AD_SCARS_SCRATCH_KNEE_LARGE-1_2021
Samenvatting van het dossier

4 stereotiepe ideeën over wondgenezing die u moet vergeten

Kleine pijntjes, brandwonden, een stoot... het gebeurt allemaal in de loop van ons leven! Maar gelukkig alleen van tijd tot tijd. Het is geen wonder dat de gekste ideeën over littekens de ronde doen! Maar als u sporen wilt vermijden, zijn hier 4 stereotiepe ideeën die u moet vergeten om eindelijk de waarheid te kennen!

Is het verschijnen van een korst een goed teken? NIET WAAR

Het beroemde korstje dat we graag tevoorschijn zien komen en onszelf feliciteren met een goede genezing? Niet zo leuk eigenlijk, want een korst is niet nodig voor genezing. Het tegendeel is waar: een huid die minder soepel is, kan zich niet goed sluiten om littekenvorming te voorkomen.

Oké, dus hoe voorkomen we dit? Antwoord in de volgende vraag!

Moet ik het aan de lucht laten drogen om beter te genezen? NIET WAAR

Rustig drogen in de open lucht is goed voor de was, niet voor onze littekens! De huid wordt graag verzorgd door een vochtige en schone omgeving te creëren. Gebruik bij voorkeur een genezende crème om de zone te hydrateren en korstvorming te voorkomen. U kunt het litteken ook beschermen door een steriel verband aan te brengen. Dit helpt om goed te genezen. 

Een klein programma voor een nieuwe huid:

 • De wond reinigen met een pH-neutrale schuimende reinigingsgel en drogen. Gebruik zo nodig een antisepticum en controleer of uw tetanusvaccinatie up-to-date is.
   
 • Breng één of meerdere keren per dag een geschikte genezende crème aan en laat deze voorzichtig intrekken door lichte aanrakingen zolang de wond niet dicht is.
   

Bevordert zeewater de genezing? NIET WAAR

Vergeet zeewater. 

 • Het kan irriterend zijn: zeezout steriliseert niet en helpt ook niet om een wond te genezen, integendeel!
   
 • Het kan het genezingsproces vertragen: het zeewater kan de wonde dieper maken. 
   
 • Het kan de wond infecteren. Denk aan alle bacteriën die in zeewater leven...
   

Is het goed om een litteken bloot te stellen aan de zon? NIET WAAR

De zon, nee bedankt. In de familie van factoren die de sporen nog verergeren, staat het op kop! Waarom is het zo'n slechte bondgenoot? Omdat uv-licht op een ontstoken (rode) huid leidt tot hyperpigmentatie (bruine vlekken).

Het juiste om te doen, zoals u zich wel kunt voorstellen, is blootstelling te vermijden. Niet gemakkelijk? Dus bedekken we het litteken zo snel mogelijk of gebruiken we een zonnecrème factor 50+ aangepast aan de fragiele huid of een 2-in-1 crème: genezing en bescherming tegen de zon.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan 

Meer advies voor de fragiele huid
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 477x477

Rhealba Haver® uniek in de wereld

Rhealba Haver®, onze schat uit de biologische landbouw, is het plantaardige actieve bestanddeel met evenwicht herstellende, kalmerende en reparerende dermatologische eigenschappen, aanwezig in al onze producten.

HAVER RHEALBA®

Terug naar boven