AD_FRAGILE SKIN_FACE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Samenvatting van het dossier

Hoe kalmeer ik roodheid in het gelaat na een laserbehandeling?

Heeft u een laserbehandeling ondergaan om kleine vlekjes, littekens of zichtbare bloedvaatjes in uw gelaat te verwijderen? Is uw huid sindsdien rood, vertoont ze vlekken en voelt ze warm aan op de plaats waar de laser werd gebruikt? Dit is heel normaal, aangezien de laserbehandeling onmiddellijk erna tot een voorbijgaande ontsteking leidt. Dus dit gaat voorbij! Maar wij kunnen u helpen uw huid te verzorgen met een eenvoudige huidverzorgingsroutine om uw huid te kalmeren en te herstellen na een laserbehandeling. 

Welke verzorging of crèmes tegen roodheid moet u gebruiken na een laserbehandeling in het gelaat? Hoe kunt u uw huid kalmeren en de tekenen laten verdwijnen? Wij vertellen u alles!

Wat zijn de gevolgen van een laserbehandeling in het gelaat?

De essentie in een paar punten:

  • Wat u ziet, wat u voelt: vlak na de behandeling kan uw huid, afhankelijk van het gebruikte lasertype, onopvallende symptomen vertonen (roodheid of zwelling van de behandelde zones gedurende 3 tot 15 dagen), of iets meer zichtbare nawerkingen die vergelijkbaar zijn met "blauwe plekken" en zich als zodanig ontwikkelen: eerst donkerblauw of zwart, vervolgens paars, rood, roze en vervolgens geel, alvorens definitief te vervagen. Uw huid kan ook last krijgen van zwelling (oedeem), een gevoel van warmte (blozen), een tintelend gevoel, branderigheid en roodheid in het gelaat. Tijdelijke roodheid na een laserbehandeling is te wijten aan de "verhitting" van de huid. 
  • Wat gebeurt er: Deze roodheid is te wijten aan een verhoogde bloeddoorstroming in de bloedvaten. Deze bloeddoorstroming wordt vernietigd door de hitte van de laser, waardoor de roodheid zal verdwijnen.

Om van de permanente roodheid in mijn gelaat af te komen, heb ik een laserbehandeling gehad. Hierna had mijn huid kleine, zwarte vlekjes, net blauwe plekken. De dokter had me gewaarschuwd, dus ik maakte me geen zorgen. Ik heb wel een crème aangebracht die speciaal voor dit soort ingrepen is ontwikkeld en ik heb er, een paar weken later, geen sporen meer van.

Mathilde, 38 jaar
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Na een laserbehandeling is de huid ontstekingsgevoelig (roodheid, warmte, enz...), dus is het belangrijk dat u zich de volgende 2-3 weken niet blootstelt aan de zon. U moet dan ook elke dag zonnecrème aanbrengen.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

Om de roodheid van uw huid na een laserbehandeling te kalmeren en de genezing te bevorderen, is het aan te raden om een specifieke huidverzorgingsroutine te volgen. Ten eerste is het belangrijk om de huid voor de laserbehandeling voor te bereiden om roodheid te beperken. Na de laser moet u vervolgens actie ondernemen om de roodheid en kleine korstjes te laten verdwijnen. Wat zijn de juiste gewoonten en verzorgingen in deze twee fasen? Wij vertellen u alles!

Wat u kunt doen

Vóór de behandeling: bereid uw huid voor door haar 's morgens en 's avonds te reinigen met een geschikt en niet-ingrijpend verzorgingsproduct en zorg ervoor dat u uw huid hydrateert en kalmeert: dit kan uiteraard door de verzorgingsproducten die u gebruikt, maar ook een gezonde levensstijl die de irriterende factoren voor uw huid tot een minimum beperkt is hiervoor nodig.

Te vermijden

  • Vermijd na de behandeling blootstelling aan de zon of extreme kou en zorg voor een gezonde, evenwichtige voeding boordevol vitamines, die uitstekend zijn voor de huid.
  • U moet ook uw inname van alcohol, koffie en gekruid voedsel verminderen, omdat deze uw bloedvaten kunnen verwijden. Anderzijds moet u de voorkeur geven aan ontstekingswerende voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetzuren. ​ 

Na de behandeling gaat het er in de eerste plaats om de juiste gebaren te stellen om de effecten van de behandeling (roodheid, verhitting en ongemak) te kalmeren en de huid vervolgens te verzorgen om ze te laten herstellen en goed te laten genezen. Hier zijn 3 simpele dingen die u kunt doen.

Hoe het gelaat kalmeren na een laserbehandeling?

Onmiddellijk na de behandeling brengt u een verkoelende spray en een kalmerende crème aan om het prikkende gevoel en de warmte en roodheid te kalmeren. In de dagen daarna mag u niet krabben aan de kleine korstjes die zich hebben gevormd om een superinfectie en littekenvorming te voorkomen. Neem liever een douche dan een bad, zodat uw huid niet te nat wordt, en dep uw gelaat droog met een zachte handdoek, zonder te wrijven. U kunt make-up dragen, maar vergeet niet om zonnebescherming aan te brengen (minimaal SPF30) als u naar buiten gaat. 

Hoe reinigt, hydrateert en beschermt u uw huid na een laserbehandeling? 

Reinig uw huid 's morgens en 's avonds met een verzorgingsproduct dat geschikt is voor de gevoelige en fragiele huid: een must om roodheid te kalmeren. Melk, gel, water, kies de textuur van uw voorkeur. Gebruik herbruikbare pads, die zijn zachter en tasten de huid minder dan wegwerpwattenschijfjes.

Breng vervolgens een hydraterende crème tegen roodheid of een herstellende hydraterende crème aan. Breng een kleine hoeveelheid crème aan op uw vingertoppen en dep deze op uw gelaat alvorens de crème zachtjes in te wrijven. Vermijd ronddraaiende bewegingen, die zijn vaak te krachtig en hebben de neiging de huid nog roder te maken. 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan

Meer informatie over een huid die de neiging heeft rood te worden

Terug naar boven