Wat zijn de effecten van de zon op de huid?

AD_NUTRITION_MATURE-SKIN-WOMAN_LARGE_2021
Samenvatting van het dossier

Wat zijn de effecten van de zon op de huid?

Op 20-jarige leeftijd bruint de huid en lijkt de zon geen impact te hebben op de jeugdigheid van onze huid. Op 30-jarige leeftijd verschijnen de eerste rimpels onder invloed van de zon, en op 40-jarige leeftijd verschijnen bruine vlekken bij blootstelling aan uv-stralen. De natuurlijke huidveroudering speelt natuurlijk een rol, maar dat niet alleen. De werking van de zon heeft de neiging dit verschijnsel te versnellen. Hoe? We leggen u alles uit.

Uv-stralen richten een ravage aan in het hart van cellen

Bijna 90% van de uvb-stralen en 80% van de uva-stralen worden op natuurlijke wijze door de huid tegengehouden, maar het resterende percentage bereikt onze huid meer of minder diep, afhankelijk van het geval. Wanneer ultraviolette stralen de cellen bereiken, veroorzaken ze oxidatieve stress, veroorzaakt door vrije radicalen. Normaal gezien wordt deze oxidatieve stress gecorrigeerd door natuurlijke reguleringsmechanismen. Maar met de leeftijd, en bij langdurige blootstelling aan uv-stralen en meer bepaald uva-stralen, wordt dit mechanisme overrompeld en nemen de vrije radicalen toe.
Het directe gevolg van deze oxidatieve stress is een verandering in de gezondheid van de cellen. Uva-stralen kunnen bijvoorbeeld een goede celdeling belemmeren en zo het natuurlijke herstelvermogen van de huid verminderen. Ook kunnen ze bepaalde cellulaire eiwitten beschadigen, die dan toxisch worden voor de cel. Normaal worden deze toxines op natuurlijke wijze door de cellen afgevoerd, maar ook hier wordt, onder invloed van uva-stralen, dit metabolisme gewijzigd en functioneert het niet naar behoren.
Oxidatieve stress leidt dus tot de afbraak van elastine en collageen, wat resulteert in een verslapte huid, verlies van elasticiteit en stevigheid, en verstoring van de melanocyten. 

Opmerking: het effect van de zon begint in het algemeen vroeger bij mensen met een lichte huid, die minder bestand is tegen uv-licht.

Wat zijn de tekenen van huidveroudering?

Vlekken, rimpels... de onvermijdelijke tekenen van huidveroudering

Het verschijnen van vlekken

 Huidveroudering leidt tot het verschijnen van vlekken die er vroeger niet waren. Deze tekenen zijn vooral zichtbaar op blootgestelde zones zoals het gelaat, de handen of het decolleté. De meest voorkomende zijn pigmentvlekken (hyperpigmentatie) in verschillende mate van donkerheid. Deze staan ook bekend als " ouderdomsvlekken ". Hoewel ze op elke leeftijd kunnen verschijnen, zijn ze niet gevaarlijk voor de gezondheid. Ze weerspiegelen gewoon een slechte werking van de melanocyten, de cellen die de huid pigmenteren. Deze stoornis werkt ook in omgekeerde richting, met het verschijnen van witte vlekken (hypopigmentatie) op de huid.

Waarom benadrukt de zon de vorming van rimpels?

Andere tekenen van fotoveroudering zijn rimpels, die meer of minder uitgesproken zijn en het gevolg zijn van het verlies aan tonus, elasticiteit en stevigheid van de huid, maar ook van een droge huid. Vergeet niet dat te veel blootstelling aan uv-stralen al deze tekenen versnelt.

Een gezonde levensstijl voor een betere preventie

Er bestaat geen wondermiddel, maar een gezonde en verantwoorde levensstijl is een belangrijke bondgenoot om uw huid te beschermen, haar zonnekapitaal en haar jeugdigheid. Met andere woorden, aarzel niet om: 

  • Bescherm uzelf tegen de zon wanneer u zich blootstelt aan de zon.
     
  • Eet gezonde en evenwichtige voeding, bij voorkeur rijk aan antioxidanten.
     
  • Vermijd uw huid te belasten met andere schadelijke factoren zoals roken of alcohol.
     
  • Reinig en hydrateer uw huid 's avonds goed: uw huid moet goed gereinigd en gehydrateerd worden om huidveroudering proberen uit te stellen.

De juiste verzorging

Zonnecrème voor gezicht SPF50+ niet geparfumeerd

PROTECT Zonnecrème voor gezicht SPF50+ niet geparfumeerd

Beschermt

Onzichtbare Zonnefluid Gezicht SPF50+

PROTECT Onzichtbare Zonnefluid Gezicht SPF50+

Beschermt

Hydraterende herstellende aftersun melk

PROTECT AH Hydraterende herstellende aftersun melk

Kalmeert - Hydrateert

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Om een stapje verder te gaan

Verder advies voor de zongevoelige huid
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Rhealba Haver® uniek in de wereld

Rhealba Haver®, onze schat uit de biologische landbouw, is het plantaardige actieve bestanddeel met herstellende, kalmerende en reparerende dermatologische eigenschappen, aanwezig in al onze producten.

RHEALBA® HAVER

Terug naar boven