AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Als het jeukt: droge huid en eczeem

Hoe jeukt het?

Wanneer het vochtgehalte van de opperhuid (de bovenste laag van de huid) onder het normale niveau daalt, raakt de huid gedehydrateerd en fragiel en treden de eerste (onaangename!) symptomen van een droge huid op. Xerose (zoals deze huidaandoening wordt genoemd) resulteert in een dunne, schilferige huid, een beetje zoals schubben. Vandaar de vaak gebruikte term krokodillenhuid. De voelt vaak trekkerig aan, verliest haar soepelheid en het begint te jeuken...

Wanneer de droogheid en jeuk intenser en regelmatiger zijn en er rode plaques verschijnen, kan het gaan om eczeem (of atopische dermatitis), een chronische ziekte die vooral kinderen treft, maar ook het leven van veel volwassenen teistert. En wanneer diezelfde symptomen vaker af en toe voorkomen, is de kans groter dat het om contacteczeem gaat - een eenmalige allergie veroorzaakt door een irriterend product.

Ten slotte kunnen sommige andere factoren (stress, littekens of insectenbeten) ook jeuk veroorzaken. In elk geval bestaan er oplossingen om deze symptomen te verlichten en het begin van aanvallen te voorkomen. Volg de gids!

Atopisch eczeem

Atopische dermatitis (of eczeem), dat vaak van genetische oorsprong is, evolueert tussen ontstekingsaanvallen en perioden van rust. Wat staat er op het spel? Een slechte werking van de huid (de huidbarrière) die leidt tot een droge huid (xerose) en ontstekingen (rode plaques). De huid is minder goed beschermd en reageert meer op haar omgeving. Om meer te weten te komen over deze ziekte, hoe u voor uw huid kunt zorgen en beter kunt leven met atopie, klik hier!

ATOPISCHE DERMATITIS

Contacteczeem

Dit eczeem wordt uitgelokt door huidcontact met een irriterende stof (nikkel in fantasieaccessoires, huishoudelijke producten, latex handschoenen, kleurstoffen, enz.) Deze vorm van dermatitis (of eczeem) komt soms voor wanneer de huid in contact is geweest met deze irriterende stof: uw dermatoloog kan tests doen om te bepalen wat de oorzaak is geweest. Wilt u meer weten over de oorzaken, de getroffen zones en hoe u er beter mee om kunt gaan? We vertellen u alles. 

CONTACTECZEEM

De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, trekkerigheid, een prikkende huid en schilfering (d.w.z. een schilferende of afpellende huid), wat leidt tot dagelijks ongemak. Visueel ziet uw huid eruit als " een krokodillenhuid ". In feite heeft dit te maken met een verandering in je huidbarrière. Deze droogheid kan ook te wijten zijn aan medicatie of gewoon aan de leeftijd. Onze experts kunnen u leren hoe u een zeer droge huid kunt verzorgen, hydrateren en voeden. 

XEROSE

Een jeukende huid kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan koud of warm weer, zwangerschap, insectenbeten of medicatie... tenzij het te wijten is aan stress. Wij maken de balans op van deze andere factoren. 

ANDERE VORMEN VAN JEUK

Terug naar boven