AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images
Samenvatting van het dossier

Seniele xerose, zeer droge huid: oorzaken, symptomen en oplossingen

Uw huid ziet eruit als die van een krokodil: ze barst, vervelt (of schilfert), is trekkerig en jeukt. U lijdt waarschijnlijk aan xerose of extreme uitdroging van de huid. Deze dermatitis (niet ernstig maar oncomfortabel) treft vaak ouderen. Hier volgen enkele tips om u te helpen u comfortabeler te voelen in uw dagelijks leven en een gezonde huid te behouden.

Wat zijn de symptomen? 
van seniele xerose?

Wat is xerose? Het is een pathologie die overeenkomt met een verandering van de huidbarrière. We stellen 2 belangrijke symptomen vast. In de eerste plaats is er veel droogte, die zich kan uiten in afschilfering (huid die barst en vervelt), ruwheid (harde, dikke huid die blijft haken). Ten tweede, wat u voelt: een aanzienlijk ongemak, dat wordt gekenmerkt door jeuk en een trekkerig en prikkend gevoel. 

AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-WRIST_LARGE_2021 577x577
AD_LIFE-MOMENTS_WOMEN-FRIENDS-WALKING-ON-BEACH_LARGE_2021 577x577

De oorzaken van deze droge huid
bij ouderen 

Er zijn 2 soorten xerosen. De eerste, de fysiologische, treft vooral de ouderen: 75% van de mensen boven de 75 en 50% van de mensen boven de 65 hebben last van een droge huid. De reden? Een dunnere, zeer fragiele huid, met een tekort aan essentiële vetzuren en ceramiden, en een verarmde hydrolipidenfilm. Pathologische xerose wordt veroorzaakt door een pathologie (diabetes, nierinsufficiëntie, hypothyreoïdie...), of door een behandeling met medicatie.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Of de aandoening nu fysiologisch of pathologisch is, de oplossing voor xerose is de huid dagelijks te hydrateren om haar te voeden, te kalmeren en te versterken.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Seniele xerose: de juiste reflexen
voor de douche of het bad 

Een te warme of te lange douche of bad zal de huid aantasten en haar beschermlaag verder beschadigen. Zorg er ook voor dat u lauw water gebruikt, beperk de douchetijd tot 5 minuten en dep de huid na het douchen droog, niet door te wrijven.

AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 577x577
AD_BIODEGRADABLE_WASH-HANDS_SQUARE_2021 577x577

Seniele xerose:
de juiste wasproducten kiezen

Om een jeukende huid na het douchen te voorkomen en ervoor te zorgen dat dit moment echt kalmerend blijft voor uw huid, is het belangrijk om een reinigingsproduct voor de zeer droge huid te kiezen.
Gebruik bij voorkeur een overvette douchegel of een voedende reinigingscrème: dit zijn veel meer dan eenvoudige hygiëneproducten die de huid voeden en beschermen. Kies voor een lipidenherstellende en reparerende formule zonder detergenten. Om het risico op huidirritatie tot een minimum te beperken, moet het een product zonder zeep zijn, zonder gesulfateerde oppervlakteactieve stoffen, en met een fysiologische pH (ongeveer 5,5) die dicht bij die van de huid aanleunt.

Seniele xerose:
hoe behandelen?

Kies een voedende anti-uitdrogende crème die aangepast is aan seniele xerose. Breng deze bij voorkeur tweemaal per dag aan. Op dagen dat dit niet mogelijk is, kiest u voor het aanbrengen na de douche. Om de weldadige werking te maximaliseren, verwarmt u het product in uw handen voordat u het voorzichtig aanbrengt, met brede, zachte streken.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021 577x577

XERACONFORT

Het assortiment reinigings- en verzorgingsproducten dat de droge en zeer droge huid die trekkerig aanvoelt, weer blijvend soepel, zacht en comfortabel maakt.

XERACONFORT
Terug naar boven