AD_WEBSITE_BRAND-PAGE_GDP-DTO-ERT_TEST-DTO_2021

Formules aangepast aan de fragiele huid

Het is de wens om de fragiele huid te veranderen die ons motiveert en de wetenschappelijke nauwkeurigheid die ons leidt, en dat in elke fase van de productontwikkeling.

Elke dag dragen 326 experts in 4 Onderzoeks- en Ontwikkelingscentra bij tot deze uitmuntendheid en garanderen ze een optimale doeltreffendheid en tolerantie. Van de keuze en de veiligheid van de ingrediënten tot het evenwicht van de formules en de in-vitro- en in-vivotests op de afgewerkte producten: niets wordt aan het toeval overgelaten, alles wordt rigoureus gescreend door onze wetenschappelijke teams. Van bij de ontwikkeling tot de marktlancering ondergaat elk product honderden tests. Eén klein probleem en het product wordt aan de kant geschoven. Streng zijn betekent geen compromissen sluiten op het gebied van doeltreffendheid en tolerantie.

Onze antwoorden op uw vragen

Veiligheid is onze prioriteit, wij zijn absoluut compromisloos tijdens de gehele productontwerpcyclus. Het ontwerp is gebaseerd op een reeks rigoureuze stappen:
- Bij de selectie van grondstoffen om hun oorsprong, doeltreffendheid en veiligheid te verifiëren.
- Dit omvat ook het effect ervan op de gezondheid en het milieu.
- Maar ook op het niveau van de formule om het ontwerp te beschermen tegen elk risico van bacteriële of schimmelbesmetting.
- En ervoor zorgen dat alle ingrediënten in de formule, de textuur en het uiterlijk ervan perfect stabiel zijn in de tijd.
En als ook maar één van deze stappen niet nageleefd wordt, brengen we ons product niet op de markt. Dit hangt samen met ons farmaceutisch DNA en de expertise van onze groep sinds meer dan 60 jaar.

Nee, de Europese regelgeving verbiedt dit.
Dierproeven zijn in de Europese Unie sinds 2004 verboden voor eindproducten en sinds 2013 voor de ingrediënten die voor de vervaardiging van deze producten gebruikt worden.
Als voorloper in deze benadering maken wij sinds 1995 gebruik van innovatieve gereconstrueerde huidmodellen.
De onderzoeks- en ontwikkelingsteams van Pierre Fabre hebben in 2019 in het laboratorium 6.000 gereconstrueerde opperhuiden gebruikt om de veiligheid en doeltreffendheid van onze producten te garanderen alvorens in vivo testen op vrijwilligers te organiseren. Deze testen worden vervolgens uitgevoerd onder dermatologische toezicht en, indien nodig, met behulp van hoogwaardige meetinstrumenten.
Daarnaast nemen wij via onze Pierre Fabre Groep financieel deel aan Europese onderzoeksprogramma's naar de ontwikkeling van alternatieve methoden voor dierproeven, die gezamenlijk door de Europese Commissie en de cosmetische industrie worden uitgevoerd.

In onze formules zijn alle geselecteerde ingrediënten noodzakelijk. Een dermo-cosmetisch product moet in een behoefte van de huid voorzien. Als zodanig bevat het een of meer werkzame bestanddelen en hulpstoffen die zorgvuldig geselecteerd zijn op hun werkzaamheid of hun belang voor de indicatie.
De combinatie van deze ingrediënten garandeert:
- Een aangename textuur om de consument zin te doen krijgen het te gebruiken of zijn verzorgingsprogramma nauwlettend in het oog te houden.
- Een stabiele formule om de doeltreffendheid op lange termijn te garanderen.
- Goede bewaring vanaf de vervaardiging tot de vervaldatum, gedurende het gebruik.
- Dit alles terwijl ervoor gezorgd wordt dat het product goed verdragen wordt in de indicatie.
Onze formules zijn het juiste evenwicht van een combinatie van streng geselecteerde ingrediënten die elk een essentiële rol spelen.

AD_WEBSITE_BRAND-PAGE_GDP-DTO-ERT_EVAL-TOXICO_2021 1440x700

Toxicologische evaluatie van ingrediënten

Allereerst evalueren we de ingrediënten in onze productformules

 • De concentratie van het ingrediënt in het product dat in contact komt met de huid of het haar.
   
 • De contacttijd die afhankelijk is van het soort product (met of zonder naspoelen).
   
 • De productcategorie (gelaat, lichaam, haar) en dus het blootstellingsoppervlak. 
   
 • De doelgroep met bijzondere aandacht voor de zogenaamde " fragiele " bevolkingsgroepen, d.w.z. baby's, kinderen, zwangere vrouwen, een pathologische huid.
   
 • Voor elke gebruikte grondstof stelt een veiligheidsbeoordelaar een overzicht op van de veiligheid van de grondstof, waarin alle bovengenoemde elementen zijn opgenomen, die wordt aangevuld met een grondige studie van de samenstelling van de eventueel aanwezige additieven en onzuiverheden. Vervolgens geeft de beoordelaar een positief of negatief advies over het gebruik van de stof naargelang de gevraagde toepassingen en de doelgroep, met eventuele beperkingen die kunnen worden toegepast naargelang de productcategorie, een bepaalde bevolkingsgroep of de formuleringsvoorwaarden.

Voor elk van de grondstoffen van een product worden gemiddeld 6 verschillende toxicologische evaluaties uitgevoerd.
Dagelijks zetten 19 toxicologen zich in om onze consumenten de veiligheid en onschadelijkheid van onze dermo-cosmetische producten te garanderen.
Om in ons assortiment grondstoffen te worden opgenomen moet een nieuw ingrediënt bovendien een reeks in-vitrotests en analyses ondergaan die door de veiligheidsbeoordelaar worden bepaald, om de veiligheid ervan te garanderen. Dit proces kan tot 7 maanden duren.
Al deze stappen zorgen ervoor dat de producten die wij op de markt brengen, uiterst veilig zijn.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 1440x700

Beoordeling van eindproducten: gebruikstests en klinische studies

De veiligheidsbeoordeling vindt niet alleen plaats op het niveau van de grondstoffen, maar ook op het niveau van het eindproduct. Dit gebeurt op de volgende manier:

Wij voeren preklinische in-vitrotests uit. Afhankelijk van het producttype kan dit tests omvatten wat betreft:

 • Oculaire tolerantie
   
 • Huidtolerantie
   
 • Fototoxiciteit

Vervolgens voeren we in-vivo klinische tolerantietests uit bij vrijwilligers. Volgens ons intern ontwikkelingshandvest worden verschillende soorten studies uitgevoerd op de gezonde huid en vervolgens op de huid waarvoor het product is bedoeld:

 • Sensibilisatieproef bij maximale blootstellingsomstandigheden onder medisch toezicht
   
 • Huid- en/of oogtolerantietest bij maximale of normale gebruiksomstandigheden, onder dermatologisch en/of oogheelkundig en/of pediatrisch toezicht.

Deze tests worden uitgevoerd onder dermatologisch toezicht en/of met behulp van hoogwaardige meetinstrumenten, om de veiligheid, doeltreffendheid en goede tolerantie ervan te garanderen.

AD_WEBSITE_BRAND-PAGE_GDP-DTO-ERT_COMMERCIALISATION_2021 1440x700

Productie en marketing

Een dermo-cosmetisch product van A-DERMA wordt alleen op de markt gebracht als alle voorgaande stappen zijn uitgevoerd en bevredigende resultaten hebben opgeleverd, zowel wat de veiligheid als de doeltreffendheid betreft. Wanneer er ook maar één van deze tests niet aan onze eisen voldoet, wordt het product niet op de markt gebracht.

Laten we het voorbeeld nemen van de EXOMEGA Control Crème Cosmetic Sterile tube voor atopische kinderen: we doorlopen 592 controlepunten voordat het product op de markt komt, d.w.z. tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase van het product. Deze fase kan tot 3 jaar in beslag nemen, om zo de veiligheid en doeltreffendheid voor onze gebruikers te garanderen.
Eenmaal op de markt, worden tijdens elk productieproces niet minder dan 164 controles uitgevoerd in onze fabrieken in het zuidwesten van Frankrijk. Dat is een totaal van 756 tests voor één product!
Onze producten worden in Frankrijk vervaardigd, in onze fabriek in Soual in de Tarn.

AD_WEBSITE_BRAND-PAGE_GDP-DTO-ERT_COSMETOVIGILANCE_2021 1200x600

Cosmetovigilantie

14 jaar vóór de verplichting aangekondigd in de Europese Cosmeticaverordening van juli 2013 heeft de Pierre Fabre Groep, waartoe wij behoren, ons wereldwijd cosmetovigilantie-netwerk opgericht.

Dit netwerk bestaat uit 15 medewerkers, waaronder 8 apothekers op het hoofdkantoor, en meer dan 70 mensen in de landen waar onze producten op de markt worden gebracht, om zo inzicht te bieden over alle mogelijke bijwerkingen die zich kunnen voordoen bij het gebruik van dermo-cosmetische producten. Zo wordt samen met de consument en/of de arts/dermatoloog in alle vertrouwelijkheid het type reactie bestudeerd.

Dankzij dit netwerk en deze feedback wordt de veiligheid van onze producten gedurende de hele verkoopperiode nauwlettend in het oog gehouden.
Dankzij de grondige studie van de feedback van consumenten of gezondheidswerkers kunnen wij de formules van onze producten voortdurend verbeteren.

Steriele cosmetica:
een technisch hoogstandje

De aanwezigheid van water is een gunstige factor voor de ontwikkeling van micro-organismen in formules. Er zijn twee mogelijke oplossingen om dit verschijnsel te vermijden:
 - Het gebruik van conserveermiddelen of ingrediënten met een conserverende werking die de ontwikkeling van micro-organismen beperken,
- De sterilisatie van de formules, waardoor micro-organismen uit het fabricageproces worden geëlimineerd. Dit is Steriele Cosmetica!

AD_WEBSITE_VEGETAL_EXOMEGA-CONTROL-CS_LAIT-200ML_LIFESTYLE_2021 577x577

Steriele Cosmetica, een uniek proces om formules zonder conserveermiddelen te creëren. Hiervoor doen wij een beroep op de knowhow van onze farmaceutische groep over de vervaardiging van inspuitbare geneesmiddelen, wat 10 jaar onderzoek vergde.

Steriele cosmetica is tot op heden de eerste en enige oplossing om formules aan te bieden met een minimum aan bestanddelen, waarbij alleen de essentiële actieve bestanddelen voor de meest fragiele huid worden gebruikt en er geen conserveringsmiddelen of gelijkaardige stoffen aan te pas komen. Gegarandeerd een veilige en doeltreffende formule gedurende de gehele gebruiksperiode.

Steriele cosmetica, een unieke manier om zeer fragiele huid te beschermen.
Omdat de huid met neiging tot atopie het fragielst is en het meestal om de huid van kinderen gaat, heeft A-DERMA er in 2012 voor gekozen zijn Exomega Emolliërende Crèmes te ontwikkelen met behulp van de steriele cosmetica-technologie. 

De steriele cosmeticaproducten van A-DERMA bevatten uitsluitend ingrediënten die essentieel zijn voor de huid en zijn gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen.

AD_WEBSITE_BRAND-PAGE_GDP-DTO-ERT_EXOMEGA-BAUME-CS_2021 577x577

A-DERMA EXOMEGA CONTROL 

De enige STERIELE kalmerende verzorgingsproducten op basis van natuurlijke actieve bestanddelen van plantaardige oorsprong, die alleen de essentiële bestanddelen bevatten om de zeer droge fragiele huid en de huid met neiging tot atopie te kalmeren. Hydraterende en beschermende verzorgingsproducten die langdurige droogheid verlichten bij zuigelingen, kinderen en volwassenen.

Patient Centricity

Patient Centricity valt onder de Medische Directie en zet zich in voor patiënten en consumenten door hun behoeften en verwachtingen te integreren in de ontwikkeling van producten en diensten: Het leiden van gemeenschappen en patiëntenraden, partnerschappen en sponsoring met/van patiëntenverenigingen, epidemiologische studies, ‘social listening', ... 

Het zorgt ervoor dat mensen die lijden aan chronische en vaak zichtbare huidziekten, en hierdoor die vaak te maken krijgen met sociale uitsluiting, worden gehoord en begrepen.

Bij A-DERMA is patiëntgerichtheid iets fundamenteels dat centraal staat in onze aanpak als toegewijd dermatologisch merk.
Hoewel tolerantie en doeltreffendheid de belangrijkste criteria zijn voor de beoordeling van onze producten in ontwikkeling, wordt ons productdossier verder aangevuld met begrippen zoals conformiteit, met inbegrip van gebruiksgemak en de praktische toepassing van onze producten in het dagelijks leven. 
Deze conformiteit houdt rechtstreeks verband met de doeltreffendheid van een product.

AD_WEBSITE_EXOMEGA-CONTROL_SPRAY-200ML_PANIER_LIFESTYLE_2021 577x577

Exomega CONTROL
Emolliërende Spray

Een zeer goed voorbeeld van een A-DERMA-product dat is voortgekomen uit de samenwerking met Patient Centricity is de Exomega CONTROL Emolliërende Spray : een snelle emolliërende verzorging bedoeld om de droge huid met neiging tot atopie dagelijks te verlichten. De formule kan in minder dan 1 minuut worden aangebracht dankzij het praktische en gebruiksvriendelijke karakter van het product, verpakt in een spray met een constante 360°-diffusie.

■ Onze experts beantwoorden uw vragen

Hoe kunnen we er zeker van zijn dat de producten veilig zijn?

Het antwoord van onze directeur Onderzoek en Ontwikkeling
Xavier Ormancey

Playing YouTube videos requires the use of cookies in order to offer you targeted advertising based on your browsing For more information, please visit YouTube's « cookie » policy.

You have rejected Youtube's cookies and therefore you cannot view the video.

You can change your choices by clicking on « Cookie Settings » and accept Youtube's cookies to enable the video.

You can change this setting and withdraw your consent at any time.

Waarom worden er hormoonverstorende stoffen gebruikt in de formules?

Het antwoord van onze toxicoloog
Pierre Jacques Ferret

Playing YouTube videos requires the use of cookies in order to offer you targeted advertising based on your browsing For more information, please visit YouTube's « cookie » policy.

You have rejected Youtube's cookies and therefore you cannot view the video.

You can change your choices by clicking on « Cookie Settings » and accept Youtube's cookies to enable the video.

You can change this setting and withdraw your consent at any time.

Waarom bevatten de formules steeds controversiële ingrediënten?

 

Het antwoord van onze directeur van het Innovatiecentrum,
Anne Laure Gaudry

Playing YouTube videos requires the use of cookies in order to offer you targeted advertising based on your browsing For more information, please visit YouTube's « cookie » policy.

You have rejected Youtube's cookies and therefore you cannot view the video.

You can change your choices by clicking on « Cookie Settings » and accept Youtube's cookies to enable the video.

You can change this setting and withdraw your consent at any time.

Terug naar boven