AD_BIOLOGY-AC_MAN-CREAM-ON-THE-CHEEK-MODEL-RIGHT-SIDE_LIFESTYLE_16-9

Het behandelen van acne: wanneer en hoe?

Bij acne willen we vooral een doeltreffende oplossing vinden! Maar hoe? Welke acnebehandeling voor het gezicht is echt effectief? Is het mogelijk om zelf acne onder controle te houden? Belangrijke vragen voor iedereen die te maken krijgt met puistjes. 
Onze deskundigen vertellen u meer over de beschikbare acnebehandelingen.

Wat is de meest doeltreffende behandeling voor acne? 

De meest doeltreffende acnebehandeling is een combinatie van: 

 • Een hygiëne- en huidverzorgingsroutine, met cosmetische producten speciaal voor de acnegevoelige huid. Te gebruiken zodra de eerste acne verschijnt.
 • Een dagelijkse verzorgingsroutine
 • Afhankelijk van het type acne en de ernst ervan, kan uw arts aanvullende medicijnen voorschrijven. 
 • Ten slotte een gezonde levensstijl (gezonde voeding, lichaamsbeweging, een goede nachtrust, stressbeheersing, enz.)

Om gezichtsacne te behandelen, moeten we eerst een paar eenvoudige routines volgen. De eerste op de lijst: de huid elke dag reinigen en hydrateren! Natuurlijk kan, afhankelijk van de ernst van de acne, een medicamenteuze acnebehandeling zeer nuttig én doeltreffend zijn. In dat geval zal een professional u regelmatig opvolgen en u zo een aangepaste en gepersonaliseerde ondersteuning bieden. Hoe gaat een acnebehandeling praktisch in zijn werk? Wat is een aangepaste verzorgingsroutine? Hoe kiest u uw producten? Zijn er specifieke criteria die we best nagaan? Zijn er tips tegen acne ? Hier zijn enkele tips die u zullen helpen een duidelijker beeld te krijgen! 

Het belang van het dagelijks reinigen van de huid

Onthoud vooral dat een acnegevoelige huid elke dag grondig gereinigd moet worden, zowel 's ochtends als 's avonds. Dit is essentieel! Waarom? Omdat we de huid moeten helpen weer in balans te komen. Het is een beschermende barrière tegen invloeden van buitenaf waarop zich elke dag heel wat onzuiverheden opstapelen. Bij een acnegevoelige huid is er ook sprake van overtollige olie door een overproductie van talg. Door de huid te helpen zich te ontdoen van alle onzuiverheden en haar de juiste verzorging te geven, voorkomt u dat er een omgeving ontstaat die erg bevorderlijk is voor de ontwikkeling van puistjes. 

1. ‘s Ochtends na het wakker worden

Voordat u uw dagelijkse huidverzorgingsproduct aanbrengt, verwijdert u middels een grondige reiniging overtollige olie en crèmeresten van de vorige dag... een goed begin van de dag! Kies bijvoorbeeld voor een micellair water dat garant staat voor een frisse, zachte en snelle manier om de huid ‘wakker te maken’, of een zuiverende reinigingsgel als u 's ochtends graag de huid met water afspoelt. Afhankelijk van uw behoeften kunnen sommige reinigende producten ook onder de douche worden gebruikt en zijn ze geschikt voor zowel het gezicht als het lichaam. 

2. ‘s Avonds

Wie vindt het nu niet fijn om de huid 's avonds te reinigen en alle onzuiverheden die zich overdag hebben opgehoopt (stof, zweet, vervuiling, make-up, enz.) te verwijderen? De avond is bovendien het ideale moment om de stress van de dag te verdrijven, dus waarom zou u van dit moment geen gebruik maken om uzelf in de watten te leggen? 
Niets is effectiever dan de dubbele reinigingsmethode: 

 • Kies bijvoorbeeld een zuiverende reinigingsgel die geschikt is voor de acnegevoelige huid, mild en zeepvrij. Maak uw gezicht vochtig en doe vervolgens een klein beetje van deze geltextuur in uw hand. Neem de tijd om uw gezicht zachtjes te masseren en geniet van dit aangename gebaar waarbij u zoveel mogelijk onzuiverheden probeert te verwijderen. Spoel de huid daarna voorzichtig af met schoon water. 
 • Herhaal dit ritueel een tweede keer om de resterende onzuiverheden te verwijderen terwijl u geniet van een tweede ontspannende gezichtsmassage. 
 • Dep uw huid vervolgens voorzichtig droog: bij voorkeur met een schone handdoek of tissue om alleen het overtollige water op te nemen.

Als u de huid liever niet afspoelt, dan kunt u een micellair water gebruiken dat is afgestemd op de acnegevoelige huid. 

ACNE

Het juiste reinigende product kiezen

Het belangrijkste is om zeepvrije formules te kiezen die zacht reinigen, de pH van de huid respecteren en haar niet uitdrogen! Aangezien de huid met acne al uit balans is, is het belangrijk haar niet verder te beschadigen. 
In het algemeen zijn deze reinigingsproducten ook perfect geschikt om tegelijk met een medicamenteuze acnebehandeling te gebruiken.

Vergeet in ieder geval niet dat uw huid verwend en voorzichtig verzorgd moet worden. En u zult zien, door elke dag de tijd te nemen en door geschikte producten te kiezen die u prettig vindt, maakt u van uw acnebehandeling voor het gezicht een plezierig pauzemoment. 
 

De juiste verzorging

NIEUW
Schuimende gel

BIOLOGY AC Schuimende gel

Reinigt - Zuivert - Vermindert overtollig talg - Ontstopt de poriën

NIEUW
Micellair water

BIOLOGY AC Micellair water

Verwijdert make-up - Reinigt - Zuivert - Vernauwt de poriën

Toen ik voor het eerst last kreeg van acne, zocht ik eerst informatie op het internet... maar er is overal zoveel informatie te vinden dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Pas toen ik besloot naar een dermatoloog te gaan, voelde ik me gerustgesteld dat ik de juiste acnebehandeling had. Vandaag is mijn acne beter en ben ik veel zelfverzekerder dan een paar maanden geleden

Lucie, 21 jaar

Breng dagelijks een behandelend verzorgingsproduct aan op de huid

Nadat uw huid grondig is gereinigd, is het tijd voor een specifieke behandeling voor de vette huid met neiging tot acne. Dit is belangrijk! Na elke reiniging moet u uw huid hydrateren om haar te beschermen en de talgproductie te reguleren. 
Om de routine te vereenvoudigen, kiest u best voor crèmes met meerdere werkingen die tegelijk hydraterend en matterend zijn en vlekken tegengaan. Breng ze aan op het gezicht, de hals (en eventueel zelfs de rug). Kies bijvoorbeeld voor formules op basis van hyaluronzuur en natuurlijke fruit- of bloemzuren. Deze producten zijn over het algemeen ook erg geschikt als make-upbasis. 
Aarzel niet om uw apotheker om advies te vragen over de meest geschikte acnebehandeling. 

 

Natuurlijke oplossingen voor de behandeling van acne 

Natuurlijk willen we er allemaal voor zorgen dat de dag nadat onze puistjes verschijnen, ze alweer verdwenen zijn. En dit ongeduld leidt soms tot het uitproberen van allerlei oplossingen die niet altijd even doeltreffend zijn... 
Wie heeft niet gehoord van tips waarbij alcohol, tandpasta, citroen, zuiveringszout of nagellakremover op puistjes worden gesmeerd? Maar opgelet, probeer deze zogenaamde wonderbehandelingen tegen acne in het gezicht niet zonder nadenken uit... Want ze zullen de huid net nog sterker irriteren en bijvoorbeeld een branderig gevoel veroorzaken, wat dus ook een groot risico op acnelittekens met zich meebrengt.
Een natuurlijke huidverzorging houdt in dat de huidbarrière in stand wordt gehouden zonder deze verder te beschadigen met het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten of de manier waarop we wij deze op de huid aanbrengen. Daarom geeft u best de voorkeur aan producten die de natuurlijke pH van de huid respecteren, die zo weinig mogelijk ingrediënten bevatten en voornamelijk gemaakt zijn van natuurlijke actieve bestanddelen uit de biologische landbouw. Pas op voor acnebehandelingen die zogenaamd ‘natuurlijk’ zijn! Vraag advies aan een specialist. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Een woordje van de expert

De meest voorkomende vraag bij het ontstaan van acne en het volgen van een acnebehandeling is : " Zullen mijn puistjes snel verdwijnen? ” Een tip om na te gaan hoe uw puistjes evolueren: neem regelmatig een selfie, bijvoorbeeld één keer per week. Dit maakt het mogelijk de verbetering van iemands acne tijdens de behandeling objectief in beeld te brengen, maar ook te beseffen dat de huid tijd nodig heeft om zich te vernieuwen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Wanneer puistjes steeds talrijker worden op het gezicht, kan dat betekenen dat de acne evolueert en dat uw huidige acnebehandeling niet (meer) geschikt is. In dit geval is het belangrijk een specialist te raadplegen die u kan helpen bij het vinden van een persoonlijke oplossing op maat! Tegenwoordig zijn medicamenteuze acnebehandelingen welbekend en zeer doeltreffend. 

Medicamenteuze behandelingen 

Een medicamenteuze behandeling tegen acne kan door uw arts worden voorgesteld op basis van een specifieke en persoonlijke diagnose. 
De behandeling hangt af van de ernst van de acne. Deze zal ook regelmatig worden aangepast aan uw tolerantieniveau en de doeltreffendheid: 

 • In bijvoorbeeld het geval van matige tot ernstige acne zal het doel zijn de ontstekingsreacties die de roodheid en pijnlijke puistjes op de huid veroorzaken, te beperken. Dit om het ontstaan van acne te voorkomen en het risico van littekens zoveel mogelijk te beperken. Want als puistjes dieper zitten, is het huidweefsel meer beschadigd en kunnen ze moeilijker goed genezen.
  In de praktijk kan de dermatoloog bijvoorbeeld medicamenteuze crèmes die plaatselijk moeten worden aangebracht (bijvoorbeeld op basis van retinoïden of benzoylperoxide) en/of oraal in te nemen antibiotica in zeer kleine doses voorschrijven. 
 • Bij ernstigere acne kan de dermatoloog een behandeling op basis van isotretinoïne voorstellen, de referentiebehandeling voor acne die al jaren wordt voorgeschreven. Dit geneesmiddel is zeer doeltreffend omdat het rechtstreeks inwerkt op de talgklier door de overproductie van talg te blokkeren. Deze olieachtige vloeistof zal zich niet langer overmatig ophopen in de poriën van de huid. Resultaat: na enkele dagen ziet u de puistjes vervagen of zelfs verdwijnen!

Droge huid: een noodzakelijk neveneffect? 

Bij een acnebehandeling kunnen bijwerkingen optreden. Hierbij gaat het met name om huidongemak dat zich in meer of mindere mate manifesteert, gekenmerkt door een zeer droge huid door de acnebehandeling, tintelingen, een branderig gevoel, ... 
In ieder geval zijn deze verschijnselen algemeen bekend en zijn er oplossingen om u dagelijks comfort te bieden en de doeltreffendheid van acnebehandelingen te optimaliseren! 

Hoe worden acnelittekens aangepakt? 

Acne met rode of zelfs witte puistjes (wanneer deze met bacteriën zijn geïnfecteerd) kan littekens op de huid achterlaten. En afhankelijk van de ernst van de acne (het type, het aantal en de plaats van de puistjes) kan het risico op littekens aanzienlijk zijn. 
Dus hoe kunt u acnelittekens vermijden? Met welke tips kunt u ze verzachten? Is het mogelijk om ze te laten verdwijnen met een specifieke acnebehandeling? 

Terug naar boven