AD_IRRITATIONS_WOMAN-WITH-GLASSES_LARGE_2021

Eczeem op de oogleden: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is eczeem op de oogleden of eczeem rond de ogen? Waarom kan eczeem rond de ogen ontstaan? Hoe weet u of u eczeem hebt? En als u het hebt, wat kunt u doen om het te behandelen en te voorkomen dat het terugkomt? Zoveel vragen waarop duidelijke en geruststellende antwoorden nodig zijn, als dat mogelijk is! Dus blijf nog even bij ons, we vertellen u er alles over op deze pagina! 

Wat is eczeem op de oogleden?

Eczeem op de oogleden, ook bekend als " ooglideczeem ", is de naam voor eczeem rond de ogen. Het treft meestal de beide ogen en kan zich ontwikkelen op het bovenste ooglid, maar ook op het onderste ooglid, en in sommige gevallen zelfs rond het volledige oog. En omdat de huid in deze zone erg dun is (drie tot vier keer fragieler dan alle andere zones van het gelaat) en bijzonder gevoelig is voor allergieën en irritaties, komt eczeem van de oogleden vaak voor. Eczeem op de oogleden prikt, brandt, laat de huid opwarmen en is erg oncomfortabel, eens te meer als het koud is!

Wat zijn de symptomen van eczeem rond de ogen?

Hebt u het gevoel dat uw ogen jeuken? Voelt u een onaangenaam branderig gevoel? Mogelijk kan dit een teken zijn van een opflakkering van eczeem op de oogleden. Dit zijn de meest kenmerkende symptomen: 

 • Jeuk rond de ogen en/of op de oogleden: Dit duidt over het algemeen op een opflakkering van eczeem op de oogleden. Artsen noemen het " pruritus ": het begint met een licht tintelend of trekkerig gevoel rond de ogen om vervolgens over te gaan in jeuk! En hoe meer u krabt, hoe meer het brandt.
 • U ziet ontstoken rode plaques: Als u van dichterbij kijkt, is de huid rond de ogen rood en geïrriteerd. Soms gaan kleine blaasjes met vocht over in korstjes en mogelijke vochtafscheiding. 
 • U merkt een zwelling van de oogleden op: Bij een hevige ontstekingsreactie ontstaat er een soort plaatselijk oedeem: de zone rond de ogen raakt opgezwollen. Het is onmogelijk om uw ogen volledig te openen, net als na een insectenbeet!
 • U voelt dat uw huid uitgedroogd is of zelfs gaat vervellen.

Raadpleeg uw dermatoloog en/of arts als u één of meer van deze symptomen hebt. Als eczeem rond de ogen tijdens de diagnose wordt bevestigd, kunnen ze u een aangepaste, gepersonaliseerde behandeling aanbieden. 

Er zijn veel oorzaken van eczeem op de oogleden! De twee belangrijkste oorzaken die leiden tot eczeem op de oogleden zijn: 

 • contacteczeem veroorzaakt door een allergie
 • atopisch eczeem, ook bekend als atopische dermatitis

Contacteczeem veroorzaakt door een allergische reactie

Allergisch eczeem op de oogleden wordt veroorzaakt door herhaaldelijk contact met een allergeen. Het kan om allerlei soorten allergeen gaan:

 • Het allergeen kan aanwezig zijn in de lucht in de vorm van pollen, stof of huismijt, of het kan een ingrediënt zijn in make-up, cosmetische producten, parfums, oogdruppels of spuitbussen.
 • Het allergeen kan in direct contact zijn gekomen met de oogleden: bijvoorbeeld na het aanbrengen van een crème, oogschaduw, mascara of een accessoire zoals een sponsje om make-up te verwijderen of een wimperkruller.
 • Het kan ook afkomstig zijn van huidverzorgingsproducten die elders worden aangebracht: denk bijvoorbeeld aan haarproducten die over uw gezicht kunnen lopen als u ze uitspoelt. Crèmes, make-upremovers en schuimende gels van uzelf of uw gezin kunnen ook aan de basis liggen!
 • En in sommige gevallen is een allergeen via de handen een mogelijke boosdoener. Zo kan het afkomstig zijn van een nagellak, een ring, een crème ...

In alle gevallen kan de reactie slechts enkele uren na blootstelling optreden, of soms enkele dagen later. Allergietesten kunnen soelaas bieden om de boosdoener of boosdoeners achter uw eczeem op de oogleden te bepalen. U hebt namelijk duidelijk last van een allergische reactie! 
Eczeem op de oogleden kan leiden tot een bindvliesontsteking of andere oogaandoeningen. Het is daarom belangrijk om bij de eerste tekenen van ongemak een arts te raadplegen.

Ik had last van terugkerend eczeem op de oogleden, bij elke oogschaduw die ik gebruikte. Na een consultatie en allergietest begreep ik dat mijn make-upremover de grote boosdoener was! Tegenwoordig gebruik ik een specifiek gamma met een hoge tolerantie om te voorkomen dat het terugkomt.

Nadia, 42 jaar

Atopisch eczeem 

Jeuk op de oogleden wijst niet altijd op allergisch contacteczeem. Het kan namelijk ook gaan om atopisch eczeem, met andere woorden een probleem met de huidbarrière die fragieler is dan normaal, verergerd door een ongeschikt afweermechanisme. Resultaat: de huid wordt overgevoelig voor elke invloed van buitenaf! Jeuk en droge plekken duiken op. 
De oorzaak is voornamelijk erfelijk. Het kan het hele lichaam treffen, maar soms komt het voor op heel specifieke zones, zoals de oogleden, handen of oren.

Irriterende dermatitis

In sommige gevallen kunnen we niet echt spreken over eczeem op de oogleden in de strikte betekenis van het woord. Oogleden jeuken omdat ze geïrriteerd zijn door herhaaldelijk wrijven of door het aanbrengen van irriterende oogverzorgingsproducten. 

Eczeem van de oogleden kalmeren: 

 1. Raadpleeg een arts om de ontsteking zo snel mogelijk te stoppen met een geschikte behandeling (bijvoorbeeld cortisonecrème).
 2. Herstel en verlicht de droge huid met een voedend emolliërend verzorgingsproduct voor de oogcontouren.
 3. Vermijd alle contact met allergenen die eczeem op de oogleden kunnen veroorzaken.
   

De oorzaak vaststellen

Als u geen atopische huid hebt, is contacteczeem de meest voorkomende oorzaak. Een grondig onderzoek is dan ook noodzakelijk om de uitlokkende factoren te bepalen: begin eerst met het opstellen van een lijst van de cosmetica die u op uw gezicht aanbrengt, denk na over de accessoires die u gebruikt, wees u ervan bewust dat u uw gezicht mogelijk regelmatig aanraakt of dat u regelmatig in uw ogen wrijft ... Kijk ook eens in uw omgeving: hebt u huisdieren? Woont u op het platteland of in de stad? Gebruikt u specifieke producten op het werk?
Elke aanwijzing, zowel in uw omgeving als in uw gewoonten, kan nuttig zijn om te ontdekken waar het probleem vandaan komt. Dus houd uw ogen open!

Eczeem op de oogleden: welke behandelingen zijn er?

Hier kunt u lezen wat u moet doen om eczeem op de oogleden te behandelen: 

Bij een ernstige opflakkering:  
Afhankelijk van de ernst van het eczeem rond de ogen zal uw dermatoloog en/of oogarts beoordelen of een lokale behandeling met ontstekingsremmers of corticoïden nodig is, in combinatie met het gebruik van emolliërende verzorgingsproducten. U kunt ook bepaalde dermocorticoïden gebruiken als u eczeemletsels rond de ogen hebt. Breng ze aan in een zeer dunne laag, in de voorgeschreven dosis en voor de voorgeschreven duur. Ze zijn zeer effectief om ontstekingen en jeuk snel te verminderen.

Als de opflakkering van eczeem gematigder is:  
Uw apotheker kan ook huidzuiverende herstellende oogcontourcrèmes op basis van koper en zink aanbevelen. Gebruik dergelijke crèmes gedurende vier of vijf dagen en ga nadien naar uw dermatoloog of oogarts als de symptomen aanhouden.

Bij een lichte opflakkering of zodra de opflakkering begint: 
Kies voor een verzachtende en voedende crème voor de huid die gevoelig is voor atopisch eczeem en dermatologisch en oftalmologisch is getest. Breng elke dag aan tot de huid er weer normaal uitziet. 

Denk ook aan de hygiëne: 
Het speelt eigenlijk geen rol of u een opflakkering van eczeem hebt of niet. U dient uw oogleden elke dag te reinigen met een dermatologisch verzorgingsproduct dat getest is op de allergische huid. Voor een zachte reiniging kiest u voor een micellair water of, in het beste geval, voor een reinigingsmelk zonder parfum. Als alternatief kunt u kiezen voor een fysiologisch serum dat u aanbrengt met een steriel kompres of met heel zachtjes stromend water om niet te moeten wrijven. 
En het is beter om geen make-up te gebruiken tot de opflakkering voorbij is.

Kies bij een opflakkering van eczeem op de oogleden voor een crème die het geïrriteerde ooglid beschermt als een verband en tegelijk een antibacteriële werking heeft om het risico op infectie te beperken.
Als u geen opflakkering hebt, kiest u best voor een hoogtolerante emolliërende crème voor droge oogleden die vatbaar zijn voor atopisch eczeem. Ze zijn zeer belangrijk om de huidbarrière te herstellen en jeuk te verzachten.

Opflakkering

CICA – Zuiverende Herstellende Crème

DERMALIBOUR+ CICA – Zuiverende Herstellende Crème

Kalmeert - Reparaties - Zuivert - Herstelt

Geen opflakkering

Steriele cosmetica emolliërende balsem

EXOMEGA ALLERGO Steriele cosmetica emolliërende balsem

Voedt - Kalmeert jeuk * - Verzacht jeuk*

Om te voorkomen dat eczeem op de oogleden terugkomt, is het natuurlijk heel belangrijk om de uitlokkende factoren zo vroeg mogelijk te identificeren. Daarom is het belangrijk om mogelijke oorzaken goed te onderzoeken en te leren hoe u ze kunt herkennen! Ligt bijvoorbeeld een cosmetisch ingrediënt aan de basis, dan wordt u een expert in het ontcijferen van formules. Wordt u via uw beroep blootgesteld aan uitlokkende factoren, dan kan de bedrijfsarts u helpen om uw werkplek aan te passen.
Eczeem op de oogleden moet overigens goed behandeld worden om jeukende, tranende ogen te voorkomen. Het laatste wat u wilt is dat u er ook nog eens een bindvliesontsteking bij krijgt!

Hier zijn een paar tips die u elke dag kunt doen om eczeem op de oogleden zoveel mogelijk te beperken:

Handen wassen

Zodra u thuiskomt, voor en na elke maaltijd, na het aanraken van voorwerpen, producten of uw handtas is het belangrijk dat u uw handen wast! Dat verkleint het risico dat er allergenen op uw gezicht komen.

Kies de juiste huidverzorgingsproducten

Kies huidverzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld voor de fragiele huid, allergische huid of huid met neiging tot atopie. Die producten hebben een verzachtende en voedende werking, beperken de jeuk en beschermen tegen nieuwe invloeden die een nieuwe opflakkering kunnen uitlokken. En ze zijn veilig als ze ook dermatologisch en oftalmologisch getest zijn, zodat u er zeker van kunt zijn dat u ze goed kunt verdragen. Deze producten bevatten over het algemeen geen alcohol, geen parfum en meestal ook geen conserveringsmiddelen! Voor eczeem op de oogleden bestaan er huidverzorgingsproducten in klein formaat (40-50 ml), ideaal om mee te nemen!

Wrijf niet in uw ogen 

... vooral niet als u uw handen van tevoren niet kunt wassen! Als uw ogen tranen of vochtig zijn, kunt u ze voorzichtig deppen met bijvoorbeeld een wegwerpdoekje om ze niet onnodig te irriteren. Probeer ook niet te krabben. Benut de effecten van koude op eczeem. 

De effecten van koude

Breng plaatselijke koude aan om ongemak en jeuk te verzachten! Er gaat niets boven koude om eczeem op de oogleden te laten verdwijnen. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk: een kompres van koud water, een fysiologisch serum (bewaard in de koelkast) en aangebracht met heel zachtjes stromend water, lepel of een plat steentje dat een paar uur in de koelkast heeft gelegen of een ijsblokje gewikkeld in een doek. Vergeet niet om uw vochtinbrengende crèmes ook in de koelkast te zetten!

Kies voor ontspanningstechnieken

Verminder stress en probeer te ontspannen met leuke activiteiten zoals ontspanningstherapie, yoga, meditatie, lezen, natuurwandelingen ... Aan u de keuze!

Vermijd alles wat irriterend kan zijn

Meestal denken we bij oorzaken van irritatie aan cosmetica zoals make-up en nagellak, maar vergeet ook niet dat uw omgeving een rol speelt: vermijd plaatsen waar u irritatie kunt oplopen, passief roken, huisparfums, haarlak, ... 

Tijdens een opflakkering van eczeem rond de ogen is het aangeraden om geen make-up meer te dragen. Zo moeilijk is het niet wat uw huid kan niets meer verdragen! Maar als het eczeem rond de ogen wegebt, is het volkomen veilig om make-up te dragen, zolang u zich aan bepaalde voorschriften houdt: 

 • Controleer eerst en vooral of uw make-up niet de oorzaak is van uw contacteczeem. Als dat het geval is, kiest u voor geschikte make-up voor uw huid, zonder schadelijke ingrediënten.
 • Bescherm uw huid voordat u make-up aanbrengt: de huidbarrière is fragiel en moet dus worden hersteld en beschermd met een vochtinbrengende crème die geschikt is voor de atopische huid.
 • Kies make-upproducten voor de fragiele huid, met gemakkelijk te verwijderen texturen, zoals lichte poeders met weinig pigment.
 • Kies voor lichte make-up: ruil uw eyeliner in voor een simpel vleugje mascara, vervang iriserende foundation door een licht poeder.
 • Zorg goed voor uw make-upaccessoires: sponsjes, kwasten, make-upproducten, enz. dient u schoon te maken en te bewaren in een schone en droge plek. Vergeet ook niet om ze regelmatig te vervangen. Vermijd nesten van microbes!
 • Uiteraard dient u 's ochtends en 's avonds uw gezicht te wassen, zonder dat u hierbij u in uw ogen wrijft. Kies een vochtinbrengende make-upremover met een hoge tolerantie en zonder parfum. Wat is het beste? Een product met een melkachtige textuur om heel zachtjes met uw vinger aan te brengen. 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Contact- of atopisch eczeem, getroffen zones
 

 

 

Terug naar boven