AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Atopische huid: oorzaken, symptomen en oplossingen om ze te verzorgen

Wat is een atopische huid?

We spreken van een atopische huid en, meer algemeen, eczeem in de volgende gevallen: 

  • De huid is permanent droog tot zeer droog en voelt een beetje ruw aan (" krokodillenhuid ")
  • Tijdens de ontsteking verschijnen er rode plaques met onregelmatige contouren, evenals kleine vochtafgevende blaasjes (of " waterbelletjes ") die over kunnen gaan in korstjes. Deze plaques verschijnen in bepaalde zones zoals het voorhoofd, de wangen, de nek, de oogleden, de romp, de ellebogen en de knieën.
  • De jeuk is hevig en kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven, waardoor u niet kunt slapen.
  • De belangrijkste zones die worden getroffen door eczeem bij baby’s en peuters zijn de wangen, het voorhoofd en de nek. Bij kinderen zijn dat de plooien van de ellebogen en knieën.

Wat veroorzaakt een atopische huid?

Een atopische huid is een huid met een aangetaste huidbarrière. Deze barrière wordt fragiel en speelt haar beschermende rol niet meer. Ze kan niet langer het vocht in de huid vasthouden en beschermt haar niet langer tegen invloeden van buitenaf (allergenen, vervuiling, enz.). De atopische huid is minder goed beschermd. Ze wordt droog, gaat ontsteken en reageert meer op de omgeving. Klik hier voor meer informatie over de oorzaken van atopisch eczeem.

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_SQUARE_2021 578*578

Eczeem of atopische huid
bij baby's en kinderen

Het pikt, het jeukt: de huid van uw kind voelt oncomfortabel aan en het doet pijn hen te zien lijden. De huid van alle baby's is van nature fragiel (en dat is heel normaal) en minder goed in staat om zich te verdedigen tegen allerlei aanvallen, maar de huid van baby's met atopie is nog reactiever: ze wordt rood, jeukt, bedekt zich met rode plaques of zelfs korstjes. Welke crème moet u gebruiken om de atopische eczeem van uw kind of baby te kalmeren? Wat moet u doen om dit te vermijden en welke goede reflexen moet u aannemen om hen te helpen zich beter te voelen? Hier zijn al onze tips om dagelijks soelaas te brengen in het geval van atopische dermatitis bij baby's en kinderen.

In de loop van de tijd heb ik een routine ontwikkeld om mijn atopische huid te verzorgen, waarbij ik een geschikte zeep gebruik en één keer per dag een emolliërend middel aanbreng, wat er ook gebeurt! Ik heb gemerkt dat mijn huid sterker is en resistenter. De aanvallen komen minder vaak voor.

Lola, 35 jaar

Atopisch eczeem:
wat zijn de verschillende behandelingen?

Als u bij een arts bent geweest en deze heeft vastgesteld dat u atopisch eczeem hebt, kan u een " topische " behandeling met dermocorticoïden zijn voorgeschreven, d.w.z. die plaatselijk op de huid wordt aangebracht. Deze referentiegeneesmiddelen helpen de roodheid en de jeuk te kalmeren. Bovendien zijn de toepassing van een emolliërend verzorgingsproduct en de keuze van een aangepaste hygiëne, zoals eczeembehandelingen, van essentieel belang om een volgende opflakkering uit te stellen. 

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021
AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Onze tips tegen jeuk
voor de atopische huid

Zelfs als u echt wil krabben, kunt u dat beter vermijden: krabben kan weliswaar onmiddellijk soelaas brengen, maar later de jeuk door atopisch eczeem verergeren. Dus wat kunt u doen om uzelf te ontlasten en de drang om te krabben te weerstaan? Ontdek al onze tips om jeuk door atopische dermatitis te verlichten.

Atopisch eczeem
en sport

Een huid met neiging tot atopie kan leiden tot minder sportactiviteiten, omdat zon, kou of transpiratie de symptomen kunnen verergeren. Maar door de juiste preventieve maatregelen te nemen als u atopisch eczeem hebt en sport, kunt u alle voordelen ervaren en u zelfs beter voelen! 

AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-KIDS_LARGE_2021

Eczeem, atopische huid
en zon

Terwijl uv-licht (in kleine doses!) een ontstekingsremmend effect heeft dat de symptomen van eczeem vermindert, kunnen zweten of zout water reacties en jeuk uitlokken. Bekijk onze praktische fiche om te weten te komen hoe u uzelf kunt beschermen tegen de zon in het geval van atopische dermatitis en geniet van een zomer zonder krabben! 

 

Atopische dermatitis:
ons advies voor de nacht

Atopisch eczeem maakt de nacht vaak moeilijk omdat de jeuk en het krabben vaak intenser zijn. Tussen de warmte van het bed en de transpiratie, en het feit dat u duidelijk minder bezig bent dan overdag - is er alle kans dat u wilt krabben. Ontdek onze tips tegen krabben om 's nachts beter te slapen als u atopisch eczeem hebt!

 

AD_ATOPIC-DERMATITIS_KIDS_LARGE_2021
Terug naar boven