AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Atopische dermatitis op het gelaat kalmeren

Atopische dermatitis, ook bekend als " atopisch eczeem ", is een chronische inflammatoire dermatose (huidziekte), met afwisselend opflakkeringen en remissies. Het is een erfelijke aanleg en treft vooral kinderen, maar blijft soms tot op volwassen leeftijd bestaan. In het gelaat ontwikkelt atopische dermatitis zich vaak in de plooien: achter het oor/// of op de oogleden. Voor u, uw kind of uw baby, wat zijn de zaken die u moet vermijden om beter te leven met atopisch eczeem op het gelaat? Het juiste advies is om de huid zowel te behandelen als te kalmeren. Al ons advies in deze praktische fiche.

 • In het gelaat ontwikkelt atopische dermatitis zich vaak op de oogleden, waar de huid dun is, gemakkelijk uitdroogt en een " holte " vormt, wat de afzetting van allergenen en de ontwikkeling van irritaties bevordert. 
   
 • Rode, onregelmatig gevormde plaques die bedekt worden met kleine, jeukende blaasjes die eerst vocht afgeven en daarna een korstje krijgen. 
   
 • Tegenwoordig worden 20% van de kinderen getroffen, waarbij de symptomen in de eerste drie levensmaanden beginnen, en 2 tot 3% van de volwassenen.

Waarom geen wattenschijfjes gebruiken om het gelaat te reinigen?

Zelfs als ze zacht lijken, moet het wrijven van het watje op de fragiele huid worden vermeden. Om uw make-up te verwijderen en uw gelaat (of dat van uw kind) te reinigen, geeft u best de voorkeur aan een cirkelvormige massage met uw vingers met een product dat geschikt is voor de huid met neiging tot atopie, waarna u uw gelaat afspoelt met lauw water en droog dept met een handdoek. 

 • Een medische consultatie is noodzakelijk voor een aangepaste behandeling. Breng dan elke dag de voorgeschreven behandeling aan. 
   
 • Breng een of twee keer per dag een weekmakend product aan op de droge zones van het gelaat om de huidbarrière te versterken, het jeukende gevoel dat gepaard gaat met een droge huid te verminderen en de frequentie van de opflakkeringen te spreiden.
   
 • Neem een ritueel aan door een weekmakend reinigingsproduct + een weekmakende balsem, crème of melk te combineren.
   
 • Kies een ultrazacht reinigingsproduct zonder zeep en spoel af met warm water. En vergeet niet droog te deppen, nooit wrijven! 
   
 • Volwassenen vermijden best het aanbrengen van make-up met "klassieke" producten die de huid verstoppen en haar beletten te ademen of waarvan de formulering bestanddelen kan bevatten die de fragiele huid schade kunnen berokkenen. Geef de voorkeur aan medische, hypoallergene en niet-comedogene make-upproducten (te koop in de apotheek) en wees spaarzaam met foundation.
   
 • Kies bij jeuk voor koude (in plaats van toe te geven aan krabben!): breng een ijspack of ijsblokjes (in een schone doek) aan op de getroffen zones. Ontdek nog meer tips over hoe u jeuk kunt verlichten
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Het gelaat is een zeer blootgesteld deel van het lichaam (wind, temperatuurschommelingen, zon...), en is daarom vatbaarder voor ongemak. Aarzel niet om uw weekmakende verzorging of lipstick in de loop van de dag opnieuw aan te brengen. Denk er ook aan u tegen de zon te beschermen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan

Verder advies voor de huid met neiging tot atopie
 

Terug naar boven