AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Dermatitis of atopisch eczeem

Wat is een huid met neiging tot atopie?

Atopische dermatitis (of eczeem), dat vaak van genetische oorsprong is, evolueert tussen ontstekingsaanvallen en perioden van rust. Wat staat er op het spel? Een slechte werking van de huid (huidbarrière) die leidt tot een droge huid (xerose) en ontstekingen. De huid is minder goed beschermd en reageert meer op haar omgeving.

Atopisch eczeem: de essentie in een paar punten

  • Wat u ziet: droge tot zeer droge huid, rode plaques met onregelmatige contouren, kleine blaasjes doe vocht afscheiden (of " waterbubbels ") die zich kunnen ontwikkelen tot korstjes. 
  • Wat u voelt: jeuk en ernstig ongemak van de huid (trekkerig, prikkend gevoel, enz.).
  • De oorzaken: een erfelijke aanleg voor allergie en een tekortschietende barrièrefunctie van de huid, die gevoeliger en doorlaatbaarder wordt voor agressieve aanvallen van buitenaf. 
  • Atopische dermatitis ontwikkelt zich in 2 fases. Fase 1, de sensibilisatiefase: omdat de huidbarrière minder beschermend is, kunnen allergenen uit de omgeving de huid binnendringen. Fase 2, de expressiefase, met een ontsteking die het begin van de symptomen veroorzaakt. 
  • Getroffen zones: voorhoofd, wangen, hals, oogleden, romp, elleboog- en knieplooien.

Atopische dermatitis:
wie wordt het meest getroffen?

Atopische dermatitis evolueert met de leeftijd. In 85% van de gevallen begint het dus voor de leeftijd van 5 jaar. Het komt het meest voor bij zuigelingen vanaf de leeftijd van 3 maanden, en houdt aan tot de leeftijd van 7 jaar, met een mogelijke verbetering rond de leeftijd van 2-3 jaar. De aanvallen verdwijnen in de meeste gevallen na de leeftijd van 7 jaar. De aanvallen worden steeds minder hevig, komen steeds minder vaak voor, en stoppen dan... Tegen de leeftijd van 10-11 jaar hebben veel kinderen geen eczeem meer. Soms, in dezelfde periode, kunnen andere atopische verschijnselen opduiken, zoals astma.

Bij volwassenen is atopische dermatitis zeldzaam, maar het kan voortduren vanaf de kindertijd. In ieder geval zal de huid die atopisch eczeem heeft gehad, altijd fragiel blijven en moet ze regelmatig worden verzorgd.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Een ziekte
tussen fases van aanvallen en remissie

1 - Een crisisfase waarin de ontsteking zichtbaar is in de vorm van rode plaques. De huid is in deze fase meestal nog droger.

2 - Een remissiefase waarin de ontsteking onzichtbaar is, maar laat u er niet door misleiden, ze is nog steeds aanwezig, onderliggend. Daarom moet men voorzichtig blijven om de volgende aanval uit te stellen. De huid blijft in deze fase altijd droog.

Atopische dermatitis: belangrijke cijfers

1/10

kind is getroffen door de ziekte¹

gevallen waarbij de ziekte voor de leeftijd van 1 jaar verschijnt²

7 jaar

de gemiddelde leeftijd waarop de ziekte verdwijnt¹

meer dan 50%

van de patiënten heeft een getroffen ouder¹

¹ Website www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Zowel tijdens de remissiefasen als tijdens de aanvallen blijft de huid droog. De huid moet elke dag worden gehydrateerd met een weekmakend middel, zelfs in perioden van rust, om het begin van de volgende aanval uit te stellen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Atopische dermatitis: kom er meer over te weten om er beter mee te leven

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Oorzaken: erfelijkheid en triggers

Waar komt het vandaan? De oorzaken van atopie zijn genetisch bepaald en hangen samen met externe omstandigheden... maar welke? Door de triggers te ontdekken, kunnen we de ziekte beter begrijpen en dus aanpakken!

Oorzaken van atopische dermatitis
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Zones getroffen door atopische dermatitis

Hoewel de getroffen zones bij kinderen en volwassenen verschillen, hebben ze allemaal verzorging nodig om de huid te kalmeren en te herstellen... en haar vermogen om zichzelf te beschermen te versterken.

Zones getroffen door atopisch eczeem
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Verzorging van de huid met neiging tot atopie van baby's en kinderen

Baby's en kinderen worden vaker getroffen dan volwassenen en ervaren ongemakken die de nachten (en zelfs de dagen) moeilijker maken: ontdek enkele tips om deze ziekte beter te begrijpen en hen te kalmeren. 

Verzorging van de babyhuid
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

De verzorging van een huid met neiging tot atopie

Een huid met neiging tot atopie is een fragiele huid met een aangetaste huidbarrière. Door de juiste reflexen aan te nemen om de huid te beschermen, de weerstand te versterken en haar te herstellen, kunnen we de gevolgen ervan kalmeren en de frequentie van de aanvallen verminderen.

Een huid met neiging tot atopie verzorgen

 

EF_LOGO_PIERRE-FABRE-ECZEMA-FOUNDATION_VERTICAL

Uw atopische dermatitis evalueren: een test is beschikbaar

De PO-SCORAD (Patient Oriented Scoring Atopic Dermatitis) is een zelfbeoordelingstest die voor iedereen beschikbaar is. Er wordt rekening gehouden met de getroffen zones, de intensiteit van de symptomen en de slaapstoornissen als gevolg van het krabben. Om de ernst van uw eczeem in te schatten en de evolutie ervan te volgen, ontdek de toepassing ontwikkeld door de Fondation Eczéma, hier.

A-DERMA steunt de Fondation Eczéma.

Terug naar boven