AD_SOLAR_BABY-SUNHAT-BEACH_LARGE_2021

Atopische dermatitis en de zon: hoe beschermt u zichzelf?

Zullen we het hebben over de relatie tussen atopische dermatitis en de zon? De zon, de zee, vakantie... het is niet alleen goed voor uw moraal, maar ook voor uw atopische dermatitis, die vaak verbetert in de zomer. Hoewel uv-licht (in kleine doses!) een ontstekingsremmend effect heeft waardoor de symptomen van eczeem verminderen, is de huid nog steeds droog en de huidbarrière nog fragiel. Zweten of zwemmen in zee kan dus snel reacties en jeuk uitlokken. U moet dus waakzaam blijven en uw huid blijven verzorgen. Hier is de praktische fiche “eczeem en de zon” die u moet bijhouden om de goede gebaren te kennen en zo van de zon en de zomer te genieten zonder te krabben!

 • Zoals voor alle huidtypes geldt: geen blootstelling tussen 12 en 16 uur, wanneer de uv-stralen het felst zijn. 
   
 • Kies een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor SPF50+, zonder parfum en geschikt voor de huid met neiging tot atopie. 
   
 • Breng de zonnecrème voor de atopische huid ten minste 15 minuten vóór de blootstelling aan de zon aan, zonder te wrijven en zonder te veel te masseren. Daarna herhaalt u het aanbrengen om de twee uur.
   
 • Kledij blijft de beste bescherming, vooral voor de allerkleinsten: kies ruimzittende, luchtige kledij om het irriterende effect van zweet te vermijden en kies voor anti-uv T-shirts voor de allerkleinsten. En natuurlijk is een pet of een breedgerande hoed een must! 
   
 • Kalmeer de huid na blootstelling aan de zon met een herstellend emolliËrend product 

ZONNEBESCHERMING

ZONNEBESCHERMING

PROTECT AD SPF50+ Crème

Deze zonnecrème met zeer hoge beschermingsfactor SPF50+ PROTECT AD is het eerste zonneproduct dat speciaal werd geformuleerd en getest om in te spelen op de noden van een huid met neiging tot atopie met een echte pleziertextuur.

Zonnecrème SPF 50+ PROTECT AD
ZONNEBESCHERMING

Atopische dermatitis en de zon: Moet u uw huidverzorgingsroutine voor een atopische huid veranderen in de zomer?

Helemaal niet! U kunt geneigd zijn de dagelijkse verzorging te vergeten omdat de symptomen door de zon verminderen, maar de huidaandoening is er nog steeds. Er is dus geen vakantie voor uw huidverzorgingsroutine: u dient de behandelingen voor eczeem nog steeds goed te volgen. Emolliërende verzorgingsmiddelen en dermocorticoïden zijn nog steeds dagelijks nodig om uw huid een heerlijke zomer te bezorgen zonder jeuk.

 • Voor het zwemmen: breng een barrièrecrème aan tegen zout of chloor voordat u zonnecrème voor een atopische huid aanbrengt.
   
 • Hetzelfde geldt voor een sportsessie buiten, om het effect van wrijven op de transpirerende huid te verminderen.
   
 • Spoel na het zwemmen of sporten de irriterende stoffen zo snel mogelijk af met schoon water. En breng opnieuw zonnecrème voor de atopische huid aan als u weer blootgesteld wordt.
   
 • Pas op voor een handdoek vol zand wanneer u u afdroogt op het strand! Zandkorrels kunnen de huid " afbijten " (en een aanval uitlokken), dus vergeet niet een schone handdoek mee te nemen om u af te drogen. 
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren wordt afgeraden. De beste bescherming is nog steeds kledij dragen, indien mogelijk van katoen, en een hoed. Zonnecrèmes moeten een afdoende beschermingsfactor hebben (idealiter SPF 50+). Vergeet niet om u aan het einde van de dag goed te wassen met een geschikt reinigingsmiddel om alle sporen van zonnecrème te verwijderen en uw huid vervolgens te hydrateren met een emolliërend middel.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Terug naar boven