AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Lichaamsdelen getroffen door contacteczeem

Rode, zweterige, vochtafscheidende of jeukende huid: het is crisis! De zones die door allergische contactdermatitis worden getroffen, zijn de zones die rechtstreeks met het allergeen in contact zijn geweest. Maar het goede nieuws is dat de plaats van de letsels een waardevolle aanwijzing is om de boosdoener te identificeren en de juiste behandeling toe te passen. Onze experts hebben hier alle zones opgesomd die het meest door contacteczeem worden getroffen, om u te helpen uw weg te vinden.

Contactdermatitis:
alle getroffen zones

  • Het gelaat: oorlellen, oogleden, lippen.
     
  • Bepaalde lichaamsdelen: oksels, nek, borst, benen en voeten.
     
  • Handen zijn de eerste verdedigingslinie wanneer we met allergene stoffen omgaan. 
     
  • De hoofdhuid (door de specifieke aanwezigheid van kleine met vloeistof gevulde blaasjes).
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021 492x492

Ik eindigde met zeer jeukende rode plaques onder mijn beide oksels. Op die plek realiseerde ik me snel dat het waarschijnlijk mijn deodorant was. Dus ik veranderde mijn deodorant, terwijl ik een koper-zinkcrème aanbracht.

Clara, 26 jaar.
AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021 492x492

Oorzaken van contacteczeem
op het gelaat en de hoofdhuid

Als de getroffen zone de hoofdhuid is, denk dan aan haarkleuring (heel gebruikelijk), shampoos en andere haarproducten. Op het gelaat is de oorzaak vaak te zoeken in cosmetica (bewaarmiddelen, parfums) en toiletartikelen of in plaatselijke medicatie en allergenen in de lucht (zoals verstoven parfum). Als het meer specifiek aan de oogleden is, controleer dan uw oogdruppels maar vooral cosmetica of nagellak (we hebben vaak de neiging om in onze ogen te wrijven...). Ook op de lippen kan cosmetica een rol spelen, maar ook sommige tandpasta's of medicatie kunnen reacties veroorzaken. Tot slot, voor de oren, denk aan juwelen of haarproducten.

Alles over contactdermatitis op het gelaat 

Oorzaken van allergische contactdermatitis
op het lichaam

Onder de oksels kan het deodorant of kledij zijn, en op de borst, ondergoed. Controleer uw cosmetica, haarproducten, juwelen en zelfs nagellak in de hals (door met uw hand over de hals te gaan, komt de lak in contact met de huid van de hals). Op de benen kan dit worden veroorzaakt door plaatselijke medicatie, verband of kleding. Ten slotte, voor de voeten, denk aan de producten die gebruikt worden om leer te looien of de schoenen te verven.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 492x492
AD_IRRITATIONS_RED-HANDS_LARGE_2021 492x492

Allergisch contacteczeem
op de handen

Eczeem kan de handpalm, de vingertoppen, de rug van de hand of de hele hand aantasten. Op deze bijzonder gevoelige, maar ook meer zichtbare zone van het lichaam, veroorzaakt het veel ongemak en zelfs pijn. Bovendien zijn de handen een moeilijk te beschermen zone: we raken thuis, op het werk en in onze vrije tijd zo veel dingen aan. Denk ook aan huidverzorgingsproducten, kledij of parfums van uw kinderen. 

Eczeem op de handen 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan 

Verder advies voor de huid met neiging tot atopie 
 

Terug naar boven