Voeding en acne: welke voedingsmiddelen zijn ‘huidvriendelijk’ en welke worden beter vermeden?

AD_ACNE_EXPERT-DOSSIER_WEBSITE_ACNE_FOOD_LARGE_2022
Samenvatting van het dossier

Voeding en acne: welke voedingsmiddelen zijn ‘huidvriendelijk’ en welke worden beter vermeden?

Om te beginnen willen we benadrukken dat er niet zoiets bestaat als een acne-vriendelijk of net anti-acnedieet! Het gaat erom een evenwichtig eetpatroon aan te houden met voedingsmiddelen van goede kwaliteit! 
Voeding heeft wel degelijk invloed op acne, maar het is zeker niet de enige of meest directe factor. 
Laten we eens kijken hoe we kwaliteitsvolle voedingsmiddelen tegen acne kunnen uitkiezen en hoe we hun effect op de werking van het lichaam kunnen versterken. Het kan helpen om uw gewoontes te veranderen. Maar in geen geval mag dit ertoe leiden dat u uzelf dwingt een specifiek dieet tegen acne te volgen, of dat u gefrustreerd raakt. Het is essentieel om het juiste dieet te vinden dat perfect aansluit op uw behoeften.

Voeding heeft een directe invloed op ons lichaam: op de duur van de spijsvertering, op de hoeveelheid suiker in het bloed, op de regulering en eliminatie van hormonen, op de talgproductie ... Allemaal mogelijke oorzaken van acne.
Anderzijds heeft voeding ook een invloed op de afvalstoffen die worden afgevoerd. Alles wat ons lichaam niet meer nodig heeft, wordt afgevoerd door organen zoals de lever, de darmen, de nieren, de longen, de huid. Als alles goed gaat, dan zullen de lever en de darmen hun taak om afvalstoffen en gifstoffen te elimineren perfect uitvoeren. Maar wanneer onze levensstijl (vervuiling, stress, gebrek aan slaap, roken ...) en/of onze voeding (verzadigde vetten, bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers ...) ervoor zorgt dat ze hun taak niet grondig kunnen uitvoeren, treden er onevenwichtigheden op. Hierbij gaat het vaak om een hormonale disbalans. De huid draagt hier dan vaak de gevolgen van. Acne zal hiervan profiteren om zijn opwachting te maken!

Bestonden er maar voedingsmiddelen die specifiek acne bestrijden ... 
Maar jammer genoeg bestaat er niet zoiets als een ‘anti-acnedieet’: er zijn geen strikte regels. Dit zou op zijn beurt weer kunnen leiden tot verdere onevenwichtigheden qua voeding. 
Ook hier is de inname van gevarieerde en diverse voedingsmiddelen belangrijk. Ga voor zo natuurlijk mogelijke ingrediënten, en dan vooral voedsel dat rijk is aan mineralen en vitaminen.

Groenten en fruit

Rijk aan vitaminen, voedingsstoffen, vezels, antioxidanten ... Groenten en fruit zitten vol essentiële bestanddelen die ontstekingen helpen te bestrijden.
Aarzel dus niet om te variëren en voor wat kleur op uw bord te zorgen! 

 • Groene voedingsmiddelen: Spinazie, broccoli, kool, selderij, prei, komkommer, courgettes, salades.
 • Rode voedingsmiddelen: tomaten, paprika's ... en natuurlijk rood fruit als het daar het seizoen voor is
 • Paarse voedingsmiddelen: aubergine, bieten
 • Oranje voedingsmiddelen: wortelen 

Goede vetten

De goede vetten zijn de zogenaamde omega-3-vetten. Dit zijn essentiële vetzuren: het lichaam kan ze niet aanmaken, waardoor ze moeten worden aangeleverd door onze voeding. 
Hun functie? Het zijn natuurlijke ontstekingsremmers en daarom bijzonder goed voor de acnegevoelige huid. Ze helpen de huid te beschermen en dragen bij tot een goede genezing. 
In de praktijk kunt u de volgende dingen opnemen in uw voeding: 

 • Vette vis (zoals makreel, sardines, haring, forel, heilbot, enz.) is een uitstekende bron van essentiële vetzuren: 2 keer per week. 
 • Biologische, koudgeperste oliën van goede kwaliteit: olijfolie om mee te koken, en lijnzaadolie, camelina-olie of koolzaadolie (om zo te eten en na opening in de koelkast te bewaren). Varieer en voeg per dag 2 eetlepels koude olie toe aan uw salades of gekookte groenten. 
 • Gemengd lijnzaad om op gerechten, groenten enz. te strooien.
 • Maar ook eieren van kippen als ze gevoerd worden met lijnzaad.

Zink:

Zink moet ook via de voeding worden aangevoerd, want ons lichaam kan het niet zelf aanmaken. En omdat het ontstekingsremmend werkt en de talgproductie helpt reguleren, is het dan ook onontbeerlijk in een eetpatroon dat acne helpt te bestrijden. Laat zeevruchten dan zeker ook niet links liggen: oesters, mosselen en schelpdieren! Voor wie niet zo van zeevruchten houdt, is er natuurlijk ook de optie van vlees (rundvlees, lever, kippenpootjes), eierdooiers, peulvruchten zoals kikkererwten en linzen, volle granen ...

Kruiden

Vergeet niet om kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen te gebruiken: kurkuma, paprika, kaneel, komijn, gember ... Voeg deze anti-acne voedingsmiddelen rijkelijk toe aan al uw gerechten en groenten!

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die acne kunnen veroorzaken: 

 • Verwerkte industriële levensmiddelen (verpakte industriële producten met additieven en kleurstoffen)
 • Voedingsmiddelen rijk aan geraffineerde suiker (snoep, frisdranken, chocolade ...)
 • Glutenrijke granen (brood, pizza, gebak, cake ...) 
 • Zuivelproducten van dierlijke oorsprong (melk, yoghurt ...)

U kunt een of meer van deze voedingsmiddelen gedurende 3 maanden schrappen en het effect hiervan op de huid waarnemen. Vervolgens wordt elk voedingsmiddel beetje bij beetje opnieuw geïntroduceerd, totdat de maximaal verdraagbare dosis is gevonden, zonder dat de puistjes opnieuw verschijnen.

Verwerkt voedsel

In vijftig jaar tijd is ons voedsel sterk veranderd: er is steeds meer industrieel, bewerkt voedsel dat rijk is aan geraffineerde suikers en verzadigde vetten en bovendien tal van additieven, kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevat. 
Wanneer al deze nieuwe stoffen zich ophopen, weet ons lichaam niet altijd hoe het hiermee moet omgaan. Deze voedingsmiddelen creëren de perfecte voedingsbodem voor acne.
Probeer daarom verpakte industriële producten zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door rauwe, natuurlijke of biologische voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt.

Geraffineerde suikers

Suikers worden ook wel koolhydraten genoemd. Laten we eerlijk zijn, het is essentieel om koolhydraten te eten. Ze staan dan ook in voor de goede werking van onze hersenen! We moeten dus wel degelijk suiker eten, maar let op de kwaliteit ervan. 
Beperk de consumptie van geraffineerde witte suikers (die geen vitaminen en mineralen meer bevatten) en ‘acne-voedingsmiddelen’ met een hoge glycemische index (d.w.z. die het suikergehalte in het bloed snel doen stijgen), zoals gebak, frisdrank, snoep, melkchocolade, ijs ... maar ook kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen, enz. Deze leiden immers tot ontstekingen, kunnen huidinfecties bevorderen en ook de hormonenbalans verstoren. De perfecte combinatie voor het ontstaan van acne.
Denk aan goede alternatieven zoals fruit dat natuurlijke suikers bevat, of honing! Net zoals pure chocolade met 90% cacao niet dezelfde impact zal hebben als industriële chocoladekoekjes... We kunnen het nooit genoeg herhalen: denk vooral aan de kwaliteit! 

Gluten

Allereerst, wat zijn gluten? Dit is de benaming voor de eiwitten die van nature aanwezig zijn in bepaalde granen zoals tarwe, rogge, gerst, enz. Het zit dus ook in brood, pizza en bepaalde industriële bereidingen.
En voor sommige mensen kunnen deze gluten spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het gevolg hiervan? Een ontstekingsverschijnsel, wat de ideale voedingsbodem is voor acne. 
Glutenrijk voedsel, zoals bijvoorbeeld brood, gebak en cake gemaakt van tarwemeel, is vaak ook rijk aan geraffineerde suikers. Mensen die lijden aan acne nuttigen deze voedingsmiddelen dus beter met mate. 
Belangrijk: of het nu gaat om meel, brood, pasta of granen, kies waar mogelijk voor producten afkomstig van biologische of duurzame landbouw.

Zuivelproducten van dierlijke oorsprong

Zuivelproducten komen in heel wat verschillende vormen voor in onze voeding: 

 • Als melk bij het ontbijt
 • In de vorm van kaas, room of yoghurt bij de lunch of het avondeten ...
 • En zonder de melk te vergeten die gebruikt wordt in gebak, sauzen, ijs, enz.

Deze voedingsmiddelen beïnvloeden ons lichaam op verschillende manieren: terwijl ze rijk zijn aan calcium, wat essentieel is voor sterke botten, kunnen ze ook verstoringen veroorzaken op het vlak van de hormonen en de spijsvertering. Dit kan op zijn beurt lijden tot huidproblemen zoals acne.
Denk er dus aan om te variëren met de herkomst van het zuivelproduct in kwestie: probeer eens schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk, enz.
Er is tegenwoordig ook een breed scala aan plantaardige melkdranken verkrijgbaar. Er is voor elk wat wils, dus probeer van tijd tot tijd koemelk te vervangen door amandel-, haver- of zelfs hazelnootmelk. Controleer echter of ze geen toegevoegde suiker bevatten. 

" De afgelopen 6 maanden heb ik gelet op wat ik eet om te zien of het effect zou hebben en mijn acne zou verminderen. Ik heb gemerkt dat sinds ik ben gestopt met het eten van industrieel gebak en minder taartjes en koekjes eet als vieruurtje, mijn acne op mijn gezicht bijna is verdwenen. "

Justine, 15 jaar

Naast ‘anti-acne’ voedingsmiddelen moeten we het ook hebben over water! Omdat het simpelweg van levensbelang is! 
Waarom? 

 • Omdat onze lichaamscellen voornamelijk bestaan uit water. 
 • Omdat het de juiste voedingsstoffen voor de huid aanlevert 
 • Omdat het essentieel is voor de afvoer van gifstoffen en de goede werking van de lever en de nieren.

Bij uitdroging zal de stofwisseling vertragen... en dat leidt al snel tot onevenwichtigheden en verstoringen: de perfecte voedingsbodem voor het ontstaan van acne.
Misschien kijkt u nu wel op een andere manier naar uw waterfles, want die kan namelijk een groot verschil maken: door dagelijks minstens 1,5 liter water te drinken, helpt u uw huid om afvalstoffen optimaal af te voeren. Dit betekent dat deze zogenaamde ‘voedingsbodem’ minder geschikt wordt voor de ontwikkeling van acne. Belangrijk om te onthouden!

Zorg dragen voor zowel de binnenkant als de buitenkant: dat is het geheim van de perfecte huidverzorging. 

Zorg dragen voor de binnenkant: 

 • Drink elke dag voldoende water, minstens 1,5 liter
 • Eet elke dag kwaliteitsvolle groenten en fruit die rijk zijn aan water, vitaminen en mineralen
 • Houd rekening met ‘anti-acne’ voedingsmiddelen: het is geen dieet, maar u vermijdt beter uitspattingen
 • Zorg voor een goede nachtrust en leer stress te beheersen

 

Zorg dragen voor de buitenkant:

BIOLOGY AC

BIOLOGY AC gaat oneffenheden (puistjes, overtollig talg, vlekjes) zichtbaar tegen en werkt rechtstreeks in op het microbioom van de huid om het huidevenwicht te herstellen. 

Gelaatsverzorgingsproduct tegen vlekken
BIOLOGY AC
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

Een onevenwichtige voeding kan inderdaad meetellen. Te veel suiker kan bijvoorbeeld een hormonale verstoring versterken, die op haar beurt vaak de oorzaak is van een acneprobleem. Het is dan ook belangrijk voor uw gezondheid om de nodige maatregelen te treffen wat betreft uw voeding, dit kan vaak zeer nuttig blijken bij de behandeling van acne. Een eenvoudige tip om u te helpen de juiste voedingsbalans te vinden, is bijhouden wat u eet en hoe uw acne evolueert. Dit is vaak van onschatbare waarde om oorzaak en gevolg met elkaar te verbinden en om de voeding zo goed mogelijk aan te passen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Terug naar boven