Getroffen zones bij pasgeborenen en zuigelingen: gelaat (wangen, zones onder en achter het oor), nek en ledematen. De romp kan getroffen zijn.
   
 • Getroffen zones bij kinderen: in de plooien (nek, ellebogen, knieën) en op de extremiteiten (handen, polsen, enkels)
   
 • Getroffen zones bij volwassenen: buigplooien, polsen, enkels en oogleden. Het bovenste deel van de romp en schouders kunnen ook getroffen zijn

Wat veroorzaakt atopisch eczeem van het lichaam? 

Atopisch eczeem van het lichaam is te wijten aan een abnormale werking van de huidbarrière, met een droge huid en ontstekingen tot gevolg. Als de huid minder goed beschermd is, is ze droger, reageert ze meer op de omgeving en reageert ze navenant.

 • Het geheim om een atopische huid te kalmeren, is regelmaat. Het volgen van een medische behandeling voor eczeem en het gebruik van emolliërende verzorgingsproducten zorgt voor een zichtbare verbetering van atopische dermatitis.
   
 • Als u zich in de crisisfase bevindt: ga naar een dokter om een passende behandeling voorgeschreven te krijgen. Dit zal de huid kalmeren en de jeuk verminderen. 
   
 • Kalmeer de huid aanvullend door dagelijks een hygiëneproduct te gebruiken op het lichaam (bad, douche) en een emolliërende crème. 
   
 • In de periode van rust: blijf een geschikt emolliërendreinigingsproduct gebruiken en breng dagelijks een emolliërende crème aan op het lichaam om de huidbarrière te versterken. Dit vermindert het jeukende gevoel van een droge huid en vermindert dus de behoefte aan medicatie en de frequentie van de opflakkeringen. 
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Door de combinatie van een aangepast emolliërend reinigingsproduct onder de douche en het dagelijks aanbrengen van een emolliërende verzorging, kunt u de opflakkeringen kalmeren en spreiden: het is een echte " bonus " om deze inspanning te leveren.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

 • De huid met neiging tot atopie kalmeren en herstellen begint bij het douchen: kies een ultrazacht reinigingsproduct zonder zeep dat de pH-waarde van de huid respecteert. Douche met lauw water (ongeveer 35 °C).
   
 • Beperk de douche tot 5 minuten.
   
 • Droog de huid door zachtjes te deppen, niet wrijven.
   
 • Breng één of twee keer per dag een emolliërend verzorgingsproduct aan op de droge zones van het lichaam: een crème- of balsemtextuur is smeuïg en comfortabel, een melktextuur is frisser en lichter (vaak verkozen door mannen en kinderen).
   
 • Om het product aan te brengen, verwarmt u het tussen uw handen en brengt u het vervolgens over het hele lichaam aan, waarbij u het met zachte en ruime bewegingen laat intrekken. Een meer vloeibare sprayformule wordt rechtstreeks op het lichaam aangebracht.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan

Ontdek de andere zones die door eczeem worden getroffen
 

Terug naar boven