AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Eczeem of atopische dermatitis

Wat is atopische dermatitis of atopisch eczeem?

Atopische dermatitis, ook bekend als atopisch eczeem, is een veelvoorkomende goedaardige ontsteking van de huid. Het uit zich als rode, soms vochtafscheidende plaques die vaak erg droog zijn en veel jeuk met zich meebrengen. Eczeem begint in de eerste levensmaanden en stopt vaak tijdens de kindertijd. Het blijft zelden tot op volwassen leeftijd aanwezig en komt het meest voor op het gezicht (oogleden, wangen), de romp en de ledematen, en dan vooral in de plooien (ellebogen, knieën) en op de handen.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_SQUARE_2021 578x578

Wat veroorzaakt atopisch eczeem?

Waar komt het vandaan? De oorzaken van atopische dermatitis zijn genetisch en meestal erfelijk. De oorzaak? Een slechte werking van de huid (huidbarrière) die leidt tot een droge huid (xerose) en ontstekingen. De huid is minder goed beschermd en reageert meer op haar omgeving. Daarbij komen externe factoren (stress, allergenen, enz.) die de atopische huid fragieler maken en een opflakkering kunnen triggeren. Maar welke factoren zijn dat precies? Door de triggers te ontdekken kunnen we de ziekte beter begrijpen en dus aanpakken. 

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473

Atopische dermatitis:
wie wordt het meest getroffen?

Atopische dermatitis evolueert met de leeftijd. In 85% van de gevallen begint het dus voor de leeftijd van 5 jaar. Het komt het meest voor bij zuigelingen vanaf de leeftijd van 3 maanden, en houdt aan tot de leeftijd van 7 jaar, met een mogelijke verbetering rond de leeftijd van 2-3 jaar. De aanvallen verdwijnen in de meeste gevallen na de leeftijd van 7 jaar. De opflakkeringen worden steeds minder hevig, komen steeds minder vaak voor, en stoppen na een tijd ... Tegen de leeftijd van 10-11 jaar hebben veel kinderen geen eczeem meer. Soms, in dezelfde periode, kunnen andere atopische verschijnselen opduiken, zoals astma.

Atopische dermatitis bij volwassenen is zeldzaam, maar kan voortduren vanaf de kindertijd. In ieder geval zal de huid die atopisch eczeem heeft gehad, altijd fragiel blijven en moet ze regelmatig worden verzorgd.

AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_SQUARE_2021 578*578

Atopisch eczeem bij baby's en kinderen

Baby's en kinderen met atopisch eczeem hebben er vaker last van dan volwassenen en ervaren ongemak dat de nachten (en zelfs dagen) moeilijk maakt. Kom te weten wat atopische dermatitis bij baby's en kinderen is en bekijk ons advies over het verzorgen van de atopische huid.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_SQUARE_2021 578*578

De atopische huid verzorgen 

Een atopische huid is een fragiele huid met een aangetaste huidbarrière. Om de atopische huidte verzorgen, dient u de juiste dingen te doen om de huid te beschermen, haar weerstand te versterken en te herstellen. De gevolgen van de opflakkeringen van atopisch eczeem worden gekalmeerd en de frequentie ervan verminderd. 

Atopisch eczeem: belangrijke cijfers

1/10

kind is getroffen door de ziekte¹

gevallen waarbij de ziekte voor de leeftijd van 1 jaar verschijnt²

7 jaar

de gemiddelde leeftijd waarop de ziekte verdwijnt¹

meer dan 50%

van de patiënten heeft een getroffen ouder¹

¹ Website https://www.inserm.fr/ 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_SQUARE_2021 578*578

Welke zones worden getroffen door  eczeem?

De zones die door eczeem getroffen worden, verschillen bij kinderen (plooien van de ellebogen en knieën, wangen, enz.) en volwassenen (gezicht, handen). In alle gevallen heeft de atopische huid specifieke verzorging nodig om haar te kalmeren, herstellen en beschermen.
 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Atopisch eczeem
Behandelingen

De behandelingen voor atopische dermatitis moeten aangepast worden aan de crisis- of remissiefase waarin u zich bevindt:
1 - In de crisisfase (zichtbare ontsteking, in de vorm van rode plaques, nog drogere huid) is het belangrijk om de ontsteking te kalmeren met specifieke behandelingen en de huid te voeden met emolliërende huidverzorgingsproducten. 

2 - In de remissiefase (onzichtbare maar onderliggende ontsteking, huid nog steeds droog) moet u hydraterende emolliërende verzorgingsproducten blijven gebruiken om de volgende opflakkering uit te stellen. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Zowel tijdens de remissiefasen als tijdens de aanvallen blijft de huid droog. De huid moet elke dag worden gehydrateerd met een emolliërend middel, zelfs in perioden van rust, om het begin van de volgende aanval uit te stellen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

EXOMEGA

EXOMEGA is een verzorgingslijn die perfect inspeelt op de noden van de droge huid met neiging tot atopisch eczeem voor het hele gezin, dankzij de jeukwerende werking en de formules die vanaf de geboorte kunnen worden gebruikt. 

Ontdek het EXOMEGA-gamma
EXOMEGA
EF_LOGO_PIERRE-FABRE-ECZEMA-FOUNDATION_VERTICAL

Atopisch eczeem opvolgen en beoordelen

De Fondation Eczéma heeft een applicatie ontwikkeld om beter met atopisch eczeem om te gaan. Met PO-SCORAD kunt u de evolutie van uw eczeem volgen en foto's delen met uw zorgverleners. Als u eczeem beter opvolgt, is het gemakkelijker om soelaas te brengen. ADERMA steunt de Fondation Eczéma.

 

De applicatie downloaden

Terug naar boven