AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Eczeem in de oren: oorzaken, symptomen en behandeling

Op uw twee oren slapen is een uitdrukking die al haar betekenis kan verliezen als u last hebt van eczeem in de oren! Hebt u een jeukend of kriebelend gevoel rond uw oor of misschien wel in uw oor? Is de huid rood, misschien een beetje gezwollen of voelt ze zelfs pijnlijk aan? Heel waarschijnlijk hebt u dan te maken met ooreczeem. 
Laten we eens kijken waarom en hoe ooreczeem kan ontstaan en wat u kunt doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. 

Wat is ooreczeem?

Als de huid geïrriteerd is, er plaatselijk roodheid optreedt en u een onbedwingbare drang hebt om op de getroffen zone te krabben, hebt u waarschijnlijk te maken met eczeem in de oren. Ooreczeem kan iedereen treffen. Maar maak u geen zorgen, het is niet besmettelijk! Het is vooral belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak kan zijn: een droge huid met neiging tot atopisch eczeem, irritatie of een allergie na huidcontact met een allergeen? Aarzel in alle gevallen niet om een arts te raadplegen om de diagnose te bevestigen en u te begeleiden bij de behandeling.

Wat zijn de symptomen van ooreczeem?

Om ooreczeem te herkennen, geven we u hier de symptomen die kunnen optreden:

 • Droge huid,
 • Plaatselijke roodheid,
 • Jeuk en een branderig en pijnlijk gevoel bij het krabben,
 • Gezwollen huid en bij eczeem in het oor kunt u zelfs het gevoel hebben dat u minder goed hoort,
 • Op het huidoppervlak kunnen zich ook korstjes vormen die vocht kunnen afgeven.

Ooreczeem kan op de volgende zones voorkomen:

 • Aan de buitenkant van het oor en rond het oor, vooral op de oorlel,
 • De achterkant van de oren,
 • De binnenkant van het oor, in de plooien en de gehoorgang.

Eczeem rond de oren en ter hoogte van de oorlel

Eczeem in de oorplooien op de oorlel heeft in ieder geval het voordeel dat het makkelijker te herkennen is: de huid is rood, erg droog, gezwollen, geeft zelfs vocht af en jeukt! Eczeem in deze zone kan leiden tot pijnlijke letsels die infecties in de hand werken. Aarzel niet om zo snel mogelijk uw dermatoloog te raadplegen voor een passende behandeling, om te voorkomen dat het eczeem zich uitbreidt naar de binnenkant van het oor.

Eczeem in het oor

Bij eczeem in het oor wordt de gehoorgang getroffen, iets wat vaak voorkomt bij volwassen, maar ook kinderen kunnen er last van hebben. In alle gevallen is een consultatie bij een specialist nodig om elk risico op superinfectie en beschadiging van het trommelvlies te voorkomen. Mensen die regelmatig zwemmen zijn gevoeliger voor eczeem in het oor. 

Er zijn verschillende oorzaken van ooreczeem, met hieronder de belangrijkste:

Contacteczeem veroorzaakt door een allergische reactie op de oren

Ooreczeem kan het gevolg zijn van een allergische reactie na herhaaldelijk contact met een allergeen en kan plotseling verschijnen: dit staat bekend als contacteczeem of contactdermatitis. Uw immuunsysteem is overactief, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat in de huid rond de oren. Als u last hebt van ooreczeem, maakt u een lijst van de producten die u dagelijks gebruikt en kijkt u vervolgens of uw eczeem verbetert als u alle contact met de huid beperkt of vermijdt. 

ALLERGENEN

Wat zijn de mogelijke allergenen?

Mogelijke irriterende en allergene stoffen zijn onder andere: 

- Voorwerpen die in contact komen met de oren (badmutsen, oordopjes, wattenstaafjes, brillen, elastiek van de zwembril, gehoorapparaten, koptelefoons of oortjes, piercings en oorbellen met nikkel, mobiele telefoons, enz,),
- Allergenen die via de vingers naar het oor kunnen worden overgedragen (bijv. nagellak, sporen van voedsel, stof, pollen, huishoudelijke producten, enz.),
- Haar- of hoofdhuidverzorgingsproducten (shampoos, haarkleuringen, gels, enz.),
- Huidverzorgingsproducten die op het gezicht worden gebruikt en dicht bij het oor worden aangebracht (make-upremover, make-up, reinigingsgel ...),
- Topische geneesmiddelen (oordruppels, crèmes, enz.). · Topische geneesmiddelen (oordruppels, crèmes, enz.). · Topische geneesmiddelen (oordruppels, crèmes, enz.).
Wees u ervan bewust dat het niet altijd gemakkelijk is om de uitlokkende factor meteen vast stellen. Het kan namelijk goed zijn dat u het product al maanden of zelfs jaren gebruikt zonder enige reactie te hebben gehad! Daarom is het belangrijk om een specialist te raadplegen om u te helpen de oorzaak of oorzaken vast te stellen, met name door allergologische tests.

Atopische dermatitis op de oren

Hebt u (of uw kind) al een droge huid met neiging tot atopisch eczeem? Hebt u al gemerkt dat er jeukende rode plaques verschijnen op verschillende delen van uw lichaam? Zijn die roodheid en jeuk op de oren onlangs verschenen, vooral in de spleten van de plooi onder de oorlel? Waarschijnlijk hebt u te maken met atopisch eczeem van de oren. 
Dit type eczeem op de oren is te wijten aan een huidaandoening die bekend staat als atopische dermatitis. Die aandoening is erfelijk van aard en duikt meestal op in de vroege kinderjaren: de huid is van nature fragieler en dus reactiever dan normaal, ze vervult haar barrièrefunctie niet goed, haar beschermende laag biedt geen goede bescherming tegen invloeden van buitenaf en als gevolg daarvan treedt er een chronische ontstekingsreactie op. 

Ooreczeem door vocht

Soms kan ooreczeem worden veroorzaakt door overmatig vocht in de gehoorgang of aan de achterkant van het oor, bijvoorbeeld als u regelmatig gaat zwemmen of als u uw oren niet goed afdroogt na het douchen. De huid wordt week, waardoor er eczeem kan ontstaan! En als u in warme landen met een hoog luchtvochtigheidsgehalte vertoeft, dient u extra voorzichtig te zijn om ongemak te voorkomen.

Leeftijdsgerelateerd ooreczeem

De oorzaak van ooreczeem kan ook te maken hebben met de leeftijd! Dat noemen we asteatotisch eczeem. Zo is de huid van oudere mensen fragieler en droogt ze sneller uit, bijvoorbeeld als de temperatuur verandert, als de huid te vaak wordt gewassen of als ze in contact komt met bepaalde irriterende stoffen (zeep, wol, haar- of huidproducten). Vaak hebben deze mensen al last gehad van atopische dermatitis.

Stressgerelateerd psychologisch eczeem op de oren

Een ding staat vast, stress werkt eczeem alleen maar in de hand! Maar het is nooit de oorzaak van eczeem, niet op de oren of op een ander deel van het lichaam. De oorzaak van ooreczeem ligt ergens anders: een allergie? erfelijke atopische dermatitis? leeftijd? Het blijft echter heel belangrijk om beter met stress om te leren gaan (bijvoorbeeld door ontspannings-, ademhalings- en massagetechnieken) als u de opflakkering van eczeem zo goed mogelijk wilt behandelen. 

Atopisch ooreczeem verlichten 

Dit zijn de behandelingen die onmiddellijk een verzachtend effect hebben bij atopisch ooreczeem, jeuk verminderen en superinfectie voorkomen:

 • Smeer de aangetaste zones plaatselijk in met door uw arts voorgeschreven crèmes en zalven op basis van cortisone, of met antibiotica als er tekenen zijn van een superinfectie,
 • Herstel, hydrateer en bescherm de huid van de oren door elke dag emolliërende verzorgingsproducten voor de huid met neiging tot atopie te gebruiken,
 • Zoek naar alles wat allergeen of irriterend kan zijn. Vermijd dat uw oren in contact komen met materialen zoals wol en geef bijvoorbeeld de voorkeur aan katoen.
 •  Als u vaak zwemt, kiest u best voor siliconen oordopjes en brengt u best een beschermende barrièrecrème op uw huid aan voordat u gaat zwemmen.

De juiste behandeling voor atopisch ooreczeem

Emolliërende anti-jeuk crème

EXOMEGA CONTROL Emolliërende anti-jeuk crème

Voedt - Kalmeert jeuk * - Verzacht jeuk*

Allergisch ooreczeem verlichten

 • Het eerste wat u moet doen is de irritatie en jeuk verlichten door gebruik te maken van een kalmerende, zuiverende koper-zinkcrème of een crème op basis van cortisone, voorgeschreven door uw arts. 
 •  Natuurlijk moet u ook het allergeen of de irriterende factor die het ooreczeem uitlokt te weten komen en wegnemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om oorbellen of cosmetische producten. Om te weten te komen welk allergeen uw ooreczeem uitlokt, kunt u huidtests op allergieën, of indien nodig zelfs bloedtests, laten uitvoeren door uw arts.

De juiste behandeling voor contacteczeem van het oor

CICA – Zuiverende Herstellende Crème

DERMALIBOUR+ CICA – Zuiverende Herstellende Crème

Kalmeert - Reparaties - Zuivert - Herstelt

Doe dagelijks de juiste dingen

Wat de oorzaak van je ooreczeem ook is, hier zijn een paar dingen die u dagelijks kunt doen: 

 • Vergeet niet om uw oren grondig te wassen met een vochtig wattenschijfje om rond uw oren te reinigen, zonder het in de gehoorgang te stoppen om schade te voorkomen,
 • Dep de binnen- en buitenkant van de oren voorzichtig droog in plaats van te wrijven. Een andere tip is om af en toe uw föhn te gebruiken, op een koele stand, als u voelt dat uw oor nog vochtig is. Probeer zo weinig mogelijk te krabben of wrijven aan uw oren,
 • Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid,
 • Vermijd waar mogelijk het gebruik van wattenstaafjes,
 • Bij jeuk: breng koude aan op de plek waar het jeukt en knip uw nagels kort om uw huid niet nog meer te beschadigen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer tijdens de jeuk aan iets anders te denken terwijl u bezig blijft met uw handen (bijvoorbeeld door een activiteit met uw handen te doen) of pas uw ademhalingstechnieken toe!
Terug naar boven