AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Contacteczeem herkennen en soelaas brengen

Herkennen van het type eczeem

Als deze plaques zich vooral in de plooien bevinden (nek, achter de oren, ellebogen, knieën), en samengaan met een droge huid op de rest van het lichaam, kan dit wijzen op atopisch eczeem. Als dit symptoom plotseling optreedt, en u (of het symptoom) niet vatbaar bent voor atopische dermatitis, kan het gaan om contactdermatitis (d.w.z. een allergische of irriterende reactie) of psoriasis (de rode plaques zijn dan bedekt met schilfers). Alleen een dokter kan de diagnose bevestigen. In de tussentijd, om te weten hoe de huid te kalmeren en te beschermen, volg de gids!

Allergische of irriterende contactdermatitis in het kort:

  • Wat u ziet: rode plaques, huid die " vocht afgeeft " (d.w.z. dat er vocht uit het wondoppervlak komt)
     
  • Hoe het voelt: vrij sterke jeuk
     
  • Oorzaken: contacteczeem kan allergisch zijn (in 20% van de gevallen*), d.w.z. dat de huid in contact komt met een allergeen en daarop reageert. Het kan ook irriterend zijn (in 80% van de gevallen*), wanneer de huid in contact komt met een irriterende stof of wrijving ondergaat, waardoor de irritatie ontstaat.
     
  • Getroffen zones: alle delen van het gelaat en lichaam kunnen worden getroffen. Vaak zijn de handen het meest vatbaar voor dit eczeem omdat ze zo blootgesteld worden.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergic and irritant contact dermatitis. Pathophysiology and immunological diagnosis

Allergisch of irriterend contacteczeem:
verzorging

In het geval van een allergie zijn huidtests nuttig om de verantwoordelijke stof te bepalen en deze vervolgens zoveel mogelijk te vermijden, wat een eerste vereiste is voor genezing. In het geval van irritatie-eczeem moet de bron van de irritatie (zeep, detergenten, enz.) worden opgespoord en het gebruik ervan worden vermeden.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Allergisch contacteczeem:
de oorzaken

Maar waarom? Contacteczeem is een allergische reactie van uw huid of die van uw kind... Ontdek hier meer!

Oorzaken van contacteczeem

Allergische contactdermatitis de zones

Lichaam, gelaat, handen, hoofdhuid: de getroffen zones houden rechtstreeks verband met het contact met het allergene product, maar er zijn verschillende manieren om het te behandelen, de aanval te kalmeren en de huid te herstellen. 

De door contacteczeem getroffen zones

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

EEN WOORDJE VAN DE EXPERT

Contacteczeem vertoont a priori geen criteria van ernst. Maar het is belangrijk om onmiddellijk het voorwerp of de irriterende stof die het veroorzaakte te elimineren en de huid te kalmeren met een plaatselijke behandeling met corticosteroïden, in combinatie met de toepassing van koper-zinkcrèmes. Het kan echter nuttig zijn allergietests uit te voeren om het product in kwestie te bepalen en het uit uw omgeving te verwijderen, vooral als het om een kind gaat, en om een toekomstige aanval te voorkomen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Allergisch contacteczeem: onze tips om de getroffen huid te kalmeren!

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

De aanvallen van allergisch contacteczeem beheersen en verlichten

Naast de medische behandeling van de letsels is het nuttig om de getroffen huid te kalmeren, te hydrateren en te herstellen. 

Hoe kalmeert u een opflakkering van eczeem?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Contacteczeem of psoriasis? Volg de gids!

De symptomen lijken veel op elkaar, maar het zijn twee heel verschillende ziekten met een eigen behandeling. Door goed naar de plaques en de bijbehorende verschijnselen te kijken, kan u onderscheiden of het om eczeem of psoriasis gaat. We vertellen u hier alles. 

Eczeem of psoriasis - hoe houdt u ze uit elkaar?
Terug naar boven