AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Jeuk: droge huid en eczeem

Welke ziekte veroorzaakt jeuk?

Veel ziekten kunnen jeuk veroorzaken, zoals: 

  • droge huid (of xerose),
  • atopische dermatitis, ook bekend als atopisch eczeem, een erfelijke ziekte die vaak voorkomt bij kinderen vanaf de geboorte,
  • contacteczeem of irriterend eczeem veroorzaakt door huidcontact met een irriterende stof,
  • maar ook netelroos, psoriasis, allergieën, schurft, insectenbeten en vele andere oorzaken die tot jeuk kunnen leiden. Aarzel in alle gevallen niet om een arts te raadplegen. 

Wat eczeem en xerose betreft, bestaan er oplossingen om deze symptomen te verminderen en het begin van opflakkeringen te voorkomen. We vertellen u er alles over!

Droge huid en eczeem, waarom jeukt het?

Droge huid of xerose

  • Bij een droge huid of xerose daalt het vochtgehalte van de opperhuid (de bovenste laag van de huid) onder het normale niveau, raakt de huid gedehydrateerd en fragiel en treden de eerste (onaangename!) symptomen van een droge huid op. Dat leidt tot fijne huidschilfers die er een beetje uitzien zoals schubben. Vandaar de vaak gebruikte term krokodillenhuid. De huid voelt vaak trekkerig aan, verliest haar soepelheid en begint te jeuken …

Contacteczeem

  • Bij contacteczeem wordt jeuk veroorzaakt door een allergische reactie op chemische stoffen of materialen zoals metalen, cosmetica en textiel die de huid irriteren en jeuk kunnen veroorzaken. 

Atopisch eczeem

  • Ten slotte is atopische dermatitis of atopisch eczeem een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door een droge, ontstoken huid. De huid jeukt omdat ze droog, geïrriteerd en ontstoken is. De ontsteking wordt veroorzaakt door de abnormale immuunreactie van het lichaam op invloeden van buitenaf. 
  • Als de huid droog en jeukerig is, maar niet rood uitziet, hebt u waarschijnlijk te maken met xerose of een zeer droge huid. Xerose is dus eigenlijk de naam voor een huidinfectie. Dat leidt tot fijne huidschilfers die er een beetje uitzien zoals schubben. Vandaar de vaak gebruikte term krokodillenhuid. 
  • Wanneer de droogheid en jeuk intenser en regelmatiger zijn en er rode plaques verschijnen, kan het gaan om eczeem (of atopische dermatitis), een chronische ziekte die vooral kinderen treft, maar ook het leven van veel volwassenen teistert.
  • En wanneer diezelfde symptomen vaker af en toe voorkomen, is de kans groter dat het om contacteczeem gaat - een eenmalige allergie veroorzaakt door een irriterend product.

In elk geval bestaan er oplossingen om deze symptomen te verlichten en het begin van aanvallen te voorkomen. Volg de gids!

Atopisch eczeem

Atopische dermatitis (of eczeem), dat vaak van genetische oorsprong is, evolueert tussen ontstekingsaanvallen en perioden van rust. De oorzaak? Een slechte werking van de huid (de huidbarrière) die leidt tot een droge huid (xerose) en ontstekingen (rode plaques). De huid is minder goed beschermd en reageert meer op haar omgeving. Klik hier om meer te weten te komen over deze ziekte, hoe u voor uw huid kunt zorgen en beter kunt leven met atopie!

ATOPISCHE DERMATITIS

Contacteczeem

Dit eczeem wordt uitgelokt door huidcontact met een irriterende stof (nikkel in fantasieaccessoires, huishoudelijke producten, latex handschoenen, kleurstoffen, enz.) Deze vorm van dermatitis (of eczeem) komt soms voor wanneer de huid in contact is geweest met deze irriterende stof: uw dermatoloog kan tests doen om te bepalen wat de oorzaak is geweest. Wilt u meer weten over de oorzaken, de getroffen zones en hoe u er beter mee om kunt gaan? We vertellen u er alles over. 

CONTACTECZEEM

Droge tot zeer droge huid (of xerose)

Een droge huid of xerose wordt veroorzaakt door een veranderende huidbarrière die leidt tot een overmatig droge huid. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, trekkerigheid, een prikkende huid en schilfering (d.w.z. een schilferende of afpellende huid), wat leidt tot dagelijks ongemak. Deze droogheid kan ook te wijten zijn aan medicatie of gewoon aan de leeftijd. Onze experts kunnen u leren hoe u een zeer droge huid kunt verzorgen, hydrateren en voeden.

XEROSE

Gezicht, oogleden, oren, handen, plooien van de ellebogen en knieën ... Eczeem kan elk deel van het lichaam treffen. De getroffen zones kunnen variëren, naargelang u atopisch of contacteczeem hebt. Klik hier voor meer informatie!
ZONES MET ECZEEM

Een jeukende huid kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan koud of warm weer, zwangerschap, insectenbeten of medicatie ... tenzij het te wijten is aan stress. Wij maken de balans op van deze andere factoren. 

ANDERE VORMEN VAN JEUK

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Ander advies over eczeem
 

Terug naar boven