ad_routine_face_woman_mirror_left_2021
Samenvatting van het dossier

Gezichtseczeem: oorzaak, symptomen, behandeling

Hebt u rode plaques opgemerkt op een of meer delen van uw gezicht? Hebt u veel jeuk rond uw ogen, op de bovenkant van uw oogleden of op de lel van uw oren? Die tekenen doen alvast heel erg denken aan " gezichtseczeem ". Laten we beginnen bij de basis ...

Wat is gezichtseczeem?

Eczeem is een huidaandoening die zowel kinderen als volwassenen kan treffen. Concreet gaat het om een ontstekingsreactie: de huid reageert overmatig op haar omgeving, wordt erg droog en bedekt met rode plaques en blaasjes, die soms vocht afgeven. Die tekenen lokken vooral een oncontroleerbare drang om te krabben uit, met een branderig gevoel of zelfs plaatselijke zwelling tot gevolg omdat de huid zo fel jeukt.
Hoewel deze aandoening niet besmettelijk is en geen ernstige levensbedreigende gevolgen heeft, kan het erg moeilijk zijn om ermee te leven, vooral om de volgende redenen: 

  • Gezichtseczeem valt op,
  • Dit veroorzaakt angst en stress,
  • En door de jeuk kan gezichtseczeem ook pijnlijk worden en in sommige gevallen zelfs de slaap verstoren. 

Een consultatie bij uw arts is essentieel om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn van het verschijnen van dit eczeem: afhankelijk van de oorzaak zal hij of zij de meest geschikte behandelingen voorstellen en u regelmatig opvolgen. 

In de tussentijd kunnen we u alvast enkele tips geven. Als u een vermoeden hebt van gezichtseczeem gaat het meestal om contacteczeem, allergisch gezichtseczeem of atopisch gezichtseczeem. We leggen het even voor u uit.
 

AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021 492x492

Contacteczeem  van het gelaat of allergisch eczeem 

Contacteczeem, ook wel allergisch eczeem genoemd, komt vaak voor na herhaald contact met een bepaalde factor, zoals cosmetica of sieraden. Uw huid wordt dan erg reactief en ontstekingsgevoelig. Raadpleeg in dat geval uw arts, die u snel kan zeggen welk allergeen de oorzaak is van het eczeem. De eerste stap in de behandeling is namelijk om verder contact van dit allergeen met uw gezicht te vermijden. Welke andere tips kunt u volgen om van dit contacteczeem op het gelaat af te komen? Onze experts hebben de antwoorden.

Atopisch  gezichtseczeem

Bij atopische dermatitis van het gelaat, ook bekend als atopisch eczeem, spelen zowel genetische als omgevingsfactoren een rol. Over het algemeen ontwikkelt atopische dermatitis zich in de kindertijd: eczeemvlekken bevinden zich bij baby's op de zones met " rondingen " (op de wangen, armen, buik ...), vervolgens verplaatsen ze zich in de kindertijd meer naar de plooien (achter de knieën, in de elleboogplooien ...) en op volwassen leeftijd kunnen eczeemvlekken vaker voorkomen in het gezicht. Dus wat kunt u doen om deze atopische dermatitis van het gelaat te verlichten? Onze experts leggen het uit.

AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_SQUARE_2021 554*554
ad_fragile skin_face-hand-woman_SQUARE_2022 554*554

Eczeemvlekken  in het gezicht

Eczeemvlekken in het gezicht zijn het resultaat van een afweerreactie! Het is een soort zichtbare waarschuwing: de huid wordt rood waar ze aangevallen wordt! Ze laat u zien dat ze hulp nodig heeft. Maar kunt u voelen wanneer er een eczeemplekje op het gezicht aankomt, voordat het verschijnt? Ja, in sommige gevallen begint de huid voor het verschijnen van de roodhuid zelfs heel oncomfortabel aan te voelen. Het is een beetje alsof de huid van textuur verandert. Vaak voelt de huid warm aan, begint ze te jeuken, krijgt u de indruk dat de huid erg fragiel, poreus of zelfs broos is geworden. Dat zijn typische tekenen van eczeem in het gezicht. 

Gezichtseczeem  bij volwassenen

Gezichtseczeem bij volwassenen kan in verschillende vormen verschijnen. Wanneer de huid in contact komt met externe allergenen bevindt het eczeem zich in een bepaalde zone: bij volwassenen komt ooreczeem bijvoorbeeld veel voor na een allergische reactie op nikkel, een metaal dat vaak in sieraden wordt gebruikt.
In andere gevallen heeft gezichtseczeem bij volwassenen te maken met atopische dermatitis, die vaak voor het eerst optrad in de kindertijd, maar die zich in de loop der jaren van het lichaam naar het gezicht kan hebben verplaatst.
En laten we ook de impact van een fragiele huid die de neiging heeft om droog te worden niet vergeten: dit huidtype kan bijvoorbeeld bij herhaalde blootstelling aan temperatuurschommelingen ook risico's op irritatie en eczeem in het gezicht bij volwassenen met zich meebrengen.
En natuurlijk zijn zowel de levensstijl, een mogelijke bron van stress en vermoeidheid, als de toepassing van barrièremaatregelen, zoals het dragen van mondmaskers, mogelijke factoren die eczeem nog erger kunnen maken. 

ad_irritations_woman-nose_square_2022 554*554

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan 

Contact- of atopisch eczeem, getroffen zones
 

Welke behandelingen zijn er voor gezichtseczeem?

Raadpleeg bij eczeem in het gezicht dus zo snel mogelijk uw arts, zodat hij of zij de oorsprong kan bevestigen. Allergietesten spelen hierin een belangrijke rol.
Vergeet ook niet om bij het geringste teken van ongemak uw huid onmiddellijk te kalmeren met eenvoudige eerste stappen, zoals het gebruik van een zeepvrije, hypoallergene, vetvrije reinigingsgel om uw gezicht te reinigen en het regelmatig aanbrengen van een huidverzorgingsproduct dat geschikt is voor uw type eczeem: kies voor een herstellende crème in het geval van contacteczeem en een verzachtende crème in het geval van atopische dermatitis. Aarzel niet om uw apotheker om advies te vragen.

Terug naar boven