AD_SCARS_LEGS-HAND-COVERING_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Een jeukende zonnebrand kalmeren

Auw! U dacht dat u alles had gedaan om het te voorkomen... maar daar is het! Zonnebrand is het gevolg van een te grote blootstelling van de huid aan de uv-straling van de zon. Het resultaat: uw huid is rood en branderig en voelt soms jeukerig aan. Hoe kunt u uw huid kalmeren en herstellen? Hoe kunt u een jeukende huid kalmeren? Wij vertellen u alles!

Wat is zonnebrand?
Waarom jeukt het?

Zonnebrand, ook bekend als zonne-erytheem, is een brandwond van de huid die wordt veroorzaakt door de ultraviolette stralen van de zon, voornamelijk uvb-stralen. Het ontstaat na overmatige blootstelling aan de zon, op een huid die soms slecht beschermd is. Zonnebrand veroorzaakt een reactie van de opperhuid: het prikt, plaatselijke pijn… en zelfs jeuk! Deze reactie is van nerveuze oorsprong en kan nog enkele dagen gevoeld worden door de brandwond. Ze kan ook verband houden met een allergie voor de zon, lichtdermatose genaamd. Het uit zich als een uitbarsting van kleine, jeukende puistjes op de plaatsen die het meest aan de zon zijn blootgesteld.

AD_SOLAR_SHADOWS_WOMAN-SHOULDERS-HAT_LARGE_2021

Zonnebrand, hoe voorkomt u een jeukende huid?
 

  • Zorg ervoor dat de huid afkoelt om de verhitte zone soelaas te bieden: neem een frisse douche, tussen 15 en 25 °C .... en niet te koud.
     
  • Blijf gehydrateerd: zonnebrand droogt het hele lichaam uit, dus aarzel niet om veel water te drinken (ten minste twee liter).
     
  • Breng in de uren daarna een specifieke aftersun lotion aan die hydrateert en de warmte kalmeert. Kies eerder voor een frisse melk of gel met hyaluronzuur, die het verlies van huidvocht door blootstelling aan de zon tegengaat, en antioxidanten, want zelfs na blootstelling aan de zon gaat de celbeschadiging door.
     
  • Breng de volgende dagen een herstellende crème met glycerine aan voor nog meer comfort. Tot slot is het heel belangrijk dat u niet aan uw zonnebrand krabt, om te voorkomen dat de huid nog meer geïrriteerd raakt, en dat u de dode huid niet verwijdert, zodat de opperhuid de tijd krijgt om zich in haar eigen tempo te vernieuwen.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Om de jeuk te kalmeren, moet u bij zonnebrand de huid eerst afkoelen, bijvoorbeeld door een frisse douche te nemen, en vervolgens een hydraterende crème met kalmerende actieve bestanddelen aanbrengen

Dr Marco Ambonati, Dermatoloog.

AD_SOLAR_WOMAN-ARM-APPLICATION_LARGE_2021

Hoe kunt u
zonnebrand vermijden? 

Vermijd blootstelling aan de zon tussen 11 en 16 uur, wanneer de uvb-stralen het meest intens en dus het gevaarlijkst zijn, en stel kinderen jonger dan 3 jaar nooit bloot aan de zon. Smeer uw lichaam en gelaat om de twee uur en na elke zwembeurt in met een zonnecrème met een hoge SPF (zonnebeschermingsfactor), eventueel zonder parfum en aangepast aan uw huidtype (met neiging tot acne of atopie, bijvoorbeeld). Tenslotte, bedek uzelf: hoeden, petten, sjaals, T-shirts met lange mouwen of zelfs uv-bescherming, zonnebril ...

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan

Ontdek andere factoren die jeuk veroorzaken en onze bijbehorende tips
 

Terug naar boven