AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Wat is het verschil tussen psoriasis en eczeem?

Rode plaques, tintelingen, jeuk ... Is het eczeem of psoriasis? Eczeem veroorzaakt diffuse rode plaques met kleine blaasjes en vochtafscheiding. In het geval van psoriasis zijn de rode plaques duidelijk afgebakend, dik, bedekt met schilfers en vooral te vinden op de onderrug, hoofdhuid, de plooien van de ellebogen en knieën.

Mijn psoriasis verscheen aan het begin van het schooljaar in september, wat een zeer stressvolle tijd voor me was ... Ik dacht dat het eczeem was omdat de plaques er erg op leken. Maar mijn huisarts stelde al snel psoriasis vast. Met een behandeling duurde het een paar weken voor de symptomen verdwenen.

Clara, 48 jaar.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriasis:
wat zijn de oorzaken en triggers?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een genetische aanleg - dat wil zeggen dat u of uw kinderen het vaak erven. Psoriasisplaques worden veroorzaakt door een overmatige en versnelde vernieuwing van de meest oppervlakkige laag van de huid, de opperhuid. Het komt vaker voor in de tienertijd of bij volwassenen na de leeftijd van 30 jaar. Opflakkeringen van psoriasis worden meestal veroorzaakt door triggers zoals vermoeidheid, stress, emotionele schok, huidirritatie of overmatig roken of drinken.

Psoriasis:
hoe het te behandelen?

Er is geen behandeling die psoriasis kan genezen. De verzorging is in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt. Plaatselijke behandelingen op basis van dermocorticoïden bieden echter soelaas en maken het mogelijk de ziekte in remissie te brengen. Professionals combineren deze steeds vaker met uv-, lichttherapie- of lasersessies. Zorg in elk geval goed voor uzelf, ook buiten de opflakkeringsfase: stress is een uitlokkende of verergerende factor. Zorg er ook voor dat u uw huid kalmeert, door emolliërende producten te gebruiken die de huid minder droog maken en de vorming van schilfers tegengaan... en uw leven aangenamer maken. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Verder advies over contacteczeem
 

Terug naar boven