AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Contacteczeem op het gelaatt kalmeren

Eczeem of allergische contactdermatitis op het gelaat kan overal ontstaan, maar het komt vooral voor op de oren, lippen en oogleden, die bijzonder gevoelige zones zijn. Het kan 3 tot 10 dagen duren voor de symptomen verschijnen na contact, wat het soms moeilijk maakt om de uitlokkende stof te identificeren, dus hier zijn enkele tips om u te helpen het allergeen te bepalen dat het kan hebben veroorzaakt. Wij zullen ook de beste manieren met u delen om allergische contactdermatitis op het gelaat te behandelen en deze gevoelige zone te kalmeren. 

 • Diffuse rode plaques (met onregelmatige randen) die verantwoordelijk zijn voor huidpruritus (hevige jeuk),
   
 • Met heldere vloeistof gevulde blaasjes die barsten en vocht afscheiden (vaak door te krabben),
   
 • Soms gaat eczeem gepaard met weefselzwelling (oedeem), vooral op de oogleden.

Wat is het verschil tussen contacteczeem en irritatie-eczeem?

Contacteczeem is een allergische reactie die het gevolg is van contact met een allergeen, terwijl irritatiedermatitis optreedt als gevolg van een fysieke (bv. wrijven) of chemische aanval op de huid, maar zonder tussenkomst van een allergeen. Irritatiedermatitis treedt op kort na het contact en uit zich als brandwonden van de huid (zichtbaar of voelbaar).

 • Identificeer het betrokken allergeen om het te " elimineren : fantasiejuwelen (vaak nikkel) of accessoires die in de buurt van of op het gelaat worden gedragen, make-up, stoffen die met de handen naar het gelaat worden gebracht (zoals huishoudproducten, parfum of nagellak bijvoorbeeld).
   
 • Verwijder de make-up en was de huid met een zeer mild product, of zelfs met een reinigingsschuim op basis van koper en zink.
   
 • Breng vervolgens dagelijks de voorgeschreven dermocorticoïdenbehandeling aan, alleen op de letsels, en breng zo nodig een herstellende crème aan.
   
 • Als u make-up draagt, brengt deze dan enkel op de delen van uw gelaat aan die niet zijn getroffen en gebruik make-up producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Het contacteczeem verdwijnt na een paar dagen behandeling. Huidverzorging is een waardevolle bondgenoot om irritatie te kalmeren en de huid te helpen herstellen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan

 Verder advies over contacteczeem
 

Terug naar boven