AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Contactdermatitis of eczeem op het gezicht: oorzaken en oplossingen

Wat is contactallergie op het gelaat? 

Hebt u rode, vaak droge plaques op uw gezicht? Jeuken ze? 
U hebt dan waarschijnlijk te maken met contactdermatitis, ook bekend als contacteczeem van het gelaat. Dit is een allergische reactie van het gelaat die optreedt wanneer de huid in direct contact komt met een stof waarvoor ze allergisch is.
Het kan 3 tot 10 dagen duren voor de symptomen verschijnen na contact, wat het soms moeilijk maakt om de uitlokkende stof te identificeren.

Welke zones worden getroffen door contacteczeem van het gelaat?

Contactdermatitis op het gelaat kan overal ontstaan, maar het komt vooral voor op de oren, lippen en oogleden, die bijzonder gevoelige zones zijn. 

Wat zijn de symptomen van contactdermatitis op het gelaat?

Dit zijn de symptomen van contactdermatitis op het gelaat: 

 • Diffuse rode plaques (met onregelmatige randen) die verantwoordelijk zijn voor hevige jeuk
   
 • Met heldere vloeistof gevulde blaasjes die barsten en vocht afscheiden vaak door te krabben
   
 • Soms gaat gezichtseczeem gepaard met weefselzwelling (oedeem), vooral op de oogleden

De symptomen van contacteczeem van het gelaat kunnen lijken op die van atopisch gezichtseczeem maar de oorzaken en behandelingen zijn verschillend.

Wat is het verschil tussen (contact)eczeem van het gelaat en irritatie-eczeem?

Contacteczeem van het gelaat is een allergische reactie die het gevolg is van contact met een allergeen, terwijl irritatiedermatitis optreedt als gevolg van een fysieke (bv. wrijven) of chemisch aantasting van de huid, maar zonder tussenkomst van een allergeen. Irritatiedermatitis treedt op kort na het contact en uit zich als brandwonden van de huid (zichtbaar of voelbaar).

Contactdermatitis op het gelaat behandel je als volgt: 

 • Bepaal het uitlokkende allergeen om het te “ elimineren ”: fantasiejuwelen (vaak nikkel) of accessoires die in de buurt van of op het gelaat worden gedragen, make-up, stoffen die met de handen naar het gelaat worden gebracht (zoals huishoudproducten, parfum of nagellak bijvoorbeeld).
 • Verwijder de make-up en was de huid met een zeer mild product, of zelfs met een reinigingsschuim op basis van koper en zink.
 • Breng vervolgens dagelijks de voorgeschreven dermocorticoïdenbehandeling aan, alleen op de letsels, en breng zo nodig een herstellende crème - aan.
 • Als u make-up draagt, brengt deze dan enkel op de delen van uw gelaat aan die niet zijn getroffen en gebruik make-up producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn.

DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR + is het assortiment huidzuiverende verzorgingsproducten op basis van koper en zink, speciaal ontwikkeld voor de fragiele huid die geïrriteerd aanvoelt. Dit assortiment omvat een verscheidenheid aan verzorgingsproducten en is de anti-jeuk en anti-roodheid oplossing bij uitstek.

Huidverzorging voor de geïrriteerde huid
DERMALIBOUR+
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Gezichtseczeem verdwijnt na een paar dagen behandeling. Huidverzorging is een waardevolle bondgenoot om irritatie te kalmeren en de huid te helpen herstellen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Terug naar boven