AD_IRRITATIONS_RED-HANDS_LARGE_2021

Eczeem op de handen: oorzaken, symptomen en behandeling

Met de hand op het hart, een handje toesteken, de handen uit de mouwen steken ... Er zijn heel wat spreekwoorden met het woord ‘hand’. Onze handen zijn dan ook erg belangrijk in ons dagelijks leven om ons te wassen, aan te kleden, te eten, te schrijven, auto te rijden, aan te raken ...
Maar als u last hebt van eczeem op uw handen, kan zelfs de kleinste handeling veel moeite kosten ... Dus wat kunt u doen om zonder risico weer met plezier uw handen te gebruiken? Wat is eczeem op de handen? Waarom verschijnt het? Hoe beschermt u uw handen? En vooral, wat kunnen we doen om eczeem effectief te behandelen? Wees gerust, bij onze experts bent, de woordspeling even buiten beschouwing gelaten, in veilige handen.

Hoe kunt u eczeem op de handen herkennen?

Eczeem op de handen herkennen: 

 • De huid op de handen en/of vingers ziet er rood uit, met blaren, korstjes, scheurtjes, etc. De huid is verschrompeld en gerimpeld.
 • Als u eczeem op uw handen voelt, krijgt u een " velcro "-effect: de huid blijft " haken ", is erg droog en ruw. 
 • U ervaart een pijnlijk gevoel en intense jeuk!

Wat is eczeem op de handen?

Eczeem op de handen is een ontsteking van de huid op de bovenkant van de handen, handpalmen, vingers of tussen de vingers, die zich vooral uit in een intens droge huid en rode plaques die gepaard gaan met ernstige jeuk. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van eczeem op de handen. 
Meestal komt eczeem op de handen voor als er al eczeem op andere delen van het lichaam is. In dat geval spreken we van atopisch eczeem. De aandoening kan echter ook alleen op de handen voorkomen. In dat geval hebben we het over contacteczeem of handallergie.

Symptomen van eczeem op de handen

Eczeem op de handen doet pijn! Dit is wat er gebeurt: 

 • Aangezien de beschermende hydrolipidenfilm veel minder goed beschermt, wordt de huid erg droog, hard en ruw als papier.
 • De huid gaat ontsteken, waardoor er rode plaques verschijnen, soms met blaasjes en korstjes: de huid op je handen jeukt en je krijgt een branderig gevoel!
 • En als de huid ernstig beschadigd is, ontstaan er kleine scheurtjes, barstjes en zelfs kloven. Uiteindelijk wordt het zelfs moeilijk om je vingers te buigen, je te wassen of je aan te kleden ...

Daarom is het essentieel om goed voor je handen te zorgen en ze dagelijks te beschermen om de huidbarrière te herstellen, droogheid en ontstekingen tegen te gaan en verdere opflakkeringen van eczeem te voorkomen.

Naast verergerende factoren zoals vervuiling, water, kou, enz. zijn dit de belangrijkste oorzaken van eczeem op de handen: 

 • Een contactallergie
 • Herhaalde irritatie
 • Atopisch eczeem
 • Overmatig zweten

Contactallergie van de handen of herhaalde irritatie

De eerste mogelijke oorzaak van eczeem op de handen is herhaald contact met een irriterende stof (door de huid te wrijven, te wassen of te drogen) en/of allergeen (de huid is blootgesteld aan een allergene stof). U kunt uw huid laten testen om deze mogelijkheid te controleren en de irriterende stoffen te bepalen. Nadat u weet over welke stoffen het gaat, is het belangrijk om na te denken " hoe u ze kunt vermijden ". Zo kunt u verder contact met die stoffen en nieuwe opflakkeringen van eczeem zoveel mogelijk voorkomen.
Hier zijn enkele voorbeelden van irriterende stoffen die vaak verantwoordelijk zijn voor handallergieën: 

 • Onderhoudsproducten: wasmiddel, afwasmiddel, schoonmaakmiddel,
 • Cosmetica en hygiëneproducten: douchegel, doekjes, nagellak, haarverf,
 • Juwelen en metalen voorwerpen: sleutels, munten, ringen, kappersscharen, enz.,
 • Accessoires: mobiele telefoon,
 • Textiel: latex handschoenen, rubberen handschoenen, enz.,
 • Overige: inkt, verf, schoensmeer, kleurstoffen, enz.

CONTACTECZEEM

Wat is beroepsgebonden contacteczeem?

In sommige beroepen komt de huid vaker in contact met chemicaliën of materialen die eczeem kunnen uitlokken, zodat het vaak op de handen voorkomt. Beroepsgebonden contacteczeem is gemakkelijk op te sporen door het feit dat het verschijnt tijdens het werk en verdwijnt tijdens de vakantie. Bent u kapper, onderhoudsmedewerker, verzorger, hovenier of bouwvakker? Zorg dan goed voor uw handen en draag beschermende handschoenen. U komt namelijk meer in contact met irriterende stoffen waardoor u een groter risico loopt om irriterende eczeem van de handen te ontwikkelen.

Eczeem aan de handen, een erfelijke aandoening

Wanneer eczeem niet op één plek voorkomt en er ook rode plaques en intense droogheid op andere delen van het lichaam voorkomen, hebt u waarschijnlijk last van atopisch eczeem. Dergelijke vorm van eczeem is een erfelijke aandoening die zich vaak ontwikkelt in de kindertijd en kan blijven bestaan tot op volwassen leeftijd. 
Dergelijke eczeem flakkert af en toe op. Dat wil zeggen dat u er in bepaalde periodes last van hebt en in andere niet. De periode waarin u geen last hebt van eczeem noemen we de remissiefase. Aarzel niet om uw arts te raadplegen om dit te bevestigen.

Ik heb al bijna één jaar last van eczeem op de handen. In het begin zat het alleen op mijn vingertoppen, maar toen breidde het zich uit naar mijn handpalmen en ontstonden er scheurtjes als ik een opflakkering had. Ik vond het moeilijk om het probleem te begrijpen, maar nu weet ik dat ik allergisch ben voor bepaalde chemische ingrediënten. Tegenwoordig gebruik ik zelfgemaakte reinigingsproducten en hygiëne- en verzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld voor de huid met een neiging tot atopie. Ik herleef!

Lucie, 41 jaar

Eczeem op de handen door overmatig zweten 

Er is ook een vorm van eczeem die zowel de handen als de voeten kan aantasten. Die vorm noemen we dyshidrosis en wordt veroorzaakt door overmatig zweten. In dat geval uit eczeem op de handen zich in de vorming van kleine blaasjes, als kleine doorzichtige belletjes, die extreem jeuken en zelfs een branderig gevoel geven. 
Wees gerust, dit type eczeem op de handen komt niet vaak voor en duikt slechts zelden in iemands leven op. Dergelijke eczeem is iets frequenter in de zomer, wanneer het erg warm is en de kans op zweten toeneemt. 

Eczeem op de handen behandelen en verlichten: 

 1. Was uw handen met zeepvrije reinigingsmiddelen
 2. Pas tijdens de opflakkering de voorgeschreven behandeling met dermocorticoïde van uw arts toe om de ontsteking te stoppen en de jeuk te verlichten
 3. Hydrateer uw handen dagelijks met een emolliërende of herstellende crème met een koper-zinkcomplex
 4. Bescherm de beschadigde huid met een isolerende barrièrecrème.

Onze experts leggen hier alles tot in detail uit!

Hoe moet ik mijn geïrriteerde handen verzorgen?

Sinds COVID-19 in ons leven gekomen is en de invoering van barrièremaatregelen worden onze handen erg op de proef gesteld. Omdat uw handen minder vaak wassen niet per se een optie is, geven we u hier enkele tips voor een goede handhygiëne en -verzorging:

 • Kies een ultrazachte reiniger zonder zeep of parfum: een zeepvrije zeep in een gel- of olietextuur om de huid met neiging tot atopie te reinigen,
 • Was uw handen in lauw water: vermijd te warm of te koud water,
 • Als u uw handen vaak moet wassen, wast u ze best minder lang per keer,
 • Droog uw handen door zachtjes te deppen, niet door te wrijven,
 • Als u uw handen met hydroalcoholische gel wast, kiest u voor een gel zonder parfum of laat u het product direct door uw apotheker maken. En vergeet niet om uw handen onmiddellijk na het aanbrengen van de gel te rehydrateren door een geschikte emolliërende crème aan te brengen!

Welke huidverzorgingsproducten moet u gebruiken om contacteczeem of irriterend eczeem van de handen te verlichten?

 • Preventie is de eerste verdedigingslinie tegen handallergieën en irriterende eczeem. Ga op zoek naar het allergeen of de irriterende stof die het eczeem veroorzaakt en verander uw gewoonten om het contact ermee tot een minimum te beperken,
 • Als uw huid geïrriteerd is, brengt u een crème met een koper-zinkcomplex aan om de huid te herstellen en te kalmeren,
 • Bij ontstekingen kan uw arts uiteraard dermocorticoïden voorschrijven,
 • Breng doorheen de dag regelmatig een isolerende barrièrecrème aan om uw huid tegen allergenen te beschermen.

DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR + is het assortiment huidzuiverende verzorgingsproducten op basis van koper en zink, speciaal ontwikkeld voor de fragiele huid die geïrriteerd aanvoelt. Dit assortiment omvat een verscheidenheid aan verzorgingsproducten en is de anti-jeuk en anti-roodheid oplossing bij uitstek.

Verzorging voor de geïrriteerde huid
DERMALIBOUR+

Welke huidverzorgingsproducten moet u gebruiken om atopisch eczeem van de handen te verlichten?

Indien u last hebt van atopisch eczeem van de handen, met een ontsteking met roodheid en jeuk tot gevolg, is het vooral belangrijk om het probleem onder de huid aan te pakken. Dat doet u als volgt:

 • Breng van tijd tot tijd dermocorticoïde crèmes aan, zoals voorgeschreven door uw arts. Afhankelijk van de symptomen zal hij de juiste dosering voorstellen,
 • Gebruik dagelijks emolliërende middelen voor de atopische huid om uw handen te voeden en roodheid en jeuk te kalmeren,
 • Bescherm uw handen door regelmatig isolerende barrièrecrèmes aan te brengen.

De juiste verzorging

Emolliërende anti-jeuk crème

EXOMEGA CONTROL

Emolliërende anti-jeuk crème

Voedt - Kalmeert jeuk * - Verzacht jeuk*

Verlicht eczeem op de handen veroorzaakt door overmatige transpiratie

Ook hier is het essentieel om bij een ontsteking en een jeukend gevoel te kiezen voor een medicamenteuze crème op basis van cortisone. Maar om dit type eczeem op de handen te voorkomen, moet u de huid vooral goed drogen bij overmatige transpiratie en uw handen regelmatig hydrateren met een geschikte handcrème. Vermijd sieraden en contact met irriterende stoffen. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Eczeem op de handen is zeer zichtbaar en moeilijk om mee om te gaan. Het is dan ook erg belangrijk dat u een paar eenvoudige dingen doet: zodra er tekenen van ontsteking zijn, is het cruciaal om een behandeling op basis van corticosteroïden te starten. Eenmaal de ontsteking afgenomen is, dient u uw handen te verzorgen door ze heel voorzichtig te wassen en de huid zo veel mogelijk te hydrateren met een helend en emolliërend middel, zowel preventief als tijdens een opflakkering.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Andere tips en dagelijkse gewoontes

Ongeacht het type eczeem dat u hebt, raden we u aan om elke dag steeds de volgende eenvoudige dingen te doen: 

 • Verwen uw handen door meerdere keren per dag en 's avonds voor het slapen een dermocosmetische handcrème aan te brengen,
 • Draag handschoenen als u weet dat uw handen in aanraking zullen komen met irriterende producten. Vergeet ook niet om eerst een afwasbare katoenen handschoen aan te trekken, voordat u een andere handschoen aantrekt (bijvoorbeeld latex of rubber). Vervang ze elk uur,
 • Probeer zo weinig mogelijk te krabben: knip uw nagels, zoek zachte alternatieven om de jeuk te verlichten (gebruik bijvoorbeeld de palm van uw hand of een zacht voorwerp zoals een steentje of een tissue) of houd uw handen in beweging met bijvoorbeeld een stressbal of een manuele activiteit.
Terug naar boven