AD_ACNE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Samenvatting van het dossier

Droge huid en acne: wat kunnen we doen?

Is uw huid droog nadat u een acnebehandeling heeft gehad? In het geval van ernstige acne is een medische behandeling inderdaad de beste oplossing om weer een mooie huid te krijgen en puistjes tegen te gaan. Deze behandeling heeft echter ook bijwerkingen. Wat het vaakst voorkomt en het meeste ongemak veroorzaakt, is het uitdrogen van de huid: de huid wordt droog tot zeer droog en zelfs de lippen kunnen barsten..
Maar wat kunnen we hiertegen doen? Stop ik best met de medicijnen, ook al zijn ze nog zo effectief? Moet ik mijn verzorgingsproducten tegen acne vervangen door verzorgingsproducten voor de droge huid? En vooral, hoe is het mogelijk om een droge huid te hebben terwijl die normaal gesproken vet en acnegevoelig is? 

 

Een behandeling met medicijnen moet per geval worden geëvalueerd: dit hangt af van uw type acne, de ernst ervan, maar dat niet alleen... Het zal ook afhangen van uw leeftijd en uw algemene gezondheid. Daarom is een consultatie bij een specialist onontbeerlijk, omdat vooral een persoonlijke begeleiding belangrijk is! Uit de mogelijke medicamenteuze behandelingen kan uw dermatoloog de volgende opties overwegen: 

  • crèmes die rechtstreeks op de huid worden aangebracht (bijvoorbeeld retinoïden of benzoylperoxide). Deze crèmes voorkomen de verspreiding van bacteriën en helpen talg te reguleren.
  • medicatie met orale toediening (bv. vitamine A-derivaten zoals isotretinoïne). De directe werking ervan zal de talgafscheiding doen afnemen. 

Vervolgens kan ongemak optreden (in meer of mindere mate, afhankelijk van de persoon) door het uitdrogende effect van deze behandelingen op de huid: in de meeste gevallen wordt een droge of zelfs zeer droge huid ervaren, soms met tintelingen. In dat geval kan uw dermatoloog samen met u verschillende oplossingen overwegen, zoals: 

  • Het gebruik ervan spreiden
  • De doses verlagen en de behandeling verlengen
  • Vooral de orale behandeling moet gepaard gaan met het dagelijks gebruik van milde reinigingsproducten (een schuimende gel, een lotion of micellair water) en compenserende vochtinbrengende cosmetische crèmes die de droge huid comfortabel laten aanvoelen.

Dus als uw dermatoloog een medicamenteuze behandeling voorstelt, aarzel dan niet om alle vragen te stellen die u in gedachten heeft. Gelukkig hebben deze medicamenteuze behandelingen als doel uw acne te verbeteren: ze hebben meer voordelen dan nadelen! 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

In het algemeen veroorzaakt anti-acnemedicatie een droge huid, wat op zijn beurt zorgt voor ongemak Lippenbalsem, lichaamscrème, ... Aarzel niet om uw droge en acnegevoelige huid rijkelijk te hydrateren, zodat ze weer soepel en comfortabel aanvoelt. Ga tijdens een medicamenteuze anti-acnebehandeling voor compenserende cosmetische producten die speciaal zijn samengesteld om de acnegevoelige huid te voeden

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Medicamenteuze behandelingen doen uw puistjes verdwijnen en helpen u weer een mooie huid te krijgen, maar ze kunnen ook soms onaangename bijwerkingen veroorzaken: een droge huid die een erg trekkerig aanvoelt, droge of zelfs gebarsten lippen, enz.
Om uw anti-acnebehandeling in de beste omstandigheden voort te zetten, is het belangrijk dat u van bij het begin de juiste reflexen aanneemt!

 

Reinig uw huid dagelijks 

  • Begin met een zachte make-upremover: gebruik micellair water of een lotion geschikt voor de huid met neiging tot acne om onzuiverheden van de huid te verwijderen zonder haar te beschadigen of verder uit te drogen. Wie liever producten gebruikt om af te spoelen, kiest best altijd voor een zeer zachte gezichtsreiniger, zoals een schuimende gel die is aangepast aan dit type kwetsbare huid. Maak elke ochtend en avond een paar minuten vrij voor deze routine, voor uw welzijn! 
  • Zodra de onzuiverheden zijn verwijderd, kan de huid weer ademen en zal ze meer baat hebben bij de verzorging die daarna wordt aangebracht.

 

Uw huid diepgaand hydrateren 

Dit is de tweede essentiële stap in uw routine: 

  • Breng een compenserend verzorgingsproduct aan om de droge, kwetsbare huid weer in balans te brengen, zodat deze weer comfortabel en soepel wordt. 
  • Kies voor smeuïge crèmes zonder olie met een rijke textuur die heerlijk aanvoelt en een beschermende, satijnzachte finish achterlaat zonder vettig of plakkerig effect. 
  • In deze periode gebruikt u ook best een vochtinbrengende masker: breng één à twee keer per week een dikke laag aan en laat het enkele minuten inwerken.

 

Gebruik een lippenstift 

De huid van de lippen heeft ook speciale aandacht nodig. In het geval van een medicamenteuze behandeling tegen acne zal het ongemak van een droge huid zeer snel voelbaar zijn op de lippen, wat kan leiden tot kloofjes, barstjes en een branderig gevoel... Om uw zeer droge lippen te kalmeren, te voeden en te beschermen, gebruikt u best een herstellende lippenbalsem die u zo vaak als nodig gedurende de dag aanbrengt.

Bescherm uw huid tegen de zon 

De uv-stralen van de zon zijn er het hele jaar door, zelfs op bewolkte dagen. En door hun verraderlijke werking kunnen ze het ontstaan van puistjes en ook het ontstaan van bruine pigmentvlekken bevorderen! Gebruik elke dag een beschermende SPF50+ matterende zonnecrème die geschikt is voor de acnegevoelige huid en breng deze in de loop van de dag opnieuw aan als u langer wordt blootgesteld aan uv-stralen. Zo worden zowel een droge huid als acne optimaal tegengegaan!

En dat in alle zachtheid!

Vergeet agressieve huidverzorgingsproducten, vergeet te vaak en te ruw wassen wat de huid zal verzwakken, en kies net producten die de droge en kwetsbare huid met acne respecteren. 
Vermijd tijdens de behandeling ook het gebruik van agressieve scrubs, want die kunnen de kwetsbaarheid van de huidbarrière versterken wat de huid nog droger zal maken. Hetzelfde geldt voor zuiverende maskers die niet zijn aangepast aan de behoeften van de huid.

De juiste verzorging

NIEUW
Schuimende gel

BIOLOGY AC Schuimende gel

Reinigt - Zuivert - Vermindert overtollig talg - Ontstopt de poriën

NIEUW
Hydra

BIOLOGY AC HYDRA Hydra

Kalmeert - Hydrateert - Compenseert de effecten van droogbehandelingen

DERMALIBOUR+ CICA – Herstellende Lippenbalsem

DERMALIBOUR+ DERMALIBOUR+ CICA – Herstellende Lippenbalsem

Ik heb al een jaar last van ernstige acne. Ik heb mijn huidverzorgingsroutine aangepast op advies van mijn dermatoloog en tijdens de medicamenteuze behandeling breng ik nu ook elke dag een compenserende crème aan om te voorkomen dat mijn huid erg droog wordt. Dat helpt me enorm

Julie, 18 jaar

Een droge huid is per definitie minder bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een droge huid is verbonden aan een zwakkere huidbarrière. De huid reageert dan sterker op externe agressies: temperatuurschommelingen, vervuiling, stress, ongeschikte cosmetische verzorging, enz. In deze context kan de huid gaan ontsteken, waardoor puistjes kunnen ontstaan.

Nadat de huid is gereinigd met een product dat ook geschikt is voor de huid met acne, moet er ook dagelijks een verzorgingsproduct voor de acnegevoelige huid worden aangebracht om de droge huid met acne te hydrateren. Bij uitdrogende medische behandelingen zijn bepaalde verzorgingsproducten geschikter, zoals compenserende vochtinbrengende crèmes.

 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Heeft u last van acne?

Ons advies voor de acnegevoelige huid

Terug naar boven