AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_16-9_2022

Herken uw acnetype om het beter te kunnen behandelen

U kunt uw acne pas doeltreffend behandelen als u deze duidelijk hebt geïdentificeerd. De diagnostische fase is essentieel. Ga daarvoor naar een specialist die u kan uitleggen wat uw acnetype is. Of het nu gaat om retentionele, inflammatoire of gemengde acne, hier is een overzicht van de verschillende soorten acne die er bestaan.

Retentionele acne:
wat is het? 

Dit wordt het eerste stadium van acne genoemd. Bij dit type acne zijn er nog geen tekenen van ontsteking: er is nog geen roodheid zichtbaar, het puistje voelt niet warm aan en is niet gezwollen. Het gaat enkel om mee-eters (open comedonen: ze zijn niet bedekt door de huid en worden dus zwart door de oxidatie van talg bij contact met de lucht) en microcysten (gesloten comedonen, herkenbaar aan een korrelig gevoel).

AD_ACNE_RETENTION-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472

ACNEPUISTJES

Hoe ontstaan deze lelijke acnepuistjes?

In de huidporie bevindt zich een haarfollikel, gevormd door een haar, een haarspier en een talgklier die talg produceert. Hier bevindt zich ook ons huidmicrobioom, dat wil zeggen alle micro-organismen die onze huid koloniseren en zorgen voor het fysiologisch evenwicht ervan. Door meerdere oorzaken produceert een acnegevoelige huid meer talg, en van slechtere kwaliteit (dikker). Tegelijkertijd zal de huid dikker worden. Het resultaat is een met talg gevulde porie met een geoxideerd deel aan de opening: dit is de befaamde mee-eter. Soms raakt de porie verstopt en blijft de talg vastzitten onder de opperhuid: dit vormt een micro-cyste op het gezicht, vaak onzichtbaar voor het blote oog maar voelbaar met de vinger.

AD_ACNE-INFLAMMATION_SQUARE_2021 472x472

Inflammatoire acne:
wat is het? 

Bij inflammatoire acne kunnen verschillende soorten puistjes worden waargenomen:

  • Rode puistjes, die overeenkomen met de dermatologische term " papels "
  • Witte, etterige puistjes, de zogenaamde " pustels "

Als de rode of witte puistjes dieper onder de huid komen te zitten, worden ze cysten of knobbels genoemd. Ze
zien eruit als grote puisten, die hard aanvoelen en zeer pijnlijk zijn. Ze laten vaak littekens achter.
Over het algemeen zijn inflammatoire puistjes, of ze nu rood of wit zijn, vaak pijnlijk, vooral als ze
diep zitten.

Welke verstoring van de huidbalans veroorzaakt deze ontsteking?

Acne is een inflammatoire pathologie: het geheel van micro-organismen (bacteriën, gisten, virussen) aanwezig op het huidoppervlak, het zogenaamde huidmicrobioom, is uit balans. Dit komt door een verminderde diversiteit, maar ook door de hoeveelheid micro-organismen en vooral dan bacteriën. Deze bacteriën groeien in de talgklier en veroorzaken ontstekingen. Vandaar dat het belangrijk is de huid te verzorgen en alle mogelijke oorzaken van acne aan te pakken, zowel externe als interne.

Cystische acne:
wat is het? 

Bij cystische acne gaat het om cystes die zich diep onder de huid bevinden. 
Of het nu gaat om cysten of knobbels, we hebben het over een type acne dat bekend staat als " ernstig ": de puistjes bevinden zich namelijk in de diepere lagen van de huid en kunnen zelfs leiden tot een abces. Cystische acne moet niet licht worden opgevat. In dit stadium kan het littekens op de huid achterlaten: een medische behandeling is dus essentieel. U mag ze absoluut niet aanraken of proberen " door te prikken ". 

AD_ACNE_NOSE-MICROKYSTE-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472
AD_ACNE-BLOND-GIRL_SQUARE_2021 472x472

Hormonale acne:
wat is het?

Hormonale acne is een vorm van acne die verband houdt met hormonen en hun invloed op de huid, met name op de talgklieren! In de frontlinie, vrouwen natuurlijk! Hun hele leven lang schommelen de hormonen van vrouwen: in de puberteit, bij het gebruik van anticonceptiemiddelen, tijdens de menstruatiecyclus, bij zwangerschap of menopauze, in geval van een schildklierafwijking, enz.
Bij dit type acne komen de puistjes voornamelijk voor op de onderkant van het gezicht, in de buurt van de onderkaken.
De betrokken hormonen zijn de androgene hormonen: wanneer ze verstoord zijn (zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus) en/of wanneer ze in te grote hoeveelheden worden geproduceerd:

  • Dit is bijvoorbeeld het geval met stress: wanneer deze chronisch (herhaaldelijk en regelmatig) wordt, wordt het stresshormoon cortisol overmatig afgescheiden. Op het niveau van de huid resulteert dit in een toename van de talgproductie.
  • Dit is ook het geval met voedsel: een van de essentiële hormonen voor de spijsvertering is insuline. Het stelt de cellen in staat om koolhydraten te gebruiken en op te slaan. Als de voeding bijvoorbeeld te suikerrijk is, zullen insulinepieken de androgeenafscheiding verhogen. En zoals gezegd, een teveel aan androgene hormonen betekent nog meer talg en dus nog meer acne.

Dus afhankelijk van het hormonale profiel, maar ook van de omgevingsfactoren en levensstijl die dit hormonale evenwicht beïnvloeden, worden sommige mensen hier sneller door getroffen
dan anderen.

 

Het type hormonale acne kan zich afhankelijk van de leeftijd anders uiten: 

- Bij tieners verschijnt acne vooral in het midden van het gezicht (kin, neus, voorhoofd) en in gemengde vorm (mee-eters, rode en witte puistjes, enz.)

- Op volwassen leeftijd concentreert het zich op het onderste deel van het gezicht (kin, kaak, hals) en in de vorm van rode puistjes en cysten dieper onder de huid.
 

Om hormonale acne te behandelen: 

1. Is het essentieel om de huid elke dag te reinigen, zowel 's ochtends als 's avonds, en haar vervolgens te hydrateren met een geschikt huidverzorgingsproduct dat idealiter werkzaam is op meerdere vlakken. Kiest u best producten voor de acnegevoelige huid, verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen.

2. Aanvullende medicatie (crèmes op basis van benzoylperoxide, tretinoïne of antibiotica), een geschikt anticonceptiemiddel, enz. kunnen ook met uw specialist worden besproken.
 

Jeugdacne
bij adolescenten: wat is het? 

Jeugdacne is de acne van adolescenten, van de puberteit: de hormonen worden geactiveerd en stimuleren de talgklieren in de huid. 
Bij jeugdacne gaat het meestal om gemengde acne, met zowel mee-eters en microcysten (een teken van retentionele acne) als rode en/of witte puistjes (een teken van inflammatoire acne). Bekijk onze tips tegen acne

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_BROWN-AND-BLOND-HAIR-WOMAN_SQUARE_2022 472x472
AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_SQUARE_2021 472x472

Acne bij volwassenen
wat is het?

Na de puberteit denk u eindelijk verlost te zijn van acne, maar dan verschijnen er weer puistjes op uw gezicht. Waarom? Ook jaren later gaat het nog steeds om dezelfde hoofdoorzaak: hormonen... 
Ze houden rechtstreeks verband met anticonceptie, menstruatiecycli, zwangerschap en de menopauze. 
Meer indirect kan de omgeving of een levensstijl die acute of chronische stress genereert ook de hormonen verstoren, en dat via een toename van het bekende stresshormoon cortisol, wat dit type acne bij volwassenen bevordert
Wanneer een onevenwichtige voeding herhaalde insulinepieken veroorzaakt, zal dit een invloed hebben op het teveel aan mannelijke hormonen en dus op het verschijnen van acne bij volwassen. 

De juiste verzorging

Op een leeftijd dat ik me alleen nog maar zorgen zou moeten maken over mijn eerste rimpels, zit ik nog in de fase van de anti-acnebehandelingen. En toch heb ik al kraaienpootjes...

Marion, 38 jaar

Enkele cijfers

3/4

van de gevallen van acne bij volwassenen betreft vrouwen ¹

85 %

cyclusgerelateerde acne bij volwassen vrouwen ²

20%

ernstige acne met littekens ³

¹ https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/acne/
² Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Suppl 1:3-8.
³ Sutaria AH, Masood S, Schlessinger J. Acne Vulgaris. 2020 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 29083670.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

Tegen de tijd dat mensen besluiten een specialist te raadplegen, hebben ze vaak te lang gewacht. Het belangrijkste om te onthouden is dat hoe vroeger acne wordt behandeld, hoe minder kans u hebt op littekens. Ga dus zo snel mogelijk op consultatie om het type acne vast te stellen, een diagnose te krijgen en zo snel mogelijk over te gaan tot een gepersonaliseerde acnebehandeling!

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Acne rosacea: wat is het?

Soms worden acne en acne rosacea door elkaar gehaald. Hier zijn enkele tips om het verschil te zien tussen deze twee soorten acne!
Rosacea wordt gekenmerkt door " opvliegers ": de wangen voelen warm aan en worden rood (dit wordt ‘flushing’ genoemd, d.w.z. een gevoel van warmte gekoppeld aan overvascularisatie). Op de neus en de wangen kan dit gepaard gaan met rode en paarse bloedvaatjes, acne-achtige pustels en puistjes. 
Maar in het geval van acne rosacea: 

  • worden alleen volwassenen hierdoor getroffen
  • gaat het enkel om bepaalde delen van het gezicht (geen puistjes in de nek, op de rug of op de borst, zoals bij inflammatoire acne het geval kan zijn).
  • zijn er niet-huidgerelateerde tekenen van vasculaire oorsprong, zoals opvliegers 

Als u hier ook mee te maken krijgt, raadpleeg dan ons deskundig advies over rosacea.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Focus op acne

Ontdek al onze tips

Terug naar boven