AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Oorzaken van contacteczeem

Hebt u nieuwe oorbellen? Hebt u een schoonmaakmiddel gebruikt? Is uw kind van shampoo veranderd? Contacteczeem (of dermatitis) ontstaat, zoals de naam al zegt, door contact van de huid met een stof die een allergische reactie kan veroorzaken. Wij geven u enkele tips om de oorzaak van de allergie te achterhalen, maar aarzel niet om een dermatoloog of een allergoloog te raadplegen om toekomstige aanvallen te voorkomen. 

Allergisch contacteczeem in cijfers

3 dagen

mogen verstrijken voor de reactie*

15 dagen:

is de gemiddelde duur van de symptomen*

2

fasen: een bewustwordingsfase en een openbaringsfase*

Contacteczeem:
waarom ?

Dit is een ontsteking van de huid waar deze een allergeen heeft aangetroffen. Zodra de diagnose is gesteld (en atopisch eczeem als oorzaak van de symptomen is uitgesloten, wat een heel ander soort eczeem is), moet de verantwoordelijke stof worden geïdentificeerd. Heeft u of uw kind onlangs nagellak, een kledingstuk of parfum gebruikt? Of verf of industriële olie aangeraakt? Aarzel niet om een lijst te maken van de producten die u onlangs hebt gebruikt en om op de achterkant van de producten mogelijke allergenen op te sporen. Sommige materialen kunnen allergische reacties veroorzaken: metalen, plastic, glasvezel of bepaalde kleurstoffen. De veroorzaker van de allergische reactie moet dus ook hier worden gezocht.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Contacteczeem:
een onvoorspelbare allergie

Tot overmaat van ramp is het mogelijk dat u plotseling allergisch wordt voor een product of stof die u vroeger heel goed verdroeg. Contacteczeem kan dus ontstaan bij het honderdste of duizendste contact met het allergeen zonder dat er ooit eerder een allergie is geweest! Sommige beroepen worden echter meer blootgesteld aan allergene chemicaliën (bouw, kappers- of schoonheidsindustrie), waardoor de kans groter wordt dat er op een dag allergische contactdermatitis ontstaat. Als u wordt getroffen, kunt u uit voorzorg het beste beschermende kledij of handschoenen dragen.

Allergisch contacteczeem:
een " effect met vertraging "

De letsels verschijnen gemiddeld 3 dagen na contact met de allergenen. Deze periode kan tot 10 dagen worden verlengd als het om het eerste huidcontact met het allergeen gaat. Men moet dus een beetje teruggaan om na te gaan wat de huid niet heeft verdragen, waardoor het soms moeilijk is de uitlokkende factor te identificeren. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Ik gebruikte al een paar maanden een nieuw, licht agressief huishoudproduct. Mijn handen zaten onder de vlekken. Het kostte me wat tijd om het probleem te identificeren. Ik behandelde mijn eczeem en daarna droeg ik handschoenen en veranderde mijn huishoudelijke producten. En alles is weer normaal!

Anne-Claire, 32 jaar.
Terug naar boven