AD_ACNE-YOUNG-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Acnelittekens: kom er meer over te weten en leer ze te vervagen

Voor sommige mensen is acne niet meer dan een paar puistjes op het gezicht of de rug, maar soms kan het zich ontwikkelen tot iets ernstigers, waarbij rode, bruine of putvormige acnelittekens achterblijven. Afhankelijk van het soort letsel is het niet altijd mogelijk om een acnelitteken te laten verdwijnen, laat staan te verwijderen. Het is echter heel goed mogelijk om ze te vervagen en vooral hun ontstaan zoveel als mogelijk te vermijden door de juiste gebaren toe te passen! 

Een acnelitteken houdt in dat het oorspronkelijke acnepuistje is gekwetst. Het kan bijvoorbeeld zijn uitgeknepen, geschaafd, doorboord of aangetast door een ongeschikt product of door blootstelling aan de zon... In elk geval is dit acnelitteken het zichtbare resultaat van een huid die te sterk is verzwakt. En hoe ernstiger de acne, waarbij de puistjes heel diep in de huid zitten, hoe groter het risico op een duidelijk acnelitteken.

Hoe wordt een litteken gevormd?

Wist u dat het ongeveer 3 weken duurt voordat een acnelitteken zich vormt?

  • Gedurende de eerste 3 tot 4 dagen treedt ons afweersysteem in werking om het genezingsmechanisme te activeren: de puist wordt rood, is nogal gezwollen en voelt meestal warm aan.
  • Vervolgens zal de huid gedurende ongeveer 10 dagen " regenereren ". Het zal een grote hoeveelheid weefsel produceren (voornamelijk bestaande uit collageen- en elastinevezels) om het beschadigde gebied op de een of andere manier te vervangen. In dit stadium is er vaak een verhoogd of net verzonken litteken dat enigszins verschilt in kleur van de omringende huid. 
  • Tijdens de laatste dagen breekt de afsluitende genezingsfase aan. De huid wordt strakker en er vormt zich een nieuw laagje beschermende cellen op het huidoppervlak. 
    Dus genezing kost tijd! Veel meer tijd dan de paar minuten per dag dat we aan onze huid prutsen. Want laten we eerlijk zijn, de beste manier om de huid te helpen genezen, is door haar met rust te laten.

De soorten acnelittekens hangen eigenlijk af van heel wat criteria, zoals: 

  • de ernst van de acne (hoe ernstiger het stadium en hoe meer ontstekingen, hoe dieper de acnelittekens)
  • huidtype, dikte en kleur 
  • de kwaliteit van de huidverzorging (verzorgingsroutine, gebruikte producten, zonnebescherming, maar natuurlijk ook de routines...)
  • leeftijd (de huid doet er langer over om te genezen naarmate we ouder worden)
  • zonder eventuele tekorten te vergeten (aan eiwitten, vitaminen, bepaalde mineralen of sporenelementen die essentieel zijn voor een goede genezing...)

Het genezingsproces verschilt dus van persoon tot persoon: hier volgt een overzicht van de acnelittekens die kunnen worden waargenomen. 

Acnelittekens in de vorm 
van bruine vlekken

Bruine vlekken, ook wel pigmentvlekken genoemd, worden veroorzaakt door hyperpigmentatie. Deze onooglijke vlekjes verschijnen vaak wanneer de huid tijdens de genezingsperiode wordt blootgesteld aan de zon. Het begint al van zodra het puistje ontstoken is en er rood en gezwollen uitziet. 
Dient gezegd te worden dat hoe donkerder de huid is, hoe meer zij reageert op blootstelling aan de zon: dit maakt haar vatbaarder voor het ontstaan van vlekken en pigmentstoornissen.

Dit soort acnelittekens zijn moeilijk te vervagen. En zelfs de voorgestelde medische technieken (laser, peeling, enz.) hebben in deze gevallen hun beperkingen.
Het sleutelwoord is dus preventie: vermijd elke blootstelling aan de zon en gebruik een verzorgingsproduct met SPF 50+ dat is aangepast aan de acnegevoelige huid. Deze producten hebben het voordeel dat ze de huid beschermen met breedspectrumfilters en tegelijkertijd de talgproductie reguleren. Kies formules met matterende poedersoorten die de huid niet vet maken en zeer aangenaam zijn in gebruik, en ga eerder voor vloeibare texturen. 

AD_ACNE_BROWN-SCAR_SQUARE 472x472
AD_ACNE-SCAR_SQUARE_2021 472x472

Acnelittekens
In de vorm van een kuil

Dit type kuilvormig acnelitteken is de meest voorkomende complicatie bij acne. Ze staan ook bekend als atrofische littekens . Ze ontstaan wanneer de bovenste en diepere lagen van de huid beschadigd zijn. Waarom? Door het verlies van weefsel diep in de huid op te vullen, heeft de huid de neiging naar binnen te krimpen: zo ontstaat deze visuele " holte ". 
Een acnelitteken ontstaat heel vaak door rode puistjes onder de huid, maar ook door geïnfecteerde witte puistjes. 
Dit is ook het type littekenvorming dat wordt waargenomen wanneer grote mee-eters te lang in de huid blijven zitten: de porie kan, zelfs na verwijdering door een dermatoloog, ook lange tijd verwijd blijven en het uiterlijk van een gat geven.

Om deze littekens in de vorm van een " kuil " zoveel mogelijk te voorkomen – en we kunnen het nooit genoeg herhalen – is het belangrijk om niet toe te geven aan die drang om aan de huid te prutsen: weersta aan de verleiding van het uitknijpen van puistjes..

Acnelittekens
met rode kleur

Rode acnelittekens verschijnen als verhoogde bultjes. Ze staan ook bekend als “ hypertrofische littekens ”. 
In tegenstelling tot de kuilvormige acnelittekens komen deze veel minder vaak voor. Het is alsof het genezingsproces uit de hand loopt. En net omdat het te snel te gebeurt, is het resultaat minder goed. De huid wordt dan dikker dan normaal.
Afhankelijk van het geval kunnen deze rode acnelittekens feller jeuken en ook pijnlijker zijn.

AD_ACNE_RED-SCAR_SQUARE 472x472

Puistjes kunnen verschillende soorten acnelittekens op de huid achterlaten: kuiltjes, bultjes, vlekjes... 
In deze fase willen we maar één ding: dat de herinneringen aan acne verdwijnen en dat we deze bladzijde voor eens en altijd kunnen omslaan. 
Maar is het mogelijk om alle acnelittekens te verwijderen? Wat zijn de mogelijke oplossingen? Is het echt doeltreffend? 
Er bestaan tal van oplossingen en u vraagt beter ook om gespecialiseerd advies; zo kunt u de oplossing vinden die het beste bij u past. In tussentijd vindt u hier een paar tips terug die u zullen helpen een duidelijker beeld te krijgen!

Ga voor een eenvoudige en milde routine!

Acnelittekens gaan niet goed samen met een agressieve huidverzorgingsroutine, noch met een opeenhoping van producten op de huid. Respecteer de beroemde zegswijze " less is more ": hoe minder ik doe, hoe beter voor mijn huid! 

  • Neem de tijd en vermijd dat u te snel beweegt of dezelfde beweging te vaak herhaalt. Acne heeft niets te maken met een al dan niet vuil gezicht, dus u hoeft uw huid niet te schrobben. 
  • Ga voor verzorgingsproducten die de kwetsbare huid respecteren, milde reinigingsgels of micellair water dat u niet hoeft af te spoelen... Denk er ook aan uw huid droog te deppen met een tissue of een schone handdoek.
  • Kies hierna voor een complete gezichtsverzorging tegen oneffenheden om uw routine te vervolledigen. Dit type verzorging biedt het voordeel dat het de zichtbare tekenen van acne (zoals overtollig talg, mee-eters, vlekken, enz.) behandelt en het evenwicht van de huidbarrière helpt te herstellen. Zo voorkomt u dat u meerdere verzorgingsproducten moet gebruiken en u de kwetsbare huid steeds opnieuw aanraakt! 
    Bovendien wordt de huid optimaal gehydrateerd, wat essentieel is om het genezingsproces te bevorderen. 

Bescherm uzelf tegen blootstelling aan de zon 

Blootstelling aan de zon houdt een risico in op acnelittekens met bruine vlekken omdat de melanine, het beschermende pigment van de huid, wordt geactiveerd. 
Vergeet dus niet om een geschikt zonbeschermingsproduct te gebruiken: kies voor verzorgingsproducten met een vloeibare textuur en SFP 50+. En kies bij voorkeur producten die speciaal zijn ontworpen en samengesteld voor de acnegevoelige huid: ze hebben het grote voordeel dat ze talgregulerende en matterende actieve bestanddelen bevatten die de huid helpen zichzelf te reguleren.

Behandel uw huid voorzichtig 

Beperk het risico op acnelittekens door uw huid voorzichtig te behandelen, haar dagelijks te reinigen en te beschermen, en zachte huidverzorgingsroutines aan te houden. 
Hoe worden acnelittekens meestal veroorzaakt? Puistjes aanraken of ze uitknijpen... U weet het wel, maar we herhalen het toch nog eens... Blijf van puistjes af!
 
En wij willen u eraan herinneren waarom: wanneer een acnepuist het stadium van de witte puist bereikt en er zich een pustel vormt, mag deze niet worden doorgeprikt. Dit vergroot immers het risico op een slechte genezing en helpt bovendien niet om de acne sneller te laten genezen: 
- Microben kunnen hiervan profiteren om de huid binnen te dringen, wat de plaatselijke ontsteking zal verergeren
- De puist kan in de huid zelf barsten, waardoor er een diepere ontsteking ontstaat...
En dan gebeurt wat u het meest vreest: de puist wordt nóg groter en roder...
 

Make-up om te camoufleren!

Vul uw routine zonder problemen verder aan met make-upproducten, afhankelijk van uw behoeften en de noodzaak die u voelt om acnelittekens te camoufleren. Kies niet-comedogene make-up die speciaal is samengesteld voor de kwetsbare huid. Texturen zonder olie zijn meer geschikt voor de vette huid. Vermijd in elk geval te dikke texturen, want die hebben de neiging het reliëf van littekens te accentueren. 

Een zeer effectieve make-uptechniek om acnelittekens of onvolkomenheden in het gezicht camoufleren, is door kleuren over elkaar heen te leggen. Aarzel niet om advies te vragen in een apotheek of drogist. Ga op onderzoek uit, want sommige apotheken bieden zelfs gepersonaliseerde make-upcursussen aan. En als u make-up op uw huid hebt aangebracht, moet u die natuurlijk elke avond zorgvuldig verwijderen!
 

Een genezende crème, uw beste bondgenoot 

Heel praktisch en betaalbaar: genezende crèmes voor acne! Er bestaan nu crèmes die de huid zowel herstellen als beschermen en die sterk worden aanbevolen voor mensen met acnelittekens. 
Deze crèmes helpen vlekken te verminderen, zowel door het herstel van de huid te bevorderen als door SPF 50+ bescherming te bieden, wat ideaal is om met name bruine littekens aan te pakken.
Het is een gemakkelijke oplossing die des te leuker én doeltreffender wordt als u tegelijk het acnelitteken masseert: 

  • Gebruik uw wijs- en middelvinger om 2 keer per dag, 2 à 3 minuten per keer, cirkelvormige bewegingen te maken op het littekengebied
  • Rol het acnelitteken ook tussen de vingers als de huid niet pijnlijk aanvoelt 

Zo stimuleert u de hydratatie van de huid, verbetert u de doorbloeding rond het litteken en maakt u het litteken zachter, gladder en minder zichtbaar. Aarzel niet om gedurende enkele maanden een genezende crème aan te brengen.

Toen ik zag dat er acnelittekens op mijn gezicht verschenen nadat ik aan mijn puistjes had gepulkt, wist ik meteen dat ik moest stoppen als ik niet wilde dat er nog meer zouden verschijnen. Om de littekens die er al zijn te verminderen, gebruik ik elke avond een crème tegen oneffenheden: ik zie al verbetering!

Estelle, 18 jaar

BIOLOGY AC

BIOLOGY AC gaat oneffenheden (puistjes, overtollig talg, vlekjes) zichtbaar tegen en werkt rechtstreeks in op het microbioom van de huid om het huidevenwicht te herstellen. 

Gelaatsverzorgingsproduct tegen vlekken
BIOLOGY AC

Wanneer een acnelitteken is ontstaan, is het moeilijk om het te laten verdwijnen. U kunt het echter wel vervagen! Breng een helende crème tegen oneffenheden aan en masseer deze maximaal twee keer per dag in. Raadpleeg een specialist om te beoordelen welke technieken u het beste kunt toepassen. De huid vernieuwt zich ongeveer elke 3 weken, dus heb geduld! Het vervagen van acnelittekens kan enkele maanden duren.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Heeft u last van acne?

Ontdek meer deskundig advies

Terug naar boven