AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Atopisch eczeem: erover praten met mijn kind

Uw baby of kind heeft last van atopisch eczeem sinds hij of zij klein was (of zelfs nog heel jong). Ze hebben regelmatig last van deze aanvallen, dag en nacht! En hoe vaak we hen ook zeggen niet te krabben, ze kunnen er niet aan doen (en ik kan het hen niet kwalijk nemen). Deze jeuk kan een impact hebben op hun concentratie op school, hen beletten 's avonds in slaap te vallen en hen 's nachts zelfs wakker maken. En vanaf een bepaalde leeftijd is het niet altijd gemakkelijk om met rode plaques en schilfers om te gaan. Kortom, eczeem heeft een grote invloed op de levenskwaliteit van uw kind. Om hen te helpen en gerust te stellen, ongeacht hun leeftijd, volgen hier enkele tips en goede gewoonten om aan te nemen (en door te geven!).

 • Geruststellen: praten is belangrijk om te kalmeren en angst te verminderen, en uw tederheid en knuffels zullen uw kind goed doen.
   
 • Leg uit: vertel uw baby dat zijn huid fragiel is en pijn doet. Maar samen zullen we sterker zijn zodat dit pijntje minder jeukt. 
   
 • Kalmeren: “ Laten we er wat crème op smeren, het zal veel beter gaan! Ah ja, ik zie dat het deugd doet ... Om jeuk te voorkomen, een magische truc: koude opleggen! "
 • Geruststellen: leg uit dat door de hygiëne en de dagelijkse verzorging te doen (korte baden, korte nagels en elke dag crème), uw kind minder zal krabben en de aanvallen zullen worden gespreid!
   
 • Uitleggen: atopische dermatitis treedt op wanneer de huid zo fragiel is als een vlinder of een sneeuwvlokje. Als ze het bijvoorbeeld te warm heeft of last heeft van stof, uit zich dat door rode plaques te vormen en dan hard te jeuken om hulp te krijgen.
   
 • Troosten: dramatiseer de situatie niet en toon vertrouwen in de toekomst. Ze kunnen ook een tekening maken om te illustreren hoe ze zich voelen. 
   
 • En waarom zou u de speciale boekjes " De geweldige nacht van Camille " niet lezen (of herlezen)? Ze helpen eczeem onder woorden te brengen!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

UITLEG VAN DE EXPERT

Bij de behandeling van eczeem is de dialoog tussen ouder en kind essentieel om hen te troosten en de psychologische gevolgen aan te pakken: deze uitwisseling maakt deel uit van het genezingsproces.

Dr. Marco Ambonati, Dermatoloog

 • Geruststellen: uw kind wordt " groot" en is nieuwsgierig om te leren: men kan gemakkelijk wat verder gaan in de uitleg.
   
 • Uitleggen: het duurt zelden een leven lang, meestal wordt atopische dermatitis beter met de tijd. En het is niet besmettelijk: ze kunnen met hun vriendjes blijven spelen zonder bang te zijn het over te dragen.
   
 • Troosten: op deze leeftijd zijn we bijzonder gevoelig voor de blikken van anderen: u kunt hen eraan herinneren dat ze niet de enige zijn bij wie dit gebeurt, andere kinderen hebben er ook last van, ze zijn niet " anders ". Erken hun pijn en ongemak, het is belangrijk voor hen om te voelen dat u hen begrijpt en steunt door een luisterend oor te bieden. Waardeer tenslotte het feit dat ze nu zelf de crème opsmeren, wat hen een " grote " maakt!
 • Geruststellen: atopische dermatitis verbetert met de tijd. Door de hygiëne- en dagelijkse verzorgingstips op te volgen, wordt het krabben minder en blijven aanvallen uit! En het goede nieuws is dat het niet besmettelijk is!
   
 • Uitleggen: het is een ziekte waarbij de huid haar beschermende rol niet meer perfect kan invullen. Ze laat te veel water verdampen, waardoor ze uitdroogt en meer allergenen binnenlaat. Ze heeft ontstekingsreacties: rode plaques en jeuk. Uitlokkende factoren zijn onder meer te agressieve schoonmaakmiddelen, stof, wol, bepaalde voedingsmiddelen, extreme temperaturen, lange en hete baden ... De ziekte is chronisch: ze kan verdwijnen en weer opduiken, maar op deze leeftijd zouden de aanvallen meer gespreid moeten zijn.
   
 • Troosten: bagatelliseren koste wat het kost vermijden: een tiener kan het gevoel hebben dat hij niet serieus wordt genomen en dat zijn gevoelens worden geminimaliseerd.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stap verder te gaan

Meer tips voor de atopische huid
 

Terug naar boven