AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atopisch eczeem en sport

U of uw kinderen hebben een huid met neiging tot atopie: droge huid, rode plaques en jeuk zijn uw dagelijkse lot. Deze situatie leidt vaak tot een verminderde sportbeoefening, omdat blootstelling aan de zon of koude, of zweten, de symptomen kan verergeren. Maar door de juiste reflexen aan te nemen, kunt u alle voordelen ervaren en wordt het een belangrijke bondgenoot om u beter te voelen en aan iets anders te denken dan jeuk! Hier zijn een paar voorzorgsmaatregelen voor veilig sporten.

 • De irriterende effecten van transpiratie verminderen : dep u regelmatig droog met een handdoek (niet met uw T-shirt als u zweet), altijd zonder te wrijven.
   
 • Drink regelmatig voldoende water.
   
 • Hoe kiest u uw outfit? : draag katoenen kledij, los genoeg om transpiratie te elimineren en indien mogelijk met naden aan de buitenkant om wrijving te voorkomen. Was ze goed zonder wasverzachter na elke sessie.
   
 • U onmiddellijk wassen na de sessie : spoel af met schoon water om langdurig contact met irriterende stoffen zoals chloor of zweet te vermijden, en kies een reinigingsproduct zonder zeep met een fysiologische pH (niet het product beschikbaar in de kleedkamer!). Dep de huid droog en breng indien mogelijk een emolliërend verzorging aan zodra u uit de douche komt om de huid te kalmeren die mogelijk fragiel is.
   
 • Bescherm uzelf tegen de zon en tegen "extreme" temperaturen   : de huid met neiging tot atopie moet nog meer beschermd worden: smeer u dus om de 2 uur in met een aangepaste zonnecrème, zonder parfum, en draag een hoofddeksel. U moet ook intensieve activiteiten vermijden bij buitentemperaturen onder de -5 °C of boven +30 °C (vooral tijdens de zeer allergene vervuilingspieken) omdat deze temperatuurverschillen de huid zeer fragiel maken.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

Lichaamsbeweging en sport zijn bondgenoten in de behandeling dankzij hun positieve effecten op de moraal en het welzijn. Deze helpen één van de verergerende factoren van aanvallen van atopische dermatitis tegen te gaan: stress.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

 • Breng, voor u in het water gaat, een isolerende crème aan op alle door eczeem getroffen zones, die een beschermende film zal vormen, een barrière tegen irriterende stoffen zoals chloor of zout.
   
 • Wanneer u uit het water komt, spoelt u zich snel af met schoon water (gedurende een goede minuut) en droogt u zich vervolgens voorzichtig af door met een schone handdoek te deppen. Tip: kies een microvezeldoek die zachter is voor de gevoelige huid (en zo snel droog!).

Is het gebruik van een deodorant bij eczeem niet aan te raden?

Zweet en deodorant kunnen irritatie veroorzaken, vooral antiperspirant deodorant die aluminiumzouten bevatten die niet worden aanbevolen voor de gevoelige huid. Het is dus beter om het gebruik te vermijden, althans vóór de sportsessie. En als geen deodorant gebruiken ondenkbaar lijkt, kies dan voor een deodorant zonder alcohol en zonder parfum die u aanbrengt na het sporten, nadat u uit de douche komt.

DERMALIBOUR+ BARRIER

Beschermende crème

Deze beschermende crème biedt langdurige bescherming aan de huid die onder chloor en zout heeft geleden en voor de door transpiratie veroorzaakte irritatie. De textuur met "tweede huid"-effect laat een zachte, beschermende film achter.

DERMALIBOUR+ Beschermende crème

DERMALIBOUR+ BARRIER
Terug naar boven