Zei u ‘fragiel’?

Een fragiele huid is een realiteit. A-Derma heeft er een definitie aan gegeven: het is een fragiele huid met een verzwakte barrière. Een onevenwichtige huidbarrière is meer doorlaatbaar, ze is sneller gevoelig en geïrriteerd en veroorzaakt ernstig ongemakken, zowel lichamelijk als psychologisch.

Afhankelijk van de oorsprong van de fragiliteit, zijn er 4 soorten fragiele huid(1): Een constitutionele fragiele huid die verband houdt met de leeftijd (kinderen of juist ouderen) of met de plek (oogleden, hals, decolleté of voorhoofd), een door de omgeving veroorzaakte fragiele huid waarbij de normale huid verzwakt is door bijzondere omstandigheden zoals emotionele stress of milieustress (klimaat, vervuiling), een iatrogene fragiele huid die verzwakt is door farmacologische of chirurgische behandelingen en uiteindelijk een pathologische fragiele huid (atopische dermatitis, rosacea, acne, reactieve huid, epidermolysis, enz.), waarbij de huid minder weerstand kan bieden tegen schadelijke invloeden. 

Deze zeer gedetailleerde kennis van de fragiliteit van de huid stelt A-DERMA in staat gerichte oplossingen te bieden door middel van hygiëne- en verzorgingsproducten die aan de behoeften zijn aangepast.

(1) Stalder JF et al (2014) Fragility of epidermis and its consequences in dermatology. JEADV 28, (Suppl.4), (1-18). 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021

Heb ik een fragiele huid?

Uw huid is fragiel als deze zichtbare tekenen (droogte, roodheden en schilfering) en voelbare tekenen (trekkerigheid, tinteling, jeuk) u bekend voorkomen. Deze verschijnselen kunnen worden uitgelokt door tijdelijke externe factoren, zoals warmte, koude, vervuiling, wind, medische behandelingen of ingrepen, maar ook door huidziekten of interne factoren, zoals stress.

Didier Coustou - Dermatoloog

Onze experts beantwoorden uw vragen

De huid van de zuigeling is onrijp. Dunner, meer gedehydrateerd, met een onvolledige hydrolipidenfilm en een neutrale pH-waarde, in plaats van zuur, is ze fragieler, meer doorlaatbaar voor aanvallen van buitenaf.

Die twee zijn onafscheidelijk. Atopische dermatitis, beter bekend als eczeem, is een ziekte die genetisch bepaald is en gekenmerkt wordt door een fragiele huidbarrière en een verstoord immuunsysteem. Deze " chronische inflammatoire en jeukerige dermatose ", volgens de medische definitie, is tijdens de aanvallen te herkennen aan de rode vlekken met onregelmatige contouren, met kleine etterende blaasjes die zich ontwikkelen tot korstjes, en aan de zeer grote droogte van de huid die gepaard gaat met jeuk. Chronische atopische dermatitis treedt vooral op tijdens de kinderjaren en verdwijnt in de meeste gevallen na de leeftijd van 3 jaar of, soms, na de adolescentie.

Acne is een bron van dubbele fragiliteit. Het is een chronische ontstekingsziekte van de haarfollikel, een combinatie van hyperseborroe (vette huid), hyperkeratinisatie (micocysten), bacteriële proliferatie en ontsteking (rode en soms etterige puistjes), die allemaal onvolkomenheden en een verzwakking van de huidbarrière veroorzaken. Daarbij komt nog het irriterende en verzwakkende effect van dermatologische behandelingen. Naast de onvolkomenheden verschijnen er tekenen van fragiliteit: extreme droogheid, erytheem, schilfering, branderigheid en prikken.

Altijd bereid om te luisteren

Om de fragiele huid beter te begrijpen en de meest geschikte dermatologische producten te ontwikkelen, luisteren wij actief naar de behoeften van patiënten en consumenten. We noemen dit ‘Patient Centricity’ (patiëntgerichtheid) en het is een essentieel concept dat als leidraad dient voor onze algehele aanpak.

Tolerantie en doeltreffendheid staan centraal bij de ontwikkeling van onze producten. Deze concepten hebben echter alleen zin als wij een praktisch en makkelijk te gebruiken product aanbieden dat de consument aanzet om het product op dagelijkse basis correct te gebruiken. De sleutel tot de doeltreffendheid ligt niet alleen in de werking van de formules, maar ook in de regelmatige toepassing ervan. 

Terug naar boven